مصوبه مجلس برای جلوگیری از شرکتی شدن بانک ها
نماینده مردم تهران در شورای اسلامی گفت: مصوبه مجلس برای ممانعت از شرکتی شدن بانک ها در لایحه برنامه هفتم منجر به الزام قانونی برای تکمیل SAT می شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، علی خزریان با اشاره به عملکرد بانکها گفت: حوزه تسهیلات اعطایی بانکها یکی از معضلات نظام بانکی است که اگر بانکهایی که در آنجا فعالیت میکنند، میتواند با تخلف همراه باشد. نه به دقت و به درستی نظارت شود. » از این رو برای رفع این نوع مشکلات، سامانه متمرکز اطلاعات تسهیلات و تعهدات (سمات) ایجاد شد. با استفاده از آن و نظارت بر عملکرد بانک ها می توان این مشکلات را برطرف کرد.
وی با اشاره به اعتراضات مردمی به موضوع تسهیلات خرد بانکی گفت: اعتراض عموم مردم در ماه های اخیر با مراجعه به نمایندگان در خصوص عملکرد بانک ها این است که شعب بانک ها از ارائه تسهیلات مختلف به آنها جلوگیری کرده اند. از جمله تسهیلات ازدواج است و دلیل این امر مسدود شدن سامانه صمت بیان است در حالی که صمت ابزار بانک مرکزی برای نظارت مؤثر بر بانک ها است.
خزریان یادآور شد: بر اساس مصوبه بانک مرکزی، بانک هایی که تخلف یا سقف اعتباری پایینی دارند، مجاز به ارائه تسهیلات کمتری خواهند بود. بانک مرکزی با وجود اینکه توانست این قانون را اعمال کند و بانک های متخلف را محدود کند
عضو کمیته اصل 90 شورای اسلامی شهر اضافه کرد: با توجه به اینکه SAT هنوز تکمیل نشده است، بانک ها به جای اعطای تسهیلات خرد و اعتبار، تسهیلات محدودی را به طرف های مرتبط خود اعطا می کنند که معمولا منجر به بانک ها می شود. ورشکست شد، سپس با پایان یافتن اعتبار ماهانه تسهیلات، صمت را مقصر معرفی کردند. این سوال منجر به پیشنهاد من مبنی بر ایجاد جدول زمانی یکساله برای تکمیل SAT شد که مورد استقبال کمیته پولی و بانکی کمیسیون تلفیق قرار گرفت و به تصویب کمیسیون تلفیق رسید.
وی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب مبنی بر لزوم جلوگیری از شرکتی شدن بانک ها گفت: رهبران در دیدار با اعضای دولت در شهریور ماه سال 1396 موضوع شرکتی شدن بانک ها را مورد تاکید قرار دادند و بر ضرورت انجام این امر تاکید کردند. جلوگیری از شرکتی شدن بانک ها شرکتی شدن بخش بانکی با برداشت صحیح از این مصوبات، قانونگذار یازدهم با تصویب اصلاحیه ماده 10 لایحه برنامه هفتم، سازوکار قانونی این معوقه را اجرا کرد که اخیراً موجب فراخوانی به دلیل پایین آوردن نقاشی دیواری میدان ولیعصر شد. (عج) در تهران تحت فشار بانک ها. این ماجرا بر زمین ماند و حساسیت های اجتماعی را زنده کرد.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در شورای اسلامی افزود: مصوبه مجلس مبنی بر ممانعت از شرکتی بودن بانک ها در لایحه برنامه هفتم منجر به الزام قانونی به تکمیل سمات می شود که می تواند انضباط را تقویت کند. . بانکهای معوق با بررسی آهسته و با محدود کردن تسهیلات معوق بانکها به افراد مرتبط با آنها که معمولاً منجر به تبدیل شدن بانکها به سهامی عام میشود، امکان افزایش تسهیلات خرد را فراهم کرده است.
خزریان تصریح کرد: خوشبختانه مجلس با تصویب بند الحاقی ماده 10 برنامه هفتم، بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی را مکلف کرد تا در سال اول برنامه و قبل از پایان سال 1403 سیستم های داخلی خود را به گونه ای اصلاح کنند. که هرگونه تعهد و پرداخت وجوه تحت تسهیلات بدون اخذ شناسه منحصر به فرد از سامانه متمرکز اطلاعات تسهیلات و تعهدات صمت امکان پذیر نیست.
وی می افزاید: البته در قسمت 2 این اصلاحیه، افراد از این تعهد معاف هستند و این تعهد به تعهدات مالیاتی اشخاص حقوقی اضافه شده است. بر اساس بند 3 اصلاحیه ماده 10، سازمان امور مالیاتی مکلف است نسبت به اخذ مالیات معادل تسهیلات و تعهدات بدون شناسه از بانک ها اقدام کند. با تصویب مجلس، تعیین تعداد تسهیلات و تعهداتی که بانکها بدون شناسایی دارند با ابزارهای نظارتی بانک مرکزی امکانپذیر میشود. ضمناً بررسی صحت اطلاعات وارد شده به سمات بر عهده اشخاص حقوقی است زیرا درخواست ثبت اطلاعات از سوی مشتری وجود دارد. در غیر این صورت تشخیص تخلفات بانکی برای رگولاتورها مشکل خواهد بود.
خضریان در پایان با اشاره به بند 4 اصلاحیه ماده 10 لایحه هفتم قانون برنامه در مجلس اعلام کرد: یکی از اتفاقات مبارک در حوزه بانکی و حرکت به سوی اسلام است. عملیات بانکی نیز در این قسمت به تصویب مجلس رسید که بر این اساس در کلیه عملیات بانکی اعم از تسهیلات، دریافت و پرداخت سود مرکب، سود سود و جرایم تاخیر ممنوع و باطل است. در صورت مجرمانه بودن موارد مذکور، علاوه بر استرداد وجه و غرامت، مجازات های قانونی نیز اعمال خواهد شد.
انتهای پیام