یک کارشناس مسائل اقتصادی، تثبیت یا آزادسازی نرخ ارز را موضوعی غیر اولویت دار دانست و گفت: رسمی شدن نظام پرداخت موضوع اصلی و اولویت دار حاکمیت پولی کشور است؛ در حالی که این موضوع در دستور کار قرار گرفته است. این مهم در شرایط تحریم است، این امر تنها در سایه انطباق طرح پولی و تجاری امکان پذیر است که مقدمه ای برای ناکارآمدی و رفع تحریم خواهد بود.
به گزارش ای بی اس نیوز، نشست «انطباق نقشه پولی و تجاری کشور؛ ضرورت و الزامات» با حضور جمعی از کارشناسان، مدیران و فعالان این حوزه به میزبانی «وزارت جهاد کشاورزی» برگزار شد و این نشست هشتمین نشست تخصصی دهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی است که بین آبان و اسفند ماه سال جاری با موضوع «حکمرانی پولی؛ «ثبات و شکوفایی اقتصادی» توسط اندیشکده اقتصاد مقاومتی برگزار میشود. با هدف تطبیق نقشه تجاری و پولی کشور و تاثیر آن بر بهبود حاکمیت پولی و خنثی سازی تحریم ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
پس از 10 سال تحریم، بیش از 80 درصد محصولات ضروری از جاده های آمریکا تامین می شود.
محمدامینی رعیا در این جلسه ضمن تاکید بر اینکه نیازمند تغییر جهت و تحول در حکمرانی پولی هستیم، گفت: این تحول در چارچوب های موجود امکان پذیر نیست. بهبود شرایط در چارچوبهای موجود تنها در کوتاهمدت میتواند نتایجی به همراه داشته باشد، اما مشکلات ما را در بلندمدت حل نمیکند.
وی ادامه داد: با وجود 10 سال تحریم، بیش از 80 درصد واردات کالاهای اساسی ایران از طریق سیستمهای مالی آمریکا تسویه میشود و در عمل، واردات محصولات اساسی غذایی ایران وابسته به نظام سلطه است. وقت آن رسیده است که از خود بپرسیم چرا در حالی که 10 سال است با مشکل مواجه بوده ایم همین مسیر را ادامه داده ایم. سیستم اعتماد و بانک هایی مانند Wrengold توسط همین حامیان ایران ایجاد شده است و ما هیچ ابتکاری در این زمینه نداشته ایم.
این کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر اینکه رفع تحریم از طریق مذاکره انجام نمی شود، اعلام کرد: رفع تحریم از طریق بی اثر شدن آن طی می شود و تا زمانی که تحریم موثر باشد، طرف مقابل آن را رفع نخواهد کرد. .
مشکل اصلی در حوزه پولی، سیستم پرداخت غیررسمی است
امینی رعایا ادامه داد: وقتی صحبت از حکمرانی پولی می شود، سوال از نرخ شروع نمی شود، بلکه در سال های اخیر به ویژه در دوران تحریم، بحث حاکمیت پولی ما بر تعیین نرخ متمرکز شده است. اگرچه این یک سوال اساسی نیست و اولویت اول نیست. مشکل از لغو تحریم ها شروع نمی شود. اما اگر اقدامات لازم را انجام ندهیم، مجبور به مذاکره برای رفع تحریم خواهیم شد که البته هرگز نتیجه ای نخواهد داشت. مشکل با دسترسی یا مدیریت شبکه اعتماد یا موسسه ای که تحت آن فعالیت می کنند شروع نمی شود. این که شبکه اعتماد زیر مجموعه سیستم بانکی قرار گیرد یا شرکت نفت، ریشه مشکل را تغییر نمی دهد.
وی افزود: برخی کالاها امروز با برآوردهای پایین در گمرک ثبت می شوند و بخش قابل توجهی از ارز حاصل از صادرات ما از این منطقه به هیچ عنوان ثبت نمی شود که بخواهد برگردانده شود. در هنگام واردات، کالاهای وارداتی با ارزش افزوده ثبت می شود و بخشی از منابع ارزی در آنجا هدر می رود. سیستم تجارت و گمرک نمی تواند مشکلات پولی ما را حل کند زیرا مشکل در خارج از کشور رخ می دهد و باید با رسمی کردن سیستم پرداخت حل شود. در واقع ریشه مشکلات پولی ما در غیر رسمی بودن نظام پرداخت است و این اولویت اصلی اصلاح حاکمیت پولی است.
تطبیق کارت پولی و بازرگانی راهی برای رسمی شدن سیستم پرداخت است
این کارشناس اقتصادی با تشریح راهکارهایی برای حرکت کشور به سمت الگوی مطلوب و رسمی شدن نظام، گفت: یک راهکار رفع تحریم ها و بازگشت به دوران قبل از تحریم است. این مسیر سال هاست که آزمایش شده و کشور برای آن زمان و هزینه کرده است، اما نتیجه ای حاصل نشده است، زیرا تحریم ها زمانی برداشته می شوند که موثر واقع شوند.
امینی رعایا ادامه داد: راهبرد دوم توسعه راه هایی برای دور زدن تحریم هاست که با تحریم های جدید به سرعت مسدود می شود و در درازمدت مشکلات ما را حل نمی کند. راهبرد سوم که عملا تنها راه حل مشکلات بلندمدت کشور است، انطباق برنامه تجاری و پولی است. یعنی هر جا پول تولید کنیم می توانیم مصرف پول ایجاد کنیم و هر جا که به پول نیاز داریم باید بتوانیم پول تولید کنیم.
وی افزود: آنچه باید مستقل از نظام غربی باشد روش های تسویه وجوه ارزی است. زیرا در نهایت ما به تامین کنندگان کالا مانند برزیل و هند نیاز داریم و باید برخی از کالاها را از این کشورها وارد کنیم. با این حال، روش تسویه ارز خارجی باید مستقل از سیستم های تحت نظارت و دخالت ایالات متحده باشد.
این کارشناس اقتصادی ادامه می دهد: به عنوان مثال زمانی که در چین مازاد تولید پولی داریم، بخشی از تسویه پولی مربوط به واردات کالاها باید بدون نیاز به انتقال پول از چین در داخل چین انجام شود. ما امروز اوره را به مقدار کم و متوسط به برزیل صادر می کنیم و نمی توان از منابع آن برای واردات مایحتاج اولیه استفاده کرد. اما این منابع باید در قالب های رسمی منتقل شود و از مجاری رسمی صرف واردات محصولات اساسی شود.
امینی رعایا افزود: شناخت نظام پرداخت از طریق تطبیق الگو یک موضوع فرا حوزه قضایی است و حتی بانک مرکزی نیز به تنهایی نمی تواند در این مورد تصمیم گیری کند. مدیریت این موضوع باید یکی از چالش های نظام حاکمیتی کشور باشد و همه نهادها در این زمینه نقش آفرینی کنند.
مزایای انطباق ارز و کارت تجاری و معیارهای عملیاتی
وی ادامه داد: انطباق نقشه پولی و تجاری مزیت های بسیاری دارد. اصلاح حاکمیت پولی کشور باید در همین راستا ادامه یابد و در واقع نقطه شروع اینجاست. محدودیت ثبت سفارش یا تعیین نرخ و اصلاحاتی از این دست در اصلاح حاکمیت ارزی و مدیریت بازار ارز در اولویت نیست و همه این اصلاحات باید در دستور کار روز پس از انطباق پولی و ارزی قرار گیرد. کارت بازرگانی خنثی سازی تحریم ها نیز با این انطباق طرح پولی و تجاری آغاز می شود و می تواند منجر به رفع تحریم ها شود، زیرا لغو تحریم ها در گرو خنثی شدن آن است.
این کارشناس اقتصادی افزود: گام هایی برای تجربه این مناسب سازی در کشور برداشته شده است که امیدوارکننده است اما برای تحقق کلی آن نیازمند اراده جدی تری و تحول و اقدام اساسی هستیم.
امینی در پایان گفت: مبادله اوره با مواد غذایی اصلی در برزیل تحت نظام پرداخت رسمی، توسعه صادرات در بخش کشاورزی با تمرکز بر تبدیل کشور به قطب غذایی برای تامین ارز برای واردات به این کشور است. منطقه تامین بخشی از تامین مواد غذایی اساسی کشور از طریق چین و … از جمله اقداماتی است که باید به صورت عملیاتی در دستور کار قرار گیرد و در داخل دولت راه اندازی شده است.
انتهای پیام