اخبار اقتصادی روز

مسیر به سوی خودکفایی در محصولات اساسی هموار شده است

با توجه به کمبود منابع آبی برای هر کشوری، خودکفایی در تولید کالاهای اساسی یکی از تعهدات است، به طوری که اهمیت تولید کالاهای اساسی مانند گندم را با موشک مقایسه کرده و از واژه امنیت غذایی برای آن استفاده می شود. تولید محصولات اساسی کشاورزی بنابراین خودکفایی در تولید کالاهای اساسی در سطوح بالا مورد توجه قرار گرفته و همواره در قوانین اولیه مورد تاکید قرار گرفته است.

وزیر جهاد کشاورزی با آغاز سال جدید از خودکفایی 100 درصدی 5 کالای اساسی خبر داد و وعده خودکفایی در تولید گندم برای سال زراعی 1402 تا 1403 را داد. براساس اسناد فوق و سیاست های ابلاغی رهبر معظم انقلاب و سند مورد انتظار رئیس جمهور مقرر شد در 5 محصول استراتژیک گندم و برنج به خودکفایی 90 درصدی و خودکفایی 100 درصدی برسیم. و جو. پنبه و شکر: شورای اسلامی و سایر نیروها و نهادهای کشور باید با وزارت جهاد کشاورزی همکاری کنند.

نخبخت می گوید: در محصولات اساسی با توجه به مستندات فوق و سیاست های ابلاغی رهبر معظم انقلاب و سند آرمان های رئیس جمهور، قرار است در 5 محصول اساسی به خودکفایی 100 درصدی برسیم.

بر اساس آمار اعلام شده در سال 1400 هجری شمسی، 4 میلیون و 500 هزار تن گندم تضمینی در کشور خریداری شد که این رقم در سال گذشته از مرز 10 میلیون و 345 هزار تن گذشت، یعنی با وجود دوره های خشکسالی پی در پی در سال جاری، به تولید رسیده ایم. و برای امسال حاکی از آن است که میزان خرید به 12 میلیون تن تخمین زده می شود و اگر این اتفاق بیفتد نیازی به واردات نیست.

اعلام قیمت مناسب برای خرید تضمینی محصولات کشاورزی راهکار افزایش تولید است

ارسلان قاسمی، رئیس کمیته کشاورزی اتاق تعاون گفت: برای دستیابی به خودکفایی و خوداتکایی در محصولات کشاورزی، تامین بذر و نهاده های مرغوب در راستای حفظ منابع اولیه، آموزش کشاورزان و کشاورزان باید انجام شود. وارد شود، علم را وارد عرصه تولید کند و بازار مناسبی را در دستور کار قرار دهد.

وی اعلام قیمت خرید تضمینی منطقی محصولات کشاورزی را یکی دیگر از سیاست های مناسب برای دستیابی به خودکفایی دانست و افزود: قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی باید منصفانه و منطبق با هزینه های تولید و سود سنتی سال باشد. یعنی قیمت خرید تضمینی باید به نفع تولیدکننده باشد و از مصرف کننده حمایت کند.

قاسمی افزایش راندمان تولید را مورد تاکید قرار داد و افزود: باید از منابع اولیه به نحو احسن استفاده کرد تا در صورت کمبود محصول مانند سایر اقتصادهای دنیا از طریق واردات تامین شود. اگر از منابع اولیه استفاده بهینه نکنیم، این یک مشکل است، بنابراین با ورود علم و دانش، باید حداقل سطح تولید را حفظ کنیم، زیرا شرایط آب و هوایی و بارندگی متغیر است.

بر اساس آمار اعلام شده سالانه 125 میلیون تن محصولات کشاورزی در کشور تولید می شود که 70 درصد آن در بخش کشاورزی تولید می شود، بنابراین خودکفایی در این بخش از اهمیت بالایی برخوردار است.

چشم انداز بخش کشاورزی باید مبتنی بر تامین امنیت غذایی باشد

بر اساس برآوردهای انجام شده، با خودکفایی گندم، از خروج 2.5 میلیارد دلار از کشور جلوگیری می شود که در سایر محصولات اساسی و همچنین خودکفایی مقدار زیادی است، بنابراین با درس گرفتن از جنگ روسیه و اوکراین، باید از کشاورزان در بخش کشاورزی سربازان خودکفایی و امنیت غذایی حمایت شود تا با برنامه مدون به خودکفایی در محصولات استراتژیک دست یافت.

سیدجعفر حسینی مشاور اتاق سندیکاهای کشاورزی گفت: نگاه دولت ها به بخش کشاورزی باید اقتصادی و تامین کننده امنیت غذایی باشد. ما الان شعارهای بیشتری در مورد امنیت غذایی می دهیم و باور نداریم چرا که باید ابزارها و زیرساخت های لازم برای رسیدن به خودکفایی و خودکفایی در محصولات فراهم شود.

الحسینی قیمت خرید تضمینی محصولات کشاورزی را یکی از ابزارهای لازم در راستای خودکفایی اعلام کرد و گفت: قیمت گذاری باید متناسب با هزینه واقعی تولید و سود سنتی کشاورزان باشد. باید به بازار محصول نیز نگاه کرد، زیرا زمانی که محصول کشاورز بازار نداشته باشد، امنیت غذایی با چالش هایی مواجه می شود.

مشاور اتاق سندیکاهای کشاورزی ادامه داد: برای رسیدن به خودکفایی در 5 محصول اساسی و خوداتکایی بر سایر محصولات در برنامه هفتم مجموعه باید تکمیل شود تا با توجه به حجم تولید واردات داشته باشیم و همیشه داشته باشند. چشم انداز صادرات است، بنابراین وزارت جهاد کشاورزی و دولت باید برنامه ریزی چند ساله داشته باشند و برنامه ریزی برای یک سال زراعی تنها جواب نمی دهد.

به گفته وی، با توجه به اینکه یکی از ابزارهای حمایت از کشاورزان ضمانت خرید است، بنابراین دولت نباید برای قیمت گذاری محصولات به بودجه نگاه کند و همواره قیمت ها را بر اساس هزینه های واقعی تولید و سود سنتی اعلام کند. شورای قیمت گذاری به وظیفه خود در تعیین قیمت خرید محصولات عمل نکرد و بعضاً قیمت مناسبی را اعلام کرد، اما مقام بالاتر قبول نکرد و در نهایت دستوری را اعلام کرد.

امنیت غذایی و تامین معیشت و غذای سالم برای مردم یکی از دغدغه های رهبر معظم انقلاب است و بر این اساس دستیابی به خودکفایی و خوداتکایی در 5 محصول اساسی و استراتژیک از مهمترین اولویت های ایشان است. . اولویت های وزارت جهاد و برنامه هفتم در دستور کار است که تحقق آن نیاز به ارز هنگفتی دارد که مانع کشور می شود.

خبرنگار: آزاده محبی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا