اکرمی با بیان اینکه با بیان علتکندی عملیات آبخیزداری در کشور به ویژه در استان های سیل خیزبه دلیل نداشتن دید و حرکت مبتنی بر هدف اعلام کرد: در سالهای گذشته، اکثر عملیات آبخیزداری در مناطق منتهی به سدها انجام میشد و سایر عملکردها مانند تغذیه آبخوان و جلوگیری از سیل مورد هدف قرار نمیگرفت. بنابراین، عقب ماندگی طولانی از این موضوع به وجود آمده است.
absnews
رئیس دانشگاه شیراز سابقه آبخیزداری در ایران را بیش از 50 سال ذکر شده است: آبخیزداری الهی ترین نگاه طبیعت و آبخیزداری طبیب طبیعت است..
وی افزود: متأسفانه در برخی از گفتمان هایی که در جامعه در حال شکل گیری است، آبخیزداری به گونه ای زیر سوال رفته است که جفا علیه این علم است و کارشناسان، دانشمندان و دست اندرکاران باید کنار هم بنشینند و مشکلات را بیان کنند.
چشم انداز آبخیزداری باید نقشه برداری شود
100 درصد علت وقوع سیل 98 عامل انسانی بوده است
درباره این فایل بیشتر بدانید:
زیر سوال بردن آبخیزداری جفا به این علم است
سلاجقه افزود: انجام کار سازه ای باید در راستای احیای طبیعت باشد و آبخیزداری نیز به معنای احیای طبیعت است. این زمانی اتفاق می افتد که طبیعت دچار مشکل شود و ما آن را به حالت عادی خود برگردانیم. برای رسیدن به این هدف روش های مختلفی وجود دارد که یکی از آنها اقدامات ساختاری است.
محمدعلی اکرمی، رئیس دانشگاه شیراز نیز در این همایش به فرسایش ایران هر سال اشاره کرد. 16 وی گفت: ایران کشوری سیلخیز است و خسارات زیادی به زیرساختها وارد میکند. از سوی دیگر با تخلیه آب های زیرزمینی و سفره های زیرزمینی از یک سو و فرونشست زمین از سوی دیگر مواجه هستیم.. بسیاری از این مشکلات با آبخیزداری جبران می شود و با مطالعات انجام شده توسط پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری می توان این موضوع را از نظر علمی ثابت کرد.
گرشاسبی گفت که متأسفانه چندین سال ازوی گفت: ما در حوزه آبخیز از برخی مسائل به ویژه سرمایه طبیعی و اجتماعی آن غافل شدیم و تنها به سرمایه طبیعی و فیزیکی آن اهمیت داده شد. 44 میلیون ها هکتار از حوضه های آبخیز کشور در مناطق شهری و روستایی قرار دارد که اکثر آنها تغذیه مراکز جمعیتی ما نیز هستند..
آبخیزداری احیای طبیعت است
سلجقه با تاکید بر لزوم انجام اقدامات سازه ای سالم برای احیای طبیعت خاطرنشان کرد: برای این منظور باید با استفاده از روش ها و مصالح سازگار با طبیعت و حداقل جابجایی در طبیعت این کار انجام شود..
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوزفایل معجزه آبخیزداری» ; علی سلاجقه رئیس سازمان محیط زیست در شانزدهمین همایش ملی علم و مهندسی آبخیزداری ایران با بیان اینکه آبخیزداری زیربنای توسعه پایدار در کشور است، گفت: آبخیزداری جامع به معنای احترام به زمین و مدیریت اراضی است. بر اساس شواهد علمی اصول و مشارکت مردم در حفظ طبیعت.
وی افزود: تجربه جهانی نشان داده است که بدون طراحی چشم انداز، هیچ ملت، سازمان یا فردی نمی تواند حرکت کند و پیشرفت کند. با توجه به ویژگی های دنیای امروز، با تغییرات بسیار سریع و با موج فراگیر اطلاعاتی که هر روز با آن مواجه هستیم، بدون طراحی منظره راه خود را گم خواهیم کرد..
معاون آبخیزداری سازمان منابع طبیعی با تاکید بر اینکه احیای اراضی و اجرای طرح های آبخیزداری و نیز ارتقای معیشت اقتصادی مردم از رویکردهای اساسی در این حوزه است که باید مورد توجه قرار گیرد. وی خاطرنشان کرد: در صورت حذف مراتع از مراتع باید معیشت مناسبی برای بهره برداران جایگزین شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هدف از اقدامات ساختاری را استفاده از فرصت طبیعت برای حفظ آب، خاک و پوشش گیاهی عنوان کرد و گفت: در شرایط کنونی کشور که متاثر از تغییرات اقلیمی و عملکرد انسانی ما در طبیعت است. ما دیگر نمی توانیم اعتماد کنیم فقط فرآیندهای نرم طبیعت را کنترل می کنند، بنابراین فرآیندهای سخت ناگزیر باید برای ایجاد فرآیندهای نرم کمک می کردند..
پرویز گرشاسبی معاون آبخیزداری، مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور نیز در این همایش اشاره کرد که 125 میلیون هکتار از خاک فرسایش آبی کشور 84 میلیون ها هکتار تحت کنترل چرا هستندوی گفت: آبخیزداری جامع همه چیز در سیستم را شامل می شود و این موضوع باید در قانون و بالاتر از همه در بین مسئولان و صاحب نظران این حوزه نهادینه شود.
مدیریت جامع آبخیزداری باید نهادینه شود
سلاجقه تصریح کرد: نقش عملیات آبخیزداری در کنترل سیلاب و حفظ منابع آب و خاک و پوشش گیاهی با تمام ناآگاهی هایی که ممکن است توسط برخی مجریان انجام شده باشد، نقش مثبت و بالایی دارد. 50 درصد به ماهیت کشور کمک کرد.
بسیاری از مشکلات منابع طبیعی از طریق آبخیزداری قابل حل است
رئیس دانشگاه شیراز با تاکید بر ضرورت چشم انداز در آبخیزداری گفت: از چندین دهه پیش به موضوع آبخیزداری و آبخوان داری توجه شد. داشتن چشم انداز راه نجات ماست. چشم انداز بهترین دیدگاه نتیجه گرا ما است که به ما جهت می دهد و مسیر روشنی را برای رشد و دستیابی به اهدافمان در اختیار ما قرار می دهد..
وی با بیان اینکه سنگ بنای رشته های دانشگاهی در آب و خاک به درستی گذاشته نشده است، گفت: عناوین، روش ها، اقدامات، الگوسازی و مدیریت همه یکسان است. بنابراین همگرایی و هماهنگی بین سازمان ها که باید از همین همایش ها شروع شود بسیار مهم است..
علی طالبی، رئیس انجمن آبخیزداری ایران نیز در شانزدهمین همایش ملی آبخیزداری کشور به 100 درصد علل وقوع سیل در سال 98 و سیل قم در سال 95آیا خطای انسانی بوده و نمی توان آن را به شرایط جوی ربط داد، گفت: رودخانه شیراز خانه رودخانه است و وقتی با باران از رودخانه عبور می کنیم. 20میل متری 21 ما مردم را از دست می دهیم.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز