مصرف کنندگان باید کالاها را بخوانند. نحوه استفاده از سیستم گارانتی کامل
مدیر فنی سامانه جامع خدمات پس از فروش (گارانتی) وزارت حراست ضمن ارائه جزئیات استفاده از سامانه جامع گارانتی گفت: در حال حاضر گروه های کالایی گوشی موبایل، لوازم خانگی، اقلام دیجیتال و برخی از قطعات پس از فروش عرضه می شود. مشمول قانون گارانتی هستند و موظف به ارائه خدمات می باشند و پس از فروش هستند و خودرو به زودی اضافه خواهد شد.
احسان تشکری در گفت وگو با ای بی اس نیوز، مخاطبان سامانه وثیقه را بر خلاف سامانه های دیگر مانند سامانه تجارت جهانی، سامانه انبار جهانی و… که تاجر محور هستند، مصرف کنندگان دانست و گفت: ثانویه عمومی سیستم جامع خدمات پس از فروش نیز شرکت های گارانتی هستند.
مدیر فنی سامانه کامل خدمات پس از فروش (گارانتی) وزارت حراست با بیان اینکه هدف اصلی این سامانه یکپارچه سازی ارائه خدمات پس از فروش است، گفت: این سامانه فرمی است که به مصرف کننده اجازه می دهد. برای اطمینان از اصالت کالا، شرکت های گارانتی معتبر برای هر گروه از محصولات یا هر برند شناخته شده ای و در صورت بروز مشکل می تواند شکایت کند.
به گفته وی، در سال 2019 فاز اول سامانه مذکور برای تلفن همراه آغاز شد. بر این اساس با هماهنگی سازمان کمک به مصرف کنندگان و تولیدکنندگان که در آن زمان متولی سیستم گارانتی بود، آیین نامه خدمات پس از فروش موبایل تغییر کرد تا گارانتی فعال شود.از زمان ثبت نام و نه از زمان فروش به مصرف کننده با این روش دیگر نیازی به نگهداری جعبه موبایل و فاکتور آن ندارید.
وی با بیان اینکه ابتدا یک شناسه تخصصی به نام کد IMEI تلفن همراه برای تلفن همراه تعریف شد که کالاها را از یکدیگر جدا می کرد، گفت: لازم بود برای سایر کالاها یک شناسه منحصر به فرد تعریف شود و به همین دلیل انتخاب کردیم. شناسه ردیابی البته قبل از استفاده از این کد رهگیری در سامانه گارانتی، برای کالاهای خاصی بر اساس قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز از سال 1394 الزامی بود، بنابراین در گارانتی کامل سامانه از همین کد برای تایید اصالت استفاده شد. لوازم خانگی و اقلام دیجیتال. اصولاً گروه دوم که امکان استعلام اصالت آن در سامانه جامع گارانتی را دارند، لوازم خانگی و سپس اقلام دیجیتال و انواع خاصی از قطعات یدکی هستند.
وی افزود: با وارد کردن شماره *#06# با تلفن همراه می توانید IMEI گوشی موبایل را مشاهده کنید. هنگامی که IMEI تلفن همراه یا شناسه رهگیری کالاهای دیگر در قسمت «استعلام اصالت گارانتی کالا بر اساس شناسه رهگیری» وارد سامانه جامع گارانتی در سایت irang.ir می شود، اطلاعات محصول شامل شرکت گارانتی کننده، سازنده یا واردکننده ، مدت زمان گارانتی، نحوه فعال سازی گارانتی، تاریخ شروع و انقضای گارانتی، شناسه محصول و شناسه رهگیری، اطلاعات کامل دستگاه (شرح محصول) و تعهدات گارانتی قابل مشاهده است. همچنین با کلیک بر روی لوگوی شرکت گارانتی کننده وارد صفحه شرکت گارانتی می شوید و می توانید اطلاعات جامع تری از شرکت گارانتی کننده مانند آدرس و تلفن همراه، نمایندگان، نظرات کاربران و غیره را مشاهده کنید.
مدیر فنی سامانه جامع خدمات پس از فروش (گارانتی) وزارت حراست با بیان اینکه در حوزه تلفن همراه به دلیل قانون رجیستری گارانتی نیز اجباری شده است، گفت: اما در حوزه در مورد لوازم خانگی نیاز به مدارک بالادستی داشتیم که ضوابط تبصره 2 ماده 18 را داشته باشد. ما به قانون مبارزه با قاچاق کالا اشاره کردیم که بر اساس آن هر فردی که در زنجیره تامین فعالیت می کند اعم از تولید کننده، وارد کننده، خرده فروش و عمده فروش باید باشد. ملزم به فروش کالاهایی که دارای گواهی گارانتی هستند.
تولیدکنندگان و واردکنندگان کدام کالاها ملزم به ارائه خدمات گارانتی هستند؟
وی افزود: بنابراین در حال حاضر استعلام اصالت ضمانت نامه فقط برای کالاهای مندرج در تبصره 4 ماده 18 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز امکان پذیر است و برای سایر کالاها فقط می توانید جستجو کنید. برای شرکت های مورد تایید . اساساً سه گروه تلفن همراه، لوازم خانگی، اقلام دیجیتال و برخی قطعات یدکی مشمول قانون گارانتی بوده و ملزم به ارائه خدمات پس از فروش هستند. در حال حاضر علاوه بر کالاهای وارداتی، کالاهای تولید داخل نیز وارد سامانه شده است، اما پیش از آن هیچ معیاری برای ضمانت کالاهای تولیدی وجود نداشت و ارائه ضمانت برای این گونه کالاها اختیاری بود.
به گفته این مقام مسئول، محصولاتی که اصالت آنها قابل تردید است شامل تلفن همراه، یخچال فریزر، تلویزیون، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، کولر (اسپلیت)، مایکروفر، مایکروفر، فر، بسته بندی، چرخ خیاطی، مانیتور (صفحه نمایش کامپیوتر)، جاروبرقی است. پاک کن، اتو، اجاق گاز، آبمیوه گیری، آب سرد کن، آسیاب، فر برقی، پنکه، آب تصفیه کننده آب، جارو شارژی، چرخ گوشت، قوری، تئاتر خانواده، غذاساز، قهوه ساز، همزن برقی، همزن برقی، همزن، بخار تمیز کننده، اتو پرس، زودپز و زودپز، داکت اسپلیت، دستگاه تصفیه هوا، تستر. اسپیکر، اسکنر، انواع برق (صنعتی، کامپیوتری و …)، انواع کارت کامپیوتر، پردازنده (CPU)، پروژکتور، چاپگر، تبلت، گوشی، جعبه هوشمند، انواع حافظه، دستگاه های ضبط و خوان، تلفن همراه، دوربین عکاسی، دوربین فیلمبرداری، دوربین مدار بسته، نوار صدا، انواع سرور، سوئیچ و روتر، دستگاه فکس، دستگاه ماینینگ، کارت حافظه موقت (رم)، لپ تاپ، مودم، کاغذ خردکن، دستگاه فتوکپی، دستگاه پرس کارت، پول شماری ماشینها، جمعآوری اطلاعات، دستگاه کنترل ترافیک، ماشینحساب، لیبلساز، پلاتر، دستگاه امضای الکترونیکی، آنتنهای دریافت رادیو، کنسول بازی، تقویتکننده، نقطه دسترسی، کیس کامپیوتر، کامپیوتر تعبیهشده، انواع رک، مینی کامپیوتر.
خودرو نیز ملزم به ارائه خدمات گارانتی می باشد
وی با بیان اینکه مقرر شد امسال خودرو اضافه شود و ضوابط گارانتی میز و مبل به تازگی تدوین شده است، گفت: گارانتی اجرایی نیز در حال بررسی است تا تولیدکننده و واردکننده در سیستم گارانتی وارد شود. به عنوان مثال، اگر کالای وارداتی تحت گارانتی باشد، اما تحویل داده نشود، سفارش ثبت می شود، پیش فاکتور رد می شود و این سوال در مراحل بعدی تایید مبدا ارز و تسویه ارز بررسی می شود. تعهد ارزی علاوه بر این، برای خرید کالا در بورس، تولیدکننده باید میزان تولید خود را در سامانه تجارت جهانی اعلام کند. بورس کالا نیز از سامانه جامعه بازرگانی استعلام می کند و تولیدکننده باید تضمینی برای اعلام تولید داشته باشد.
وی افزود: تولیدکنندگان علاوه بر تولید باید میزان فروش خود را نیز در سامانه گزارش دهند. در غیر این صورت موجودی فیزیکی و سیستمی مغایرت داشته و کالا مشمول مقررات تبصره 4 و جریمه سنگینی را در پی خواهد داشت. در این مرحله برای ثبت میزان فروش، محصول باید دارای گارانتی باشد.
انتهای پیام