اخبار اقتصادی روز

مصرف گاز طبیعی ایران معادل نیمی از مصرف گاز قاره اروپا است/پیشنهادات برای رفع عدم تعادل گاز

گزارش معاونت تحقیقات اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در خصوص موضوع عدم تعادل گاز در کشور نشان می دهد که ایران سومین تولید کننده گاز و چهارمین مصرف کننده گاز در جهان است. بنابراین مصرف گاز طبیعی در ایران تقریباً نیمی از کل مصرف گاز طبیعی قاره اروپا را تشکیل می دهد.

به گزارش ای بی اس نیوز، معاون بررسی های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی با عنوان «نگاهی به موضوع عدم تعادل گاز; «چالش‌ها و پیشنهادات» تاکید کرد: گسترش روزافزون شبکه توزیع گاز طبیعی در کشور و همچنین توسعه صنایع مختلف موجب رشد و توسعه اقتصادی و افزایش رفاه اجتماعی شده است. اما افزایش مصرف گاز طبیعی در کشور بدون افزایش ظرفیت تولید این کالای ارزشمند، مشکلات بی شماری از جمله تعطیلی کارخانجات و صنایع مصرف کننده گاز در فصول پیک مصرف را به همراه داشته است که تاثیر مستقیمی بر اقتصاد کشور دارد. . . از این رو، این گزارش به بررسی وضعیت تولید و مصرف گاز طبیعی در ایران و مقایسه آن با جهان می پردازد، سپس به بررسی چالش های ناشی از عدم تعادل گاز و ارائه راهکارهایی در این زمینه می پردازد.

بر اساس این گزارش، ایران با تولید 256.7 میلیارد مترمکعب گاز، که معادل 6.4 درصد از کل تولید گاز جهان در سال 2021 است، سومین تولیدکننده گاز در جهان از نظر تولید گاز طبیعی شناخته شده است. بر این اساس، آمریکا با تولید 934.2 میلیارد مترمکعب و سهم 23.1 درصد از کل تولید جهان، بزرگترین تولیدکننده گاز طبیعی، روسیه با تولید 701.7 میلیارد مترمکعب و سهم دومین تولیدکننده گاز طبیعی است. 23.1 درصد از کل تولید جهان. چین 17.4 درصد از تولید گاز جهانی را به خود اختصاص داده است و چین با تولید 209.2 میلیارد متر مکعب و سهم 5.2 درصد از تولید گاز جهانی چهارمین تولیدکننده بزرگ گاز طبیعی است.

جزئیات مصرف گاز در ایران

از نظر مصرف گاز طبیعی، ایران با مصرف 241.1 میلیارد متر مکعب که معادل 6 درصد کل مصرف گاز جهان است، در سال 2021 به عنوان چهارمین مصرف کننده گاز در جهان شناخته شد. کشورهای آمریکا با 20.5 درصد مصرف گاز جهانی، روسیه با 11.8 درصد و چین با 9.4 درصد در سال 2021 گاز بیشتری نسبت به ایران مصرف خواهند کرد. اروپا

مصرف گاز در سال 1401 تقریباً به 242 میلیارد متر مکعب رسید که معادل مصرف روزانه 663 میلیون متر مکعب است. مصرف این سوخت در سال 1401 به میزان 1.5 درصد یا معادل سه میلیارد متر مکعب افزایش یافت.
بخش قابل توجهی معادل 50 درصد مصرف گاز به بخش های خانگی و تجاری و سپس 29 درصد مربوط به نیروگاه ها است. صنایع نیز در سال 1401 20 درصد گاز مصرفی را به خود اختصاص داده است. از کل گاز مصرفی کشور در سال 1401، تقریباً 123 میلیارد مترمکعب مربوط به بخش خانگی و تجاری بوده است. 48 میلیارد مترمکعب گاز مصرفی صنایع و 71 میلیارد مترمکعب گاز به نیروگاه ها اختصاص یافت.

سهم 50 درصدی گاز طبیعی در سبد مصرف نهایی انرژی

از سوی دیگر بر اساس آمارهای جهانی سهم گاز طبیعی در سبد انرژی ایران بیش از 50 درصد است. در همین حال، ایالات متحده که بزرگترین تولید کننده گاز طبیعی در جهان است و بیش از 23 درصد از کل تولید گاز جهان را در اختیار دارد، گاز تنها 24 درصد از سبد انرژی آن را تشکیل می دهد. این نسبت برای ترکیه و روسیه به ترتیب 24 و 36 درصد است. با توجه به این موضوع، توسعه انرژی های تجدیدپذیر و تنوع سبد انرژی های مصرفی در ایران بیش از پیش ضروری است.

به عنوان مثال در این گزارش به نقش کلیدی گاز در تولید برق نیز اشاره شده است که بر اساس آن بیش از 80 درصد تولید برق کشور به گاز بستگی دارد… در واقع علاوه بر نیروگاه های برق آبی و تجدیدپذیر، سوخت نیز می باشد. از سایر نیروگاه ها تامین کننده برق 80 درصد به گاز وابسته است و بیش از 101 نیروگاهی که از گاز طبیعی استفاده می کنند، برق تمام صنایع را تامین می کنند.

همچنین نقش کلیدی در تامین سوخت صنایع ایفا می کند. در حال حاضر بیش از 90 درصد صنایع و نیروگاه ها به گاز وابسته هستند و بیش از 30 هزار واحد صنعتی بزرگ و مهم کشور که 90 درصد محصولات کشور را تولید می کنند از گاز استفاده می کنند.

نقش کلیدی گاز در تامین انرژی بخش داخلی نیز در آمارها مشخص است. به این ترتیب، طبق آمار منتشر شده از سوی شرکت ملی گاز تا پایان شهریور 1402، 27.5 میلیون مشترک شهری و روستایی در سراسر کشور گازرسانی و 5700 روستا و 43 شهر به شبکه گاز وصل شده اند.

پیش بینی کسری گاز تا سال 1420

بر اساس سند ترازنامه تولید و مصرف گاز طبیعی که توسط شورای عالی انرژی کشور تهیه شده است، با فرض میانگین رشد اقتصادی 5.6 درصد و نرخ رشد جمعیت 1.1 درصد بر اساس روند فعلی عرضه گاز طبیعی. و تقاضا در سال 1404 با 15.2 روزانه با یک میلیون متر مکعب کسری گاز مواجه خواهیم بود. به همین ترتیب، اندازه عدم تعادل گاز برای سال 1420 حدود 111 میلیون متر مکعب در روز برآورد شده است.

البته این پیش بینی بر اساس فرض اجرای موفق برچسب انرژی ساختمان ها، اجرا و استقرار سیستم مدیریت انرژی در صنایع انرژی بر، اجرای کامل مبحث 19 مقررات ملی ساختمان و همچنین سرمایه گذاری لازم حداقل 50 میلیارد دلار برای دستیابی به اهداف تولید گاز.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *