مزاره و مسکات – ایسنا
مبحث اول و دوم (در حوزه) و دوم (در حوزه) از باب پنجم از فصل سوم (در انواع عقود ثابت) کتاب دوم (در وسائل تصرف) قانون مدنی به موضوع “در میدان و در میدان”.
ماده 520 ـ جایز است شرط شود که یکی از دو طرف علاوه بر حصه ای از محصول مال دیگری به طرف دیگر بدهد.
ماده 541 ـ عامل می تواند برای بهره برداری اجیر شود یا با دیگری شریک شود ولی برای انتقال عملیات یا واگذاری زمین به دیگری رضایت متصدیان لازم است.
ماده 529 – عقد بهره برداری با فوت طرفین یا یکی از آنها باطل نمی شود مگر اینکه اداره عامل شرط شده باشد که در این صورت با فوت او فسخ می شود.
ماده 519 ـ در عقد بهرهبرداری باید سهم هر یک از بهرهبرداریها و عامل به طور تقسیم شده از قبیل ربع، ثلث یا نصف و مانند آن معین شود و اگر غیر از این باشد، مقررات. مزرعه معتبر نخواهد بود
ماده 544- در صورت بطلان یا فسخ عقد تمام ثمره متعلق به مالک است و عامل مستحق همان اجرت خواهد بود.
ماده 534 ـ اگر عامل در حین یا در بدو عمل او را ترک کند و به جای او کسی نباشد که عمل را انجام دهد، حاکم وکیل را به تقاضای بنگاه یا ادامه عمل مجبور میکند. در این مکان. مسئوليت عامل و در صورت عدم موفقيت مزارع حق فسخ دارد.
فصل پنجم – در مزرعه و کار
ماده 531 – بعد از ظهور بذر عامل مالك حصه او مي شود.
ماده 536- اگر عامل به زراعت متعارف اهتمام نكند و از اين جهت محصول كم شود يا خسارت ديگري به مزارع وارد شود عامل مابه التفاوت ضامن است.
موضوع اول مزرعه
ماده 525 – عقد بهره برداری عقد لازم است.
ماده 542 – مالیات زمین بر عهده مالک است مگر اینکه شرط شده باشد.
ماده 540 ـ اگر مدت قرارداد بهره برداري منقضی شود و هنوز خرمن كاشته نشده باشد، زارع حق دارد با دريافت اجرت المثل محصول را برداشته يا نگه دارد.
ماده 535 ـ اگر كارگر كشت نكند و مدت منقضی شود به زارع اجرت المثل تعلق می گیرد.
ماده 543- مساقات معامله ای است که بین صاحب درخت و یاران یا عامل او در مقابل مقداری سهم مشترک از میوه واقع می شود و میوه شامل میوه و برگ گل و غیره می شود.
ماده 523- زمینی که مورد زراعت قرار می گیرد باید مناسب زراعت باشد اگر چه نیاز به اصلاح یا تملک آب داشته باشد و زراعت مستلزم عملیاتی از قبیل حفر رودخانه یا چاه و غیره باشد.
ماده 533 – اگر عقد زراعت به هر دلیلی باطل شود تمام نتیجه متعلق به صاحب بذر است و طرف دیگر که مالک زمین یا آب یا مالک سهم بوده است مستحق اجرت المثل خواهد بود. متناسب با آنچه در اختیار داشت. اگر بذر بین کشاورز و کارگر تقسیم شود، نتیجه و پاداش به نسبت بذر بین آنها تقسیم می شود.
ماده 530- اگر كسي در زمان حيات خود صاحب منفعت باشد و آن را به كشاورز داده باشد با فوت او عقد انتفاع خاتمه مي يابد.
ماده 532- در عقد بهره برداری اگر شرط شده باشد که تمام ثمرات مال زارع یا وکیل انحصاری باشد عقد باطل است.
انتهای پیام
ماده 537- هر گاه در عقد بهره برداری زراعت معینی شرط شده باشد و عامل دیگری آن را بکارد، بهره برداری باطل است و طبق ماده 533 رفتار می شود.
ماده 518 ـ بهره برداری زراعتی عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین زمین را برای مدت معینی به طرف دیگر واگذار می کند تا آن را زراعت کند و در نتیجه آن شریک شود.
ماده 526- هر صاحب مزارع می تواند در صورت اختلاس معامله را فسخ کند.
ماده 539 ـ اگر بعد از ظهور ثمرهها، بهرهبرداری منقطع شود، هر یک از بهرهبرداریها و کارگر به نسبتی که بین آنها معین شده است، ثمره را تقسیم میکنند، ولی از تاریخ فسخ تا برداشت هر یک از آنها باید. دستمزد زمین و نیروی کار و سایر اموال اموال خود را دریافت کنند طرف مقابل مستحق سهم مقرر خواهد بود.
ماده 528- اگر ثالثی زمین زراعتی را قبل از تسلیم به عامل غصب کند عامل حق فسخ دارد ولی اگر غصب بعد از تسلیم واقع شود حق فسخ ندارد.
ماده 521- در عقد بهره برداری ممکن است هر یک از بذرها و عاملین متعلق به بهره برداری باشد یا در این صورت عامل به موجب قرار یا عادت حصه مشترک هر یک از طرفین خواهد بود.
ماده 524- در عقد زراعت باید نوع زراعت معین شود مگر اینکه عرف مملکت معلوم باشد یا عقد مطلق زراعت باشد در این صورت عامل در انتخاب نوع کشت مختار است. .
موضوع دوم – در امتحانات
ماده 527 ـ هرگاه زمین به علت کمبود آب یا موارد مشابه غیر قابل استفاده شود و رفع مانع ممکن نباشد عقد بهره برداری فسخ می شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، مبحث اول و دوم (در زمین) و دوم (در زمین) از فصل پنجم (در زمین و زمین) از فصل سوم (در مورد عقود قطعی مختلف) از کتاب دوم (در مورد تصرفات) قانون مدنی مواد 518 تا 545 به شرح زیر است:
ماده 545 – مقررات مربوط به بهره برداری موضوع قبل در مورد عقود نیز جاری است مگر اینکه عامل بدون اذن مالک نتواند عملیات را به دیگری واگذار کند یا با دیگری شرکت کند.
ماده 522- در عقد انتفاع لازم نیست که متصرف زمین مالک زمین باشد بلکه باید منتفع باشد یا حق استفاده از آن را داشته باشد تصرف به عنوانی مانند ولایت و غیره. .
ماده 538 ـ اگر در مدت قبل از ظهور ثمره، بهره برداري منقطع شود، حاصل آن مال مالك دانه است و طرف مقابل مستحق اجرت خواهد بود.