مشکلات تامین ارز در سال ۱۳۹۶ مانع از واردات خودرو شد

سخنگوی کمیسیون ویژه جهش و رشد تولید مجلس شورای اسلامی در برنامه بهارستان ضمن اشاره به لایحه دولت برای واردات خودرو گفت: دولت در واقع می خواهد دو بند از ماده 4 قانون را رعایت نکند. قانون تنظیم خودرو
گزارش خبرگزاری صدا و سیما برنامه رادیو اقتصادی بهارستان با جناب آقای محسن زنگنه معاون محترم برنامه و بودجه و سخنگو کمیته ویژه رشد و توسعه تولید مجلس جلسه ای را برگزار کرد.
مقدمه مجری: جناب آقای محسن زنگنه – معاون محترم برنامه و بودجه و سخنگوی کمیسیون ویژه رشد و رونق تولید مجلس با بیان اینکه نیازی به ارائه لایحه جدید دو فوریتی واردات خودروهای دولتی در مجلس نیست، گفت: این لایحه برای واردات دو فوریت به مجلس ارائه می شود.
سوال: بحث واردات خودرو و اختلاف نظر مجلس و دولت در این زمینه اتفاقا یکی از موضوعات برکناری وزیر صمت در هفته جاری بود. لطفا بفرمایید چرا مجلس و دولت در اجرای این مصوبه واردات خودرو با اختلاف نظر مواجه هستند؟
زنگ: مشکل واردات خودرو وجود دارد که به نظرم اساسا در مجلس، دولت و مجلس به سمت و سویی اشتباه می رود. اصولاً قانون منع واردات نداریم، یعنی اگر وزارت امنیت و گمرک تصمیم به واردات خودرو با 20 سال کارکرد در کشور داشته باشد، منع قانونی نداریم، البته خودرویی که می آید باید استانداردهای موجود را داشته باشد. سازمان استاندارد کشور در خصوص این بحث های زیست محیطی و … آنچه باعث توقف واردات خودرو شد، قانون یا بخشنامه ای مبنی بر ممنوعیت واردات نبود، موضوع مشکلاتی بود که ما در عرضه پول در سال 1396 با آن مواجه بودیم. سال 97 با توجه به اینکه زمانی دچار شوک ارزی شدیم و تقاضا برای ارز به شدت افزایش یافت، از سوی دیگر دولت با کمبود ارز برای کالاهای اساسی و دارو مواجه شد، بنابراین کالاهای وارداتی را گروه بندی کرد و دسته اول دارو بود. و کالاهای اساسی، دسته دوم مثلاً به همین ترتیب مواد اولیه کارخانه ها شد.
برخی کالاها در گروه 7 و 8 از جمله خودرو قرار گرفته اند، یعنی بانک مرکزی اعلام کرده به دلیل مشکلاتی که در منابع ارزی دارد، ارزی برای خودروها اختصاص نمی دهد، چرا؟ زیرا منابع کالاهای اساسی و… ممکن است با مشکل مواجه شود. بنابراین اصولاً هیچ منع قانونی برای واردات خودرو وجود ندارد که ما بخواهیم مثلاً برویم مجوزی به دولت بدهیم که در قانون دارایی 1402 معرفی کردیم که اتفاقاً مجمع رد کرد. ما دولت را موظف کردیم. بنابراین ما او را مجبور کردیم اگر اشتباه نکنم یک خودروی کارکرده دو میلیارد دلاری وارد کند که مجمع نپذیرفت.
سوال: چون گفته ماشین های سبک و سنگین و ظاهرا چنین بحثی پیش آمد؟
زنگ: بله، الان که دولت لایحه ای منتشر کرده، متن لایحه این است که می گوید آقای مجلسی من بروم یک ماشین کارکرده بگیرم، برو بیاور، اصلا باید تصویب مجلس کنی؟ سپس بند دوم بند 2 می گوید به من اجازه می دهد که بندهای 2 و 3 بند 4 قانون تنظیم وسایل نقلیه را نادیده بگیرم. پس این قانون چه می گوید؟ پس ببینید، دولت در واقع می خواهد دو بند از بند 4 قانون تنظیم وسایل نقلیه را رعایت نکند، این دو بند چیست؟ در ماده 4 آمده است که دولت با چند شرط مجاز به واردات خودرو است. بند دوم، شرط دوم این است که شرکت باید نمایندگی داشته باشد یا نماینده داشته باشد و فناوری را انتقال دهد، یعنی الان این دو مشکل را داریم.
سوال: حالا دولت می خواهد از مجلس مجوز بگیرد که این دو مقوله را نادیده بگیرد و خودرو وارد کند؟
زنگ: بله می گوید باید بروید ماشین وارد کنید که اگر نمایندگی فروش نداشته باشد مشکلی ندارد و اگر تکنولوژیش را نیاورد اشکالی ندارد. حال سوال من از دولت این است که آیا برندهای داخل کشور فناوری خود را انتقال داده اند؟ خودروهای چینی فناوری خود را به کجا منتقل کردند؟ اینکه ما آنها را به اینجا آوردیم تا فناوری خود را منتقل کنند، به این معنی است که با این شرکت قرارداد می بندیم تا مثلاً بتوانیم قطعات خاصی از خودرو را در کشور مونتاژ کنیم یا خودمان تولید کنیم تا شرکت برنده شود. فردا اعتراض قانونی ندارم در مورد نمایندگی هم نظر ما اینه که الان قرار نیست ماشینی که در دنیا شناخته شده نیست وارد کنیم، میخوایم ماشینی که مارک خاصی هست وارد کنیم، همه برندهای معروف دنیا امروز سرویس دارن کشور ما. آنها حالا به صورت رسمی یا غیر رسمی می فروشند، بنابراین نیازی به حذف فناوری نیست، علاوه بر این، حذف آن خطرناک است. ما آن را در قانون نظارتی قرار دادیم زیرا میخواهیم به نوعی از OEM خود حمایت کنیم، فرض کنید این امکان وجود دارد که آنها بخشهای خاصی را متناسب کنند. بنابراین فکر میکنم این بازی که بین دولت، مجلس و مجلس رفت و برگشت میشود، نیازی به قانون ندارد و اگر دوباره به تصویب مجلس برسد، به مجلس میرود تا دوباره مجلس رد شود. این لایحه در دو موضوع فوری به همان دلایلی که قانون مالی را رد کرد. این همان چیزی است که گفتم و همچنان معتقدم که در این زمینه نیازی به دو اقدام فوری نداریم.