داودی گفت: چهارمین عامل در صنعت نرم افزار نظم حاکم بر نیروهای ملی و نظامی یک کشور است. ترتیبی که مقامات دولتی در آن قرار دارند و نحوه ارائه خدمات آنها بر قدرت ملی این کشور تأثیر می گذارد.
عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد افزود: مورد بعدی عوامل انسانی است که بسیار مهم است. در این زمینه بحث جمعیت بسیار مهم است. جمعیت یک کشور یکی از مهمترین مولفه های قدرت ملی آن کشور است. اندازه جمعیت یک کشور نقش مهمی در قدرت آن دارد. با نگاهی به قدرت های بزرگ جهان، می توان متوجه شد که هیچ یک از آنها کم جمعیت نیستند. بنابراین جمعیت زیاد باعث افزایش قدرت کشورها می شود. علاوه بر این، کیفیت جمعیت بسیار مهم است. همگن بودن جمعیت یک کشور، کمیت نیروی کار، سطح تحصیلات ساکنان یک کشور و سطح فرهنگ جمعیت آن، همگی مسائل مهمی در شکل گیری قدرت ملی آن کشور هستند.
داوودی گفت: در کنار مولفههای سختافزاری قدرت، مولفههای نرمافزاری که قدرت دولتها را تشکیل میدهند نیز بسیار مهم هستند. یکی از شاخص های مهم در این بخش، فرهنگ سیاسی و میزان آگاهی سیاسی افراد شرکت است. علاوه بر این میزان مشارکت سیاسی مردم در عرصه های مختلف نقش بسیار مهمی در قدرت و قدرت کشورها خواهد داشت.
عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد مشهد ادامه داد: در حال حاضر دیپلماسی در مذاکراتی که ایران با کشورهای 1+5 دارد حرف اول را می زند. این بسیار مهم است که دیپلمات های ما تا چه اندازه دانش دیپلماسی دارند و تا چه اندازه می توانند از دیگر مولفه های قدرت ملی استفاده کنند. البته این دیپلمات ها نیز باید حمایت های لازم را داشته باشند. مسئولان کشور و مردم باید از تیم مذاکره کننده کشور حمایت کنند تا با دلگرمی بیشتری برای منافع ملی ما در مذاکرات مذاکره کنند.
وی افزود: یکی دیگر از شاخص های قدرت در صنعت سخت افزار ظرفیت علمی و فناوری آن است. میزان توسعه مراکز آموزشی و پژوهشی یک کشور، بودجه های پژوهشی در دسترس و میزان بستر و ظرفیت تشکیل نیروهای خلاق و متخصص از دیگر عوامل تشکیل دهنده قدرت ملی یک کشور است. کشور. .
علی اصغر داوودی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، به تشریح مولفه های قدرت ملی در دولت ملت پرداخت و با اشاره به تعریف قدرت ملی در ادبیات سیاسی، گفت: در مقابل آن مقاومت کنید. در تعاریف جدیدتر، قدرت یک نظام سیاسی ظرفیت آن برای بسیج ابزار برای دستیابی به اهدافش است.
عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد ادامه داد: مولفه بعدی از نظر نرم افزاری، منش و روحیه مدیران یک نظام سیاسی است. کیفیت مدیریت سیاسی یک کشور و ایدئولوژی سیاسی حاکم بر آن از مولفه های قدرت ملی کشور است. نحوه تعامل رهبران یک کشور با جهان، داشتن شخصیت فعال و یا عضویت در رهبران صلح طلب، مدیریت و انعطاف پذیری در ایدئولوژی هایشان، همگی از عواملی است که قدرت ملی یک کشور را از نظر نرم افزاری می سازد.
انتهای پیام/
ای بی اس نیوز/ خراسان رضوی عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد گفت: اگر جامعه ای مدیرانی باهوش، منعطف، خلاق و دلسوز داشته باشد، آن جامعه می تواند به سایر مؤلفه های قدرت ملی پی ببرد. در دنیای امروز نقش نخبگان سیاسی در توسعه کشورها بسیار مهم و بسیار مهم است.
داودی افزود: در درجه بعدی میزان فرهنگ سیاسی مردم نیز بسیار مهم است. یعنی مردم باید از رهبران خود حمایت کنند، از شعور بالایی برخوردار باشند و بتوانند با حضور موثر خود در عرصه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، کاستی های کشور خود را جبران کنند.
وی گفت: اکنون که کشور ما در حال مذاکره برای رفع تحریم ها است، به کدام یک از مولفه های قدرت ملی بیشتر نیاز است. مهم این بود که بحرانهای بزرگی وجود داشت و همه آن بحرانها از طریق دیپلماسی قوی، فعال و هوشمندانه حل شد. در دنیای امروز، دیپلماسی نقش اساسی در پیشبرد اهداف یک کشور در صحنه بین المللی دارد. اگر کشوری دستگاه دیپلماسی قوی داشته باشد، بسیاری از مشکلات آن حل می شود. نمونه های زیادی در تاریخ کشورها وجود دارد که دیپلمات های یک کشور توانسته اند کارهای زیادی برای کشور خود انجام دهند.
وی گفت: مولفه بعدی در مولفه های مادی قدرت ملی، شاخص های نظامی است. تعداد نیروهای مسلح یک کشور، سطح تسلیحات پیشرفته و توانایی های لجستیکی آن نیز از عواملی هستند که سطح قدرت ملی یک کشور را افزایش می دهند. اکنون بسیاری از کشورها دارای زرادخانه های هسته ای هستند که به آنها قدرت ویژه ای بخشیده است.
وی با بیان اینکه میزان قدرت ائتلافی یک کشور با سایر کشورها در عرصه بین المللی نیز یکی دیگر از مولفه های قدرت ملی است، گفت: یعنی یک کشور چقدر می تواند شرکای خوبی در صحنه بین المللی داشته باشد تا در روزهای سخت روی آنها حساب باز کند. حمایت آنها یکی دیگر از عوامل تقویت کننده قدرت ملی یک کشور است.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه در میان همه عوامل ذکر شده، عامل مدیریت کشور از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: دولت هایی در دنیا بوده اند که منابع طبیعی فراوان، جمعیت خوب و سابقه تمدنی و فرهنگی بالایی دارند. اما به دلیل بی کفایتی مدیران از بین رفتند. از سوی دیگر، ملت هایی بودند که نداشتند، اما به دلیل داشتن حاکمان شایسته، اکنون کشورهای توسعه یافته به حساب می آیند. بنابراین مهمترین عامل تقویت کننده قدرت ملی یک کشور، شیوه مدیریت حاکمان آن کشور است.
وی در ادامه با بیان اینکه مولفههای قدرت یک دولت در سطح کلان به دو بخش سختافزاری و سختافزاری و نرمافزاری یا ناملموس تقسیم میشود، تصریح کرد: یک کشور است. به عنوان مثال، مسائلی مانند وسعت یک کشور، موقعیت جغرافیایی آن و میزان برخورداری آن کشور از منابع طبیعی از جمله عوامل تشکیل دهنده قدرت یک کشور در مسائل جغرافیایی و ژئوپلیتیکی است.
وی افزود: دومین مولفه این بخش، حاکمیت مشروعیت سیاسی است. هر چه مشروعیت سیاسی یک دولت بیشتر باشد، هزینه حکومت کمتر و قدرت آن بیشتر می شود.
داودی با بیان اینکه عنصر بعدی که قدرت ملی یک کشور را می سازد عوامل اقتصادی است گفت: میزان توسعه صنعتی یک کشور، نرخ تولید ناخالص ملی، درآمد سرانه، میزان تولید انرژی، میزان مواد غذایی و کشاورزی، میزان خدماتی که یک کشور می تواند ارائه دهد و ظرفیت اقتصادی آن همگی عوامل اقتصادی هستند که قدرت ملی آن را تشکیل می دهند.