محققان در این مطالعه اجرای استراتژیهای نظارتی سختگیرانه دولت در نظارت بر آنتیبیوتیکها، به ویژه درست قبل از کشتار طیور را توصیه میکنند. همچنین توصیه می شود جگر طیور از غذاهای ایرانی حذف شود و کشاورزان از باقی مانده آنتی بیوتیک ها و مدت زمان حذف این داروها مطلع شوند.
نتایج این مطالعه حاکی از آن است که شیوع باقیمانده آنتی بیوتیک در گوشت طیور در ایران بالا است، اما این میزان مشکلی برای مصرف کنندگان ایجاد نمی کند. اجرای استراتژی های نظارت دقیق دولتی بر آنتی بیوتیک ها بسیار توصیه می شود.
در کشورهای مختلف به ویژه کشورهای در حال توسعه که قوانین جدی گرفته نمی شود، ممکن است استفاده از داروهایی مانند آنتی بیوتیک توسط افراد غیر متخصص تجویز شود. استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک ها به روش غیرعلمی می تواند منجر به ایجاد باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک ها و کاهش اثربخشی این داروها شود. همچنین مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک های دامپزشکی بدون توجه به دوره ریزش و یا عوارض جانبی آنها می تواند باعث باقی ماندن دارو در محصولات طیور و تهدید سلامت مصرف کنندگان شود.
absnews
در این مقالات، آنتیبیوتیکهای باقیمانده طیور در شهرهای تهران، اصفهان، اهواز، شیراز، مشهد، کرمان، سنندج، مازندران و ارومیه مورد بررسی قرار گرفت و نمونهها از عضلات، کبد، کلیهها و رانهای طیور گرفته شد.
در انجام این پژوهش، مجید محمدزاده، عنایت الله بریزی و مرتضی زارع; پژوهشگران مرکز تحقیقات تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز، مریم منتصری و سعید حسین زاده از دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز، مجید مجلسی از گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز یاسوج، زهرا درخشان از دانشگاه علوم پزشکی شیراز مرکز تحقیقات سلامت، و همچنین مارگریتا فرانته و جیا اولیوری کونتی؛ محققان آزمایشگاه های بهداشت محیطی و غذایی دانشگاه کاتانیا در ایتالیا با یکدیگر همکاری کردند.
محققان در مطالعهای اعلام کردند که شیوع باقیمانده آنتیبیوتیک در گوشت طیور در ایران بالا است و بیشترین میزان آنتیبیوتیک در کبد و کمترین آن در عضله ران مشاهده شد.
با توجه به نتایج این مطالعه؛ بیشترین مقدار آنتی بیوتیک در کبد و کمترین مقدار آنتی بیوتیک در عضله ران بود. بیشترین داروهای شناسایی شده آنتی بیوتیک های انروفلوکساسین، کلرامفنیکل، اکسی تتراسایکلین، فلوروکینولون و تتراسایکلین بودند.
نتایج این مطالعه در شهریور ماه سال جاری در قالب یک مقاله علمی با عنوان «باقیماندههای آنتیبیوتیک در بافت طیور در ایران: مرور سیستماتیک و متاآنالیز» در مجله Environmental Research منتشر شد.
برای انجام این پژوهش، مقالات منتشر شده در این زمینه از سال 1999 تا 2021 از پایگاه های اطلاعاتی ملی و بین المللی استخراج و در نهایت 17 مقاله دارای معیارهای مورد نیاز مورد بررسی قرار گرفت.
سازمانهای بینالمللی مانند سازمان بهداشت جهانی، دفتر دامپزشکی اتحادیه اروپا، سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد (FAO) و سازمان غذا و دارو محدودیتهایی را برای کنترل باقیماندههای دارویی در غذاها و استانداردهای ملی به نام «حداکثر» اعمال کردهاند. محدودیت های باقیمانده». یا MRLهای تعریف شده در کشورهای مختلف. این استانداردها از کشوری به کشور دیگر متفاوت است که منجر به تفاوت در تجارت و صادرات مواد غذایی می شود. اما در ایران هیچ مقرراتی برای این شاخص در فرآورده های دامی رعایت نشده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، نیاز مصرف کنندگان به گوشت طیور در سطح جهان رو به افزایش است و همین مشکل صنعت طیور را به دومین صنعت بزرگ ایران تبدیل کرده است. در این صنعت برای تکمیل تولید طیور و پیشگیری از بیماری ها از مکمل های خوراکی مانند مواد ضد میکروبی در خوراک طیور استفاده می شود. آنتی بیوتیک ها نیز ضد میکروبی هستند که در اشکال مختلف وجود دارند و به طور گسترده برای پیشگیری از بیماری، درمان، رشد و افزایش وزن و افزایش بهره وری در دام و طیور استفاده می شوند.
با توجه به اهمیت این موضوع، محققان یک مطالعه فراتحلیلی بر روی شیوع باقیمانده آنتی بیوتیک ها در گوشت طیور در ایران انجام دادند و مقالاتی را در مورد انواع آنتی بیوتیک ها و سطوح قابل تشخیص آنها در گوشت های مختلف و احشاء طیور مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند.
روش های آزمایشگاهی مختلفی برای تعیین میزان باقی مانده آنتی بیوتیک در مواد غذایی ایجاد شده است و میزان آنتی بیوتیک ها در گوشت و فرآورده های حیوانی به طور دقیق اندازه گیری می شود.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز