اما یکی از چالش های بزرگ پیش روی صنعت داروسازی کشور، کسری بودجه است. در حالی که مسئولان به شدت بر تولید دارو در داخل کشور تاکید دارند، ارز مورد نیاز برای تامین مواد اولیه به موقع در اختیار تولیدکنندگان دارو قرار نمی گیرد. این مشکل در تولید داروی مورد نیاز در منزل نیز مشکل ایجاد می کند و در نهایت منجر به این می شود که مردم حتی در تهیه داروی خانگی با کمبود مواجه شده و بیماران هر روز بیش از پیش برای یافتن داروی مورد نیاز در گردش هستند.
این روزها بیماران هموفیلی و دیابتی از جمله بیمارانی هستند که برای تهیه داروهای خود با مشکل مواجه هستند. از یک سو و به گفته برخی از کارشناسان حوزه دارو، اصرار مسئولان بر تولید داخلی دارو و از سوی دیگر جلوگیری از ورود داروهای خارجی به کشور، بازار انحصاری دارو را ایجاد می کند. و در نتیجه کیفیت آن را کاهش می دهد از سوی دیگر برخی از داروهایی که او سال ها مصرف می کند
استفاده کردند و به این نتیجه رسیدند که وقتی به بهانه تولید داخلی از بازار خارج شود برای این بیماران مشکل ایجاد می کند. اما این روزها مشکل کمبود داروهای روانپزشکی به یکی دیگر از معضلات جامعه تبدیل شده است. بیمارانی که از داروهای اعصاب استفاده می کنند مجبور می شوند برای یافتن داروی مورد نیاز خود در بسیاری از داروخانه ها جست و جو کنند و اگر بخواهند این دارو را از داروخانه های دولتی تهیه کنند، فقط نمونه ایرانی را پیدا می کنند که معتقدند اثر نمونه خارجی را ندارد. .
رنج مضاعف برای بیماران به دلیل کمبود دارو
پدرام مقبلی، کارشناس یک شرکت داروسازی در این باره می گوید: این بی توجهی به کمبود دارو در کشور رنج مضاعف را برای بیماران به همراه دارد. از یک طرف باید با بیماری دست و پنجه نرم کنند و از طرف دیگر کمبود دارو یا مجبور به مصرف داروهای ایرانی که متاسفانه بسیاری از آنها خواص درمانی مناسبی ندارند باعث حواس پرتی بیماران شده است. . .
وی می افزاید: در حال حاضر بحث خودکفایی در صنعت دارو به یک شعار مخرب تبدیل شده است. حقیقت این است که وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو بدون در نظر گرفتن وضعیت بیماران و بدون توجه به نیاز جامعه بیمار به دارو، ورود داروهای خارجی و هر آنچه که به تولید دارو بستگی دارد را ممنوع اعلام کردند. داروهای ایرانی که یکی از دلایل بحران در حوزه پزشکی است.
این کارشناس دارویی می گوید: بسیاری از داروها قبل از رسیدن به تولید انبوه در کشور یا حتی زمانی که هنوز در مرحله آزمایشات بالینی هستند از ورود آنها به کشور جلوگیری می شود، در حالی که این معضل باعث می شود همواره با کمبود داروهای مختلف در کشور مواجه باشیم.
بیایید با کشور روبرو شویم. نه تولید کننده و نه مصرف کننده راضی نیستند
مقبلی به مشکلات شرکت های تولیدکننده دارو اشاره کرد و گفت: با این سیاست نه تولیدکننده دارو و نه مصرف کننده از وضعیت موجود راضی نمی شوند. چرا که قیمت های تحمیلی باعث شد تولیدکننده در این شرایط سخت از یک سو نتواند هزینه های خود را تامین کند و از سوی دیگر عدم تخصیص به موقع ارز باعث کندی و تاخیر در ورود مواد اولیه می شود. ، و تولید کننده نمی تواند به تعهدات خود عمل کند.
وی می افزاید: متأسفانه در بسیاری از موارد کمبود مواد اولیه بر کیفیت داروها تأثیر می گذارد و اثربخشی آنها را کاهش می دهد، زیرا تولیدکننده مجبور است با همان موادی که دارد داروی بیشتری تولید کند.
مقبلی می گوید: بارها از بیماران به ویژه بیماران با نیازهای خاص شنیده ایم که با مصرف داروهای ایرانی نتیجه خوبی نگرفته اند.
کنترل تولید دارو فقط به مرحله تایید می رسد
این کارشناس دارویی در پاسخ به سوالی: آیا داروها پس از تولید برای کنترل کیفی به سازمان غذا و دارو ارسال می شوند، می گوید: متاسفانه کنترل کیفی داروها تا زمانی است که سازنده موفق به اخذ تاییدیه از سازمان غذا و دارو نشود. یعنی وقتی این تاییدیه گرفته شد و تولید انبوه شروع شد، کنترلی روی کیفیت داروها وجود نخواهد داشت.
وی می افزاید: وجدان تولیدکننده از این پس بستگی به این دارد که تا چه اندازه به همان فرمولی که برای تایید ارائه کرده پایبند باشد و دارو را با همان کیفیتی که برای تایید به سازمان غذا و دارو فرستاده به داروخانه ها ارسال کند. ./ اخبار تجارت
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17169/%D9%85%D8%B3%D9%88%D9%88%D9%84%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B9%D8%AA%D9%86%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D9%86%D8%A8%D9%88%D8%AF-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88-%D8%B1%D9%86%D8%AC-%D9%85%D8%B6%D8%A7%D8%B9%D9%81-%D8%A8%DB%8C%D9%85%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%86%D9%85%DB%8C-%DA%A9%D9%86%D9%86%D8%AF
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز