به گزارش ایلنا، بر اساس اعلام دفتر نظارت بر فرآورده های بهداشتی سازمان غذا و دارو، 70 درصد از مسمومیت های گزارش شده به مراکز اطلاع رسانی دارو و سموم کشور، مسمومیت های دارویی است.
دهان رایج ترین راه ورود سموم به بدن است. شایع ترین علت مسمومیت در سراسر جهان مصرف داروها در مقادیر بالاتر از دوزهای درمانی است. علاوه بر این، نباید با مصرف خودسرانه داروها بدون تجویز پزشک، سلامت خود را به خطر بیندازید.
مسمومیت با برخی داروها ممکن است منجر به مرگ نشود، اما مقادیر زیاد این داروها می تواند باعث آسیب دائمی به کبد و کلیه فرد مسموم شود.
مسمومیت دارویی و کودکان
دوزهای بالای برخی از داروهای به ظاهر بی ضرر می تواند برای کودکان و افراد مسن کشنده باشد. بنابراین توجه به این توصیه ها در خصوص پیشگیری از مسمومیت دارویی در کودکان ضروری است:
– داروها را دور از دید و دسترس کودکان و در ارتفاع زیاد و در کابینتی مجهز به قفل نگهداری کنید.
– هنگامی که کودک شما بیمار است، مراقب باشید که به او دوز مکرر دارو ندهید.
-برای کاهش تب در کودکان بر اساس وزن و سن و با مشورت پزشک و داروساز به کودک استامینوفن بدهید. مقادیر بیش از حد درمانی استامینوفن می تواند باعث مسمومیت شود.
– داروهای مصرف شده توسط اعضای خانواده را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
– از قرار دادن دارو در کیف دستی برای جلوگیری از خوردن آن توسط کودکان خودداری کنید.
– داروهای خود را در حضور کودکان مصرف نکنید. زیرا کودکان رفتار بزرگسالان را تقلید می کنند و ممکن است والدین خود را از دارو محروم کنند.
– اگر به فرزندتان دارو می دهید، به او توضیح دهید که دارو است و از کلماتی مانند آب نبات، شکلات یا غذا استفاده نکنید.
– داروها به ویژه داروهای خوش طعمی که برای کودکان در نظر گرفته شده است را از دسترس آنها دور نگه دارید. این امکان وجود دارد که کودک با سوء استفاده از بی توجهی شما دارو مصرف کند.
– اگر کودک زیر 5 سال در خانه دارید، حتما داروها را در کابینت های بالایی مجهز به قفل نگهداری کنید.
– کودکان کنجکاو هستند و ممکن است زمانی که اعضای بزرگتر خانواده داروها را مصرف می کنند سعی کنند داروها را بچشند یا ببلعند.
– برای جلوگیری از مسمومیت دارویی در فرزندتان، از والدین خود بخواهید که داروهای شما را دور از دسترس کودکان قرار دهند.
– متأسفانه سالانه تعدادی از کودکان در کشور ما به دلیل مصرف ناخواسته شربت متادون ذخیره شده در بطری سایر داروها جان خود را از دست می دهند.
مسمومیت دارویی در سالمندان
مسمومیت های دارویی در بین افراد مسن شایع است، به همین دلیل توصیه می شود:
– نظارت بر مصرف داروها توسط سالمندان در خانواده. زیرا ممکن است به دلایل زیر داروهای خود را اشتباه یا مکرر مصرف کنند: شباهت ظاهری داروها، فراموشی، ناآگاهی از نام داروها، بی سوادی یا بی سوادی و یا حتی ناخوانا بودن دوزهای درج شده روی جعبه دارو.
– بهترین کار برای جلوگیری از مصرف مکرر دارو، توجه به دفعات مصرف دارو یا قرار دادن قرص ها در جعبه های تقسیم شده مخصوص (بر اساس صبح، ظهر و عصر) است.
مسمومیت دارویی توسط داروهای اعصاب و روان
– بیشتر مسمومیت های دارویی گزارش شده در بیمارستان ها ناشی از استفاده از داروهای بیماری های عصبی و روانی مانند آرام بخش ها و داروهای ضد افسردگی است.
– بهتر است داروها را از دسترس بیماران افسرده یا بیمارانی که تعادل رفتاری ندارند یا افراد دارای سابقه خودکشی دور نگه داشته و به میزان مصرف دارو توجه شود.
– مصرف مقادیر زیاد بسیاری از داروها در حین اقدام به خودکشی ممکن است در ابتدا منجر به علائم یا علائم خاصی نشود. اما وضعیت فرد مسموم به طور ناگهانی بدتر می شود.
نحوه برخورد با مسمومیت دارویی
– هنگام برخورد با فرد مسموم بیهوش که ساشه های دارویی را در کنار خود بلعیده است، ضمن حفظ خونسردی و عدم ایجاد استفراغ آن فرد، ساشه های دارو را همراه بیمار به بیمارستان ببرید.
– در صورت مسمومیت دارویی عمدی، بهتر است از فرد مسموم نام دارو(ها) و تعداد هر یک از آنها را بپرسید و در صورت هوشیاری به پرسنل پزشکی اطلاع دهید.
– در اغلب موارد مسمومیت دارویی تصادفی یا عمدی، برای اطلاع از نحوه انجام اقدامات اولیه، در اسرع وقت با مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم به شماره 190 داخلی 2-3 یا اورژانس 115 تماس بگیرید.