وی افزود: همچنین در این دیدار طرفین بر توجه و اصرار روسای جمهور دو کشور مبنی بر تسریع در آغاز عملیات اجرایی ساخت این مسیر راهبردی ترانزیتی، ایجاد این زیرساخت که تضمین کننده است، تاکید کردند. ترانزیت 15 میلیون تن کالا در سال تا پایان سال 2030 توسعه و بهسازی خطوط موازی و افزایش ظرفیت را با ایجاد مسیر ریلی به 2 مسیر ذکر شده در افق پروژه تا سقف 40 میلیون تن ارزیابی کردند. کالا در سال
افندی زاده گفت: طرفین توافق کردند که گفت وگوها و رایزنی ها تا حصول نتیجه قطعی و نتیجه گیری طرف روسی تا 24 آذرماه سال جاری (24 آذر 1401) ادامه یابد.
وی ادامه داد: وی در حاشیه این همایش با «ایگور لویتین» دستیار رئیس جمهور فدراسیون روسیه راه های توسعه همکاری های حمل و نقل ایران و روسیه را با محوریت پروژه احداث راه آهن رشت – آستارا به عنوان حلقه مفقوده بررسی کرد. در کریدور شمال به جنوب
افندی زاده افزود: در خصوص اجرای پروژه برقی سازی راه آهن اینچه برون- گرمسار مذاکراتی با شرکت روسی طرف قرارداد با شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران انجام شده است تا موارد قانونی، مالی و فنی حذف شود. موانع و تصمیم بر این شد که شروع عملیات اجرایی تسریع شود.
به گزارش خبرنگار بازرگانی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، شهریار افندی زاده گفت: چارچوب شانزدهمین کنفرانس و نمایشگاه بین المللی حمل و نقل روسیه با هدف توسعه زیرساخت های حمل و نقل، ارتقای کیفیت حمل و نقل کالا و مسافر و تضمین ایمنی در زمین حمل و نقل برنامه ریزی و بررسی می شود. .
absnews
معاون حملونقل وزارت راه و شهرسازی از بررسی توسعه همکاریهای لجستیک و حملونقل در بخشهای ریلی، جادهای و دریایی خبر داد و افزود: در دیدار با معاون وزیر حملونقل فدراسیون روسیه. پیشنهاد تشکیل کارگروه های کارشناسی و فنی برای توسعه روابط حمل و نقل دو کشور به طرح های پیشنهادی از جمله آغاز عملیات اجرایی مسیر راه آهن رشت – آستانه پیشنهاد شد تا در اسرع وقت تکمیل شود.