آغاز دوره کاهش تولید گاز/ روزهای سختی در پیش است؟

به گزارش خبرنگار گروه آفرینش اقتصادی خبرگزاری آنا، وزارت نفت در سال های اخیر همواره به عدم سرمایه گذاری برای توسعه پروژه های خود اشاره کرده است. برابری تولید و مصرف تا سال 1404 همواره مورد هشدار وزارت نفت از ابتدای دهه 90 بوده است.
در گزارش عدم تعادل تولید و مصرف گاز که روز سه شنبه توسط کمیسیون انرژی مجلس در صحن علنی قرائت شد، آمده است که در حال حاضر 240 میلیون مترمکعب از مصرف در بخش تولید عقب هستیم و مانند چند سال گذشته، در حال حاضر 240 میلیون مترمکعب از مصرف عقب هستیم. باید اقداماتی برای تعطیلی صنایع انجام داد و شاید حتی نیروگاه ها آماده باشند.
از سوی دیگر، با توجه به سرمایه های گازی موجود و دانشی که از طریق توسعه میادین جدید گازی می توان به دست آورد، این امر هنوز پاسخگوی رشد سریع مصرف انرژی در کشور نیست و با توجه به اینکه بیشترین رشد در مصرف در بخش های داخلی و تجاری ایران رخ می دهد. سرمایه گذاری در این بخش هیچ ارزش افزوده ای نخواهد داشت و واقعاً سودآور نیست.
در حال حاضر تولید گاز پارس جنوبی حدود 70 درصد گاز مصرفی کشور را پوشش می دهد (گزارش تولید 1400 شرکت نفت و گاز پارس متولی تولید گاز از میدان پارس جنوبی). گزارش شکاف تولید و مصرف گاز که روز سه شنبه (5 مهر 1401) در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی قرائت شد، حاکی از آن است که در حال حاضر 240 میلیون مترمکعب در مصرف در بخش تولید عقب هستیم. ما باید آماده تعطیلی صنایع و شاید حتی نیروگاه ها باشیم. از طرفی از امسال تا سال 1410 افت فشار در میدان گازی پارس جنوبی به حداکثر خود می رسد و احتمالاً در سال 1401 (بدون سرمایه گذاری و اجرای طرح های فشار بیش از حد) تولید پارس جنوبی به کمتر از 350 خواهد رسید. میلیون متر مکعب در روز (تولید فعلی حدود 680 میلیون متر مکعب در روز است.
اکنون با پایان یافتن توسعه این میدان گازی دیگر نمی توان انتظار افزایش تولید را در آینده داشت. علاوه بر این، برخلاف تصور رایج، کشف میادین جدید گازی با حجم گاز قابل استحصال به اندازه پارس جنوبی امکان پذیر نیست و توسعه میادین جدید با حجم ذخایر درجا و قابل استخراج نیازمند سرمایه و در برخی موارد است. ، دانشی که در شرایط فعلی به راحتی قابل دستیابی نیست. .
اکنون با وجود شرایط کشور باید به دنبال تصمیم گیری های سخت برای 10 سال آینده باشیم. مسیر را با قوانین جاری ادامه دهید و موعد مقرر را برای کاهش مصرف گاز و جایگزینی آن با سایر انرژیها (سوخت مایع) و واردات از کشورهای همسایه برای جبران کاهش تولید یا تصمیمگیری در مورد قانونگذاری شدیدتر قبل از بحران و الزامآوری به دولت، دنبال کنید. بخش های خانگی و تجاری برای استفاده از انرژی های تجدیدپذیر و تامین انرژی بخش خانگی در نقطه مصرف (پانل های میکروسکوپی).
از این مقدار اگر چیزی باقی بماند برای صادرات و CNG مصرف می شود. باید در نظر داشت که مصرف بنزین در کشور سالانه بیش از 20 درصد افزایش یافته است و تولید فعلی بنزین در کشور دیگر جوابگوی افزایش مصرف نیست و جدا از 100 میلیون لیتر بنزینی که روزانه در باک خودروهای ایرانی می سوزد، هر روز معادل 21 میلیون لیتر بنزین است که با تبدیل گاز به مایع و تولید CNG در کشور مصرف می شود.
در داخل اداره بهینه سازی مصرف انرژی کشور، وزارت نفت دارای شرکت بهینه سازی مصرف سوخت کشور است که پروژه های ساختمانی، صنعت و حمل و نقل را اجرا می کند. طرح هایی که سال ها در قسمت اجرا بوده رنگ و لعاب ندارند. به عنوان مثال، پروژه های ماده 12 قانون رفع موانع تولید در حوزه مصارف خانگی و تجاری شامل بهینه سازی ماشین آلات، تولید بخاری های هوشمند هرمتیک با راندمان بالا، پروژه های حوزه حمل و نقل از جمله گازهای بلندمدت است. خودروهای موتوری، وسایل نقلیه سنگین با مصرف بهینه و در بخش صنعت و کشاورزی، پروژههای برقیسازی چاههای کشاورزی همگی طرحهای کوتاه و مقطعی هستند که به صورت مقطعی و بدون جدیت حتی در بخش اجرا اجرا شد و راهحل نبود. در عمل
برخلاف تصور رایج، کشف میادین جدید گازی با حجم گاز قابل استخراج به اندازه پارس جنوبی امکان پذیر نیست و توسعه میادین جدید با حجم کمتر در محل و ذخایر قابل استخراج نیازمند سرمایه است.
آنا گزارش می دهد
وزارت نفت مدعی است که مسئولیت اصلی خود توسعه و تولید است و در بخش بهینه سازی نه بستر لازم و نه قدرت حاکمیتی کافی برای نفوذ را دارد و سایر سازمان ها از جمله سازمان نظام مهندسی به عنوان متولی نظارت بر ساخت و ساز هستند. ساختمان ها و برای بررسی کارایی مصرف انرژی آنها، باید برای این کار وارد شوید.
بهینه سازی بدون زحمت
وی اخیرا در همایش «چالشهای مدیریت عرضه گاز طبیعی در ماههای سرد سال و راههای خروج» اظهار داشت: بیش از 44 درصد از این تولید یعنی حدود 500 میلیون مترمکعب در روز مصرف داخلی و تجاری است. این میزان در زمستان سال گذشته به رکورد 720 میلیون مترمکعب در روز رسید که 17 درصد یا حدود 200 میلیون مترمکعب از این گاز توسط صنایع بزرگ (که 70 هزار واحد صنعتی) و 30 درصد (حدود 300 واحد صنعتی) مصرف میشود. میلیون متر مکعب) همچنین برای تولید برق در 89 نیروگاه استفاده می شود.
در حال حاضر با مصرف 240 میلیون متر مکعب در روز در بخش تولید عقب هستیم و طبق روال سال های اخیر باید آماده تعطیلی صنایع و شاید حتی نیروگاه ها باشیم.
البته باید در نظر داشت که استانداردهای دوگانه در این زمینه از جمله الزام به دریچه های هوا در ساختمان ها به دلیل وجود سیستم گرمایش احتراقی در داخل ساختمان، منجر به ناکارآمدی قوانین کاهش مصرف انرژی می شود. همچنین به عدم نظارت و جدیت کافی در اجرای ساختمان.
absnews
آغاز دوره کاهش تولید گاز
بدون شک ادامه روال فعلی حتی با فرض تامین منابع برای توسعه پروژه های فشار بر پارس جنوبی نمی تواند پاسخگوی غول مصرف کننده باشد که هر روز بزرگتر و بی رحم تر می شود.
تا به امروز، میدان مشترک گازی پارس جنوبی به ایران گسترش یافته است و توسعه فازها هر ساله مقداری (به طور متوسط 7 درصد) به تولید گاز کشور می افزاید که به نوعی جبران افزایش بی رویه آن بود. در مصرف در کشور
به گفته مازیار سیاح، رئیس نظارت، سنجش و کنترل کیفیت گاز، مدیریت دیسپاچ شرکت ملی گاز ایران، میزان تولید فعلی گاز کشور (شامل تولید از میدان گازی پارس جنوبی (حدود 680 میلیون مترمکعب در روز) و سایر موارد میادین گازی کشور (حدود 300 میلیون متر مکعب در روز) مکعب در روز) 900 میلیون تا 1 میلیارد متر مکعب در روز است.
جواد اوجی وزیر نفت در این جلسه با بیان اینکه برای حفظ تولید فعلی و جلوگیری از افت تولید به 20 میلیارد دلار سرمایه برای اجرای طرح های تقویتی در مخازن پارس جنوبی نیاز است، راه حل را تخصیص 10 درصد منابع دانست. صندوق توسعه ملی برای این منظور. ; محمدباقر قالیباف، رئیس شورای اسلامی، آن را «کاسه گدایی» خواند و گفت: این مقدار منابع وجود ندارد و به جای منابع برای حفظ تولید، باید اهداف بهینه سازی مصرف در کشور دنبال شود.