مصرف کم برق در ادارات چگونه کنترل می شود؟
مشترکان برق در بخش اداری که مصرف آنها در ایام پیک به حدود 3000 مگاوات می رسد، از مهمترین بخش های انرژی مصرفی کشور بوده و سهم زیادی از کل تقاضای برق مصرفی کشور را به خود اختصاص داده اند.
طبق آمار مجموع مصرف بخش اداری در سال نزدیک به 14 هزار میلیون کیلووات ساعت است و در اوج تابستان سهم 3 هزار مگاواتی از پیک تقاضای برق را به خود اختصاص دادهاند.
تجربه دو سال گذشته وزارت نیرو در تغییر ساعت کاری ادارات، امسال نیز مدیر برق کشور را بر آن داشت تا طرح هایی را در بخش های بهره وری، مدیریت مصرف و پاداش صرفه جویی در مصرف برق اجرا کند. تغییر ساعت کار بخش اداری که با تصویب هیأت وزیران میتواند در ساعات غیرپیک فعالیت کند.
بر اساس مصوبه شورای دولت، از 15 خرداد تا 15 شهریور ادارات مجبور به تغییر ساعت کاری و همچنین مدیریت مصرف سیستم های سرمایشی هستند. در جزئیات این مصوبه آمده است که مصرف بخش اداری در ساعات کاری 30 درصد و در خارج از ساعت 60 درصد کاهش می یابد. ملاک کار در این تصمیم میزان مصرف برق در مدت مشابه سال گذشته است.
به این ترتیب طبق روال سال گذشته کلیه ادارات دولتی مستقر در مناطق عادی باید یک ساعت قبل از پایان ساعت کاری دستگاه های سرمایشی را خاموش کنند. برای دفاتر در مناطق گرمسیری، سیستم های خنک کننده باید همزمان با پایان ساعات اداری خاموش شوند. با توجه به اینکه 60 درصد مصرف برق در این بخش مربوط به دستگاه های سرمایشی است، پس از پایان ساعت کاری رسمی و خاموش شدن این دستگاه ها 60 درصد کاهش مصرف حاصل می شود. با روشن شدن این سیستم ها در زمان مناسب و خاموش شدن آنها قبل از پایان ساعت کاری، نقش ادارات در مدیریت مصرف و تثبیت شبکه برق به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.
صرفه جویی 1500 مگاواتی با تغییر ساعت کاری
سال گذشته پیشبینی میشد مصرف این سایت 1000 مگاوات کاهش یابد که در نهایت 85 درصد این طرح معادل 850 مگاوات محقق شد. به گفته مسئولان صنعت برق برای پاسخگویی به این میزان تقاضا نیاز به احداث نیروگاهی با ظرفیت 1200 مگاوات دارد که عدد بسیار زیادی است و معادل 2 تا 3 نیروگاه بزرگ در کشور است. بر اساس پیش بینی ها، انتظار می رود بخش اداری در سال جاری به کاهش 1500 مگاواتی در مصرف برق دست یابد.
مصطفی رجبی مشهدی مدیرعامل شرکت توفانیر درباره اجرای این طرح برای تابستان 1403 به ای بی اس نیوز گفت: مصوبه هیات وزیران را سال گذشته برای تغییر ساعت کاری ادارات که همچنان پابرجاست، گرفتیم.
وی تغییر ساعت کاری ادارات را یکی از راه های مدیریت بار شبکه در تابستان عنوان کرد و افزود: از آنجایی که تعیین و تنظیم ساعات کاری ادارات با تصویب دولت در اختیار هیات وزیران است، ساعات کار ادارات در دوره بین 15 ژوئن تا 15 سپتامبر از ساعت 6 صبح تا 1 بعد از ظهر خواهد بود. بر اساس این مصوبه لازم است در ادارات مستقر در اقلیم معتدل کشور یک ساعت قبل از پایان کار و در مناطق گرمسیر همزمان با پایان کار، وسایل سرمایشی خاموش شوند.
کنترل مصرف اداری با استفاده از کنتورهای هوشمند انجام می شود
سخنگوی صنعت برق در پاسخ به ای بی اس نیوز در خصوص نحوه نظارت بر اجرای این طرح گفت: برنامه توسعه کنتورهای هوشمند برق در ادارات و نهادهای عمومی در دستور کار ما قرار دارد و با نصب کنتورهای هوشمند در ادارات، مصرف برق آنها نظارت خواهد شد. در این زمینه اقدامات مدیریتی، نظارتی و کنترلی برای شبکه ملی دنبال می شود. در نظر داریم کل بخش اداری کشور را به کنتورهای هوشمند قابل نظارت مجهز کنیم.
به گفته سخنگوی صنعت برق، حدود 80 درصد ادارات به کنتور هوشمند مجهز شده اند و بقیه ادارات نیز تا آغاز پیک مصرف به این نوع کنتورها مجهز خواهند شد.