شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴
نامه نگاری جمعی از خبرنگاران با رئیس جمهور؛  افزایش عوارض بحران مسکن را تشدید کرد - اخبار راه و مسکن - اخبار اقتصادی تسنیم

«معجزه آبخیزداری» | تنها یک درصد از اعتبارات صرف مدیریت آب های زیرزمینی شد – اخبار کشاورزی – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز

درباره این فایل بیشتر بدانید:

باید گفت متاسفانه برداشت های بی رویه از آب های زیرزمینی در حالی صورت گرفته که علیرغم تکالیف قانونی، مدیریت این آب در این سال ها پیش بینی نشده است، به طوری که اعتبارات صرف مدیریت محدود آب های زیرزمینی و بیشتر اعتبارات برای آب های سطحی شده است. مدیریت هزینه بر است؛ خداکرم جلالی رئیس سابق سازمان جنگل ها و آبخیزداری کشور در این خصوص می گوید: طی سه دهه گذشته بیلان منابع آب زیرزمینی به منفی 120 میلیارد مترمکعب رسیده است که به نظر من بزرگترین چالش زیست محیطی این سازمان است. کشور. ، اما چون عمق فاجعه دیده نمی شود، مشخص نشده است. منابع آب زیرزمینی 55 درصد آب مورد نیاز کشور را پوشش می دهد. این در حالی است که در وزارت نیرو حدود یک درصد از اعتبارات سال های بعد از انقلاب اسلامی صرف حفاظت و تعادل بخشی به این منابع شده است که نشان از عدم مدیریت در حوزه های آبخیز دارد.

absnews

بررسی ها نشان می دهد که برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی طی دهه های گذشته باعث ایجاد بحران در بسیاری از دشت های کشور و ایجاد شرایط نامساعدی در این مناطق شده است که اثرات کوتاه مدت آن می تواند منجر به فرونشست زمین شود. آثار درازمدت خود را در قالب درگیری ها و درگیری های اجتماعی و همچنین مهاجرت های گسترده از این مناطق به سایر مناطق و مراکز زیستی و کلانشهرهای کشور که در حال حاضر از نظر تامین آب با مشکلات مختلفی مواجه هستند، نشان خواهد داد.

** عدم توجه به مدیریت آب های زیرزمینی

آمارها حاکی از آن است که به دلیل برداشت بی رویه از منابع آبی، تعداد زیادی از دشت های کشور از مجموع 609 دشت در وضعیت بحرانی قرار دارند و بهره برداری از آنها ممنوع شده است. در سال 1347 از مجموع 609 دشت کشور، تعداد دشت های ممنوعه کشور 15 دشت بوده که در سال 1395 به 355 دشت افزایش یافته است.

نکته آخر اینکه برای مدیریت آب های زیرزمینی و جلوگیری از تهدیدها و خطرات مختلف ناشی از برداشت از آب های زیرزمینی، نگاهی کل نگر به آمایش سرزمین و آبخیزداری با دانش آبخیزداری (که به دلیل اهمیت از آن به عنوان یک علم ملی نیز تعبیر می شود) مبانی اصول هستند. در این راستا یکی از راه های جبران کسری سطح آب های زیرزمینی طبق قانون و نظر کارشناسان، تقویت سطح آب های زیرزمینی و تخصیص اعتبارات لازم برای این امر است.

به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوزفایل معجزه آبخیزداری» ; بهره برداری نادرست از آب های زیرزمینی به پدیده ای فراگیر در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران تبدیل شده است. این پدیده علاوه بر تخریب زمین و تشدید بیابان زایی، امنیت غذایی جهانی را نیز به خطر می اندازد. علاوه بر این مشکلات و ناباروری این سرزمین‌ها، موج مهاجرت و جابجایی جمعیت در این مناطق باعث می‌شود که این دور باطل دولت‌ها را به خطر بیندازد و در گردابی از مشکلات زیست‌محیطی، شناختی، اقتصادی و اجتماعی فرو ببرد.

در ماده 27 قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی (مصوب 6/5/1389 مجلس شورای اسلامی) نیز آمده است: دولت موظف است تا سال 1404 هجری شمسی با استفاده بهینه از منابع مذکور برنامه ریزی کند. در فصل تامین آب بودجه سالانه حداقل پانزده درصد (15%) میانگین بلندمدت بارندگی سالانه کشور (هفت و نیم درصد (7.5%) کنترل آبهای سطحی و هفت و نیم درصد ( 5/7 درصد از طریق آبخیزداری و آبخوان داری) به حجم برداشت آب در کشور افزوده شود و 100 درصد (100 درصد) بیلان منفی آب زیرزمینی (تراز) دشت های کشور (با اولویت ممنوعه) جبران شود. بدنه های آبی).

عدم توجه به مدیریت آب های سطحی در حالی است که در بسیاری از کشورهای دنیا برنامه های مختلفی برای تغذیه آب های زیرزمینی و تقویت آن به صورت طبیعی یا مصنوعی با انجام عملیات آبخیزداری و آبخیزداری در نظر گرفته می شود. خوشبختانه دانش و فناوری در این زمینه با آبخیزداری و آبخوان داری در کشور وجود دارد. اجرای آبخیزداری و آبخوان داری برای جبران کسری سفره های زیرزمینی موضوعی است که در اسناد و قوانین نیز به آن اشاره شده است. به عنوان مثال در ماده 35 قانون برنامه ششم توسعه آمده است: دولت موظف است نسبت به رفع بحران آب، آزادسازی حقوق آب زیست محیطی برای پایداری اراضی، پایداری و افزایش تولید در بخش کشاورزی، تعادل بخشی سفره های زیرزمینی و ارتقای بهره وری و جبران آب اقدام کند. برای رسیدن به 11 میلیارد مترمکعب در سال آخر اجرای قانون برنامه اقدامات زیر را انجام دهید: به میزان ششصد هزار هکتار در سال. ه – احیا، تعمیر و لایروبی قنوات به میزان سالانه پنجاه درصد (5%) وضع موجود در طول اجرای قانون برنامه با تاکید بر آبخیزداری و فعالیت سفره های زیرزمینی برای احیای قنوات.

آمارها نشان می دهد که تعداد چاه های عمیق و نیمه عمیق کشور از حدود 47 هزار حلقه چاه در سال 1351 به حدود 794 هزار حلقه در سال 1395 و میزان برداشت از 9 میلیارد مترمکعب به بیش از 55 میلیارد مترمکعب رسیده است. . لازم به ذکر است با وجود افزایش تعداد چاه های عمیق در سال های اخیر، انتظار می رفت میزان دبی از این منابع آبی افزایش یابد، اما از سال 1387 با وجود افزایش چشمگیر چاه ها، دبی آنها افزایش چندانی نداشته است. به دلیل قابلیت زهکشی سفره های زیرزمینی. سطح آب های زیرزمینی به شدت کاهش یافته است که نشان دهنده بهره برداری بیش از ظرفیت پایدار از این منابع گرانبها است.

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *