مناقشه ایروان و آنکارا فقط مربوط به 24 آوریل نیست، قره باغ نیز درگیر است/ زلزله ترکیه باعث تغییر روابط با ارمنستان شد/ روس ها از تنش باکو و ایروان ناراضی نیستند • رکنا

افشار سلیمانی سفیر سابق ایران در آذربایجان در گفت وگو با خبرنگار رکنا به نقل از ایلنا، با اشاره به فرا رسیدن 24 فروردین ماه، به تشریح روابط کنونی ارمنستان و ترکیه پرداخت و گفت: موضوع 24 آوریل یک موضوع تاریخی بین دو کشور است. ترکیه و ارمنستان به عنوان تنش و مناقشه قدیمی شناخته می شد و متاسفانه حل این موضوع به جایی نرسید. در همین حال، آنکارا پیشنهاد کرده بود که دو طرف کارشناسانی را در زمینه تاریخ و مسائل مختلف معرفی کنند و آرشیوهای موجود در مورد نسل کشی ارامنه را جستجو کنند و مشکل را به نحوی حل کنند، اما طرف ارمنی این موضوع را نپذیرفته و هیچ ترتیبی در این زمینه ندارد. فعلاً مایع باقی می ماند. به این ترتیب به نظر می رسد ماجرای 24 آوریل به اهرم فشار ایروان تبدیل شده و اکنون این ماجرا به عنوان اختلاف طرفین مطرح می شود.
وی ادامه داد: موضوع 24 آوریل در شرایط کنونی چقدر مهم است باید به روابط ترکیه و ارمنستان اشاره کرد. واقعیت این است که هر دو طرف، به ویژه ایروان، به یکدیگر نیاز دارند و خواهان بازگشت روابط دوجانبه به حالت عادی هستند، اما به نظر من، آنچه که اختلافات را فراتر از مناظره در 24 آوریل تشدید کرد، این درگیری بین ایروان و باکو است. که اتفاقا در این مورد ترکیه نیز مشغول حمایت از آذربایجان است. ترکیه معتقد است تا زمانی که مسئله قره باغ کوهستانی حل نشود، نباید مذاکرات جدی با ارمنستان آغاز کند. به یاد داریم که در سال 2010 توافقنامه ای در زوریخ بین دو طرف امضا شد، اما ارمنستان آشکارا ترکیه را به خروج از پروتکل های توافقنامه زوریخ متهم کرده بود و این توافق قرار بود به عادی سازی روابط بین دو طرف و … بازگشایی مرزها که در نهایت آنکارا او را به قضیه آذربایجان مرتبط کرد.
این تحلیلگر مسائل قفقاز گفت: ترکیه معتقد است تا زمانی که اراضی آذربایجان به باکو منتقل نشود، مذاکره با ارمنستان را آغاز نخواهد کرد. پس از آن مذاکرات و دیدارهایی بین دو طرف در سوچی و سایر کشورها انجام شد و دیدارهایی نیز بین مقامات دو طرف صورت گرفت تا اوضاع بهتر شود اما در نهایت شرایط برای صلح فراهم شد. روند به چالش کشیده شد و به نوعی توافقی برای عادی سازی روابط ترکیه حاصل شد و ارمنستان به این شرایط وابسته شد. نکته مهم این است که اخیرا پس از زلزله شمال شرق ترکیه که منجر به کشته شدن هزاران نفر شد، ارمنستان اعلام کرد که به دنبال ارسال کمک های بشردوستانه به ترکیه است و او جایی است که مرز دو کشور پس از حدود 30 سال بازگشایی شد. اگر زلزله در ترکیه رخ نمی داد، محقق می شد. پس از این سوال، آنها اعلام کردند که مرز مذکور برای کشورهای ثالث باز میماند تا در ادامه این روند، توافقنامههایی در این زمینه بین خود امضا کنند.
وی در پایان با اشاره به سیاست خارجی ایروان در سال های اخیر خاطرنشان کرد: ارمنستان اخیراً بین غرب و روسیه رفت و آمد کرد و به نوعی سیاست خارجی خود را مطابق با راهبردهای روسیه و آمریکا تعریف کرد که اتفاقاً چنین نیست. لطفا مسکو اینکه هر از چند گاهی بین ارمنستان و آذربایجان درگیری وجود دارد یا اخیراً اعلام شده که باکو پست های بازرسی خود را افزایش داده و ارمنستان ابراز نگرانی کرده است، به عبارت دیگر باید گفت که روس ها از این وضعیت ناراضی نیستند. زیرا آنها نمی خواهند نیکول پاشینیان، رئیس جمهور ارمنستان، به غرب نزدیک شود. در شرایط کنونی که ارمنستان از بسیاری جهات تحت فشار است، باید روند خاصی را طی کند و اگر بخواهد به گونه ای دیگر پیش برود، به نظر من علاوه بر آذربایجان، رابطه این کشور با ترکیه نیز خواهد بود. عادی نباشد بر این اساس با توجه به اطلاعات موجود به نظر می رسد احیای روابط ارمنستان و ترکیه با ماجرای قره باغ کوهستانی مرتبط است و حتی باید منتظر نتایج انتخابات ترکیه باشیم.
خبر از رکنا