ممنوعیت تخصیص آب برای آبیاری فضای سبز در تهران

انتهای پیام
وی از تاسیسات تصفیه فاضلاب شهر تهران به عنوان یکی از زیرساخت های بزرگ شهری نام برد و گفت: شهرداری تهران با توجه به شرایط باید بازیافت آب را یک نیاز واقعی بداند و زمانی که بخشی از تصفیه خانه های فاضلاب در داخل شهر تهران ساخته شود، آب بازیافت آب اتفاق می افتد. .
استفاده از پساب تصفیه شده فاضلاب شهری به جای منابع آب زیرزمینی برای آبیاری فضای سبز شهر تهران راه حلی منطقی برای حفظ ذخایر گرانبهای آب زیرزمینی و جلوگیری از فرونشست زمین است.
لزوم آبیاری فضای سبز با فاضلاب
با توجه به کاهش منابع آب زیرزمینی بر اساس تفاهم نامه وزارت نیرو و شهرداری تهران در سال های اخیر، پیش بینی می شود 145 میلیون مترمکعب از پساب تصفیه خانه های فاضلاب شهر تهران برای تصفیه آب استفاده شود. آبیاری فضای سبز تا سال 1410، به منظور جلوگیری از برداشت غیرضروری از آب های زیرزمینی با جایگزینی این فاضلاب.
طبق آمار، شهرداری تهران سالانه حدود 100 تا 120 میلیون مترمکعب آب برای آبیاری فضای سبز مصرف می کند. اگر آمارهای غیر رسمی را اضافه کنیم، این رقم بیش از 200 میلیون متر مکعب (برابر ظرفیت سد کرج) خواهد بود.
بر این اساس بر اساس بررسی های انجام شده میزان تولید فاضلاب در تصفیه خانه های فاضلاب تهران حدود 260 میلیون مترمکعب در سال است که نشان می دهد این میزان فاضلاب از حجم درخواستی شهرداری بیشتر است. با تکمیل تصفیه خانه های فاضلاب تهران، پساب تولیدی پایتخت به حدود 850 میلیون مترمکعب می رسد که علاوه بر سرسبزی شهری، نیاز آبی بسیاری از بخش ها از جمله صنعت و کشاورزی صنعتی را نیز تامین می کند.
عباسعلی مصرزاده، مدیرعامل شرکت فاضلاب تهران در این خصوص به ای بی اس نیوز گفت: با وضعیت کم آبی کنونی و مشکل فرونشست زمین در برخی مناطق پایتخت، بازیافت آب استفاده از آب و فاضلاب یک ضرورت است و شهرداری تهران یک ضرورت است. باید این را به عنوان یک نیاز واقعی ببینند.
آنچه در این بین مشخص است لزوم همکاری سازمان ها و وزارت نیرو برای استفاده بهتر از منابع گرانبهای آبی است و استفاده از پساب برای آبیاری فضای سبز پایتخت توسط شهرداری نیز می تواند گامی رو به جلو باشد. برای بهره وری مناسب آب
بر اساس اعلام شرکت آبفای تهران، این شرکت آمادگی دارد سالانه 45 میلیون مترمکعب فاضلاب برای آبیاری فضای سبز شهر تهران تحویل شهرداری دهد و به دلیل عدم وجود زیرساخت های تصفیه فاضلاب، انتقال فاضلاب و فاضلاب توسط شهرداری تهران بر اساس تفاهم نامه منعقده بین این دو نهاد، امکان انتقال و استفاده از فاضلاب برای شهرداری وجود ندارد.
وی با بیان اینکه بر این اساس اگر شهرداری برای مجوز حفر چاه فضای سبز شهری اقدام کند، شرکت آب منطقه ای دیگر مجوز حفر چاه صادر نمی کند و باید از فاضلاب استفاده شود، افزود: با ابلاغ این بخشنامه و عدم صدور مجوز حفر چاه حتی اگر مسئولین و متولیان این منطقه قبلاً به شخص یا سازمانی اجازه داده باشند که طبق این دستورالعمل آب را به محلی که تصفیه خانه فاضلاب و امکان استفاده از پسماند وجود دارد اختصاص دهد. آب، کمک هزینه باید حذف شود زیرا در شرایط بحران آب هستیم.
البته با این میزان فضای سبز در شهر تهران، این میزان برداشت از منابع آبی، چالش بزرگی برای تهران در آینده به ویژه در حوزه فرونشست زمین خواهد بود. بنابراین در شرایط کنونی کشور نیاز به این اقدام عاجل بیش از هر زمان دیگری احساس می شود.
وی با اشاره به بخشنامه جدید وزیر نیرو در خصوص طرح های تخصیص مجدد آب از طریق جایگزینی پساب و کاهش هدر رفت آب، گفت: بر اساس این بخشنامه، تخصیص آب به صنعت و فضای سبز شهری از سطح و منابع آب زیرزمینی ممنوع است.
به گزارش ای بی اس نیوز، با توجه به کمبود منابع آبی در کشور، استفاده از روش های مختلف مدیریت آب بسیار حائز اهمیت است و استفاده از پساب برای آبیاری مناطق سبز پایتخت نیز می تواند راهکاری منطقی برای حفظ این ذخایر گرانبها باشد. .
مصرزاده با اشاره به تفاهم نامه وزیر نیرو و شهردار تهران در سال 1397، گفت: بر اساس این تفاهم نامه، وزارت نیرو مجوز اختصاص 145 میلیون مترمکعب فاضلاب و 15 میلیون مترمکعب آب های سطحی را صادر کرد. و در این صورت 160 میلیون متر مکعب فاضلاب در اختیار شهرداری است. تحقق این تفاهم نامه باید با جدیت دنبال شود در غیر این صورت شهر تهران در حوزه تامین آب فضای سبز با بحران جدی مواجه خواهد شد.