وضعیت نامناسب نظام سلامت کشور، منابع مالی پایین، کمبود نیروی انسانی در مقولههایی مانند پرستاری، کمبود دارو، هزینههای بالای خدمات در کنار بحث تامین ارز برای دارو و تجهیزات پزشکی و امکان به دلیل تغییر نرخ ارز همراه در حالی که نظام بهداشت و درمان کشور را این روزها با مسائلی مانند آلودگی هوا و بیماری های فصلی و همچنین کاهش ذخایر خون تهدید می کند.
ذخیره خون پایین و اضطراب در بیماران تالاسمی
بر اساس گزارش های ارائه شده از سوی سازمان انتقال خون، سالانه بیش از دو میلیون و 200 هزار واحد خون در کشور اهدا می شود که بخشی از آن در مراکز جراحی و بخشی دیگر مورد استفاده بیماران با نیازهای خاص قرار می گیرد.
به گفته مصطفی جمالی، مدیرعامل سازمان انتقال خون، سالانه حدود سه میلیون واحد خون در کشور مصرف میشود. این واحدهای خونی عمدتاً توسط اهداکنندگان مراجعه کننده به مراکز انتقال خون تهیه می شود. در برخی از فصول سال به دلایلی مانند سرما، آلودگی هوا و تعطیلات، خیرین کمتری به مراکز حمل و نقل مراجعه می کنند.
خون برمی گردد و در نتیجه ذخایر خون کاهش می یابد. کاهش عرضه خون علاوه بر اینکه ممکن است برخی جراحی های پیچیده و اورژانسی مشکل ساز شود، وضعیت نگران کننده ای را برای بیماران تالاسمی ایجاد می کند که به گفته مدیر عامل انجمن حمایت از بیماران تالاسمی، حجم زیادی از خون خود را مصرف می کنند. . ذخایر خون آنها
یونس عرب با بیان اینکه یکی از مشکلاتی که در حال حاضر این بیماران را تهدید می کند وضعیت تامین خون است گفت: حدود 30 درصد خون کشور با وجود سردی هوا، تعطیلات و آلودگی هوا توسط بیماران تالاسمی مصرف می شود. این امر منجر به کاهش شدید ذخایر خونی کشور شده است.
وی افزود: با توجه به وضعیت فعلی ذخایر خون، در صورت بروز بحران در کشور، این وضعیت پیچیدهتر میشود و زندگی بیماران تالاسمی و سایر بیمارانی که برای بقای خود به خون اهدایی وابسته هستند، نگرانکنندهتر میشود.
عرب ادامه داد: در حال حاضر بیماران زیادی در مناطق محروم و همچنین مناطق شمالی و جنوبی کشور در صف دریافت خون هستند که نیاز آن را تامین می کند. این همان چیزی است که در تهران نیز شاهد آن هستیم
ذخایر خون را کاهش می دهیم.
کاهش منابع نظام سلامت؛ افزایش پرداخت از جیب بیماران
ذخیره خون پایین تنها مشکل برخی از بیماران به ویژه بیماران تالاسمی نیست. همانطور که گفته شد منابع نظام سلامت بسیار کاهش یافته است. به گفته علی رضا رئیسی، معاون وزیر بهداشت، مجموع بدهی دانشگاه ها بالغ بر 97 هزار میلیارد تومان است و صندوق های بیمه نیز محدود است.
رئیسی به افزایش پرداخت از جیب مردم نیز اشاره کرد و گفت: پرداخت از جیب مردم بسیار بالاست. این مبلغ در حوزه دارو 66 درصد و در آزمایشگاه 69 درصد است که 30 درصد باید از جیب مردم و 70 درصد از دولت پرداخت شود.
اگر ارز ترجیحی برای تجهیزات پزشکی و داروهایی که همچنان از آن ارز استفاده می کنند تغییر کند، ممکن است قیمت داروها افزایش یابد و مبلغ پرداختی از جیب بیماران افزایش یابد. العربی این موضوع را نگران کننده عنوان کرد و گفت: در صورت تغییر در نرخ ترجیحی ارز مربوط به دارو و تجهیزات پزشکی، پرداخت از جیب بیماران افزایش می یابد و ممکن است از 14 تا 15 میلیون در ماه باشد. از جیب دولت فرد مبتلا به تالاسمی
وی با اشاره به مشکلات بیماران تالاسمی در پنج سال گذشته، خاطرنشان کرد: متاسفانه به دلیل تحریم ها در این پنج سال
تعداد زیادی از بیماران تالاسمی جان خود را از دست داده اند در صورت تغییر نرخ ارز ترجیحی برای دارو و تجهیزات پزشکی، مشکلات تامین دارو و تجهیزات پزشکی وارداتی در بخش مواد اولیه و محصولات نهایی افزایش می یابد و وضعیت این بیماران یکنواخت می شود. بدتر نگران کننده
از سوی دیگر کمبود دارو باعث می شود گروهی از بیماران هر از چند گاهی دچار مشکل شوند. طی روزهای گذشته رئیس هیئت مدیره کانون هموفیلی از کمبود داروهای فیبرینوژن و عوامل 8 و 9 انتقاد کرد. به گفته مدیرعامل انجمن بیماران تالاسمی، داروهای مربوط به این گروه خاص از بیماران نیز در وضعیت مطلوبی قرار ندارند.
عرب در این خصوص گفت: بیماران تالاسمی در حال حاضر از کمبود داروهای دسفرال و گیدنئو رنج می برند. این داروها در بازار نیستند یا به طور نامناسب توزیع می شوند.
با وجود این نگرانی ها، سازمان غذا و دارو در روزهای اخیر اعلام کرد که ایجاد ذخیره استراتژیک دارویی برای بیماران با نیازهای ویژه را آغاز می کند و اگر این اتفاق بیفتد، شاید حداقل بخشی از مشکلات این بیماران در حوزه درمان برطرف شود. پزشکی تا این بیماران دچار مشکل عربی نشوند./من
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17906/%D9%85%D8%B4%DA%A9%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D8%AA%DA%A9%D8%B1%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%DA%A9%D9%85%D8%A8%D9%88%D8%AF-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88-%D8%A8%DB%8C%D9%85%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AA%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%B3%D9%85%DB%8C-%D8%AA%D9%85%D8%A7%D9%85%DB%8C-%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%AF
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز