بارانی همچنین با اشاره به اینکه امسال حدود 12 هزار تن پسته از هشت هزار هکتار از باغات پسته زرندیه که بیش از 80 درصد پسته استان مرکزی را در خود جای داده است، برداشت شد، گفت: برداشت این محصول در سال جاری نسبت به سال قبل از آن در سال 1390 به ثبت رسیده است. سال گذشته 20 درصد افزایش یافته است.
وی گذار از کشت سنتی به صنعتی و مکانیزه را از دیگر کارکردهای ایجاد مرکز تحقیقات پسته در زرندیه دانست و افزود: احداث مرکز تحقیقات پسته و آموزش تولیدکنندگان و باغداران برای کشت مکانیزه و صنعتی با تاکید بر مدیریت منابع آب در شهری با تنش آبی بالا، شیوه سنتی کشت به طور قطع در تمام باغات شهر منسوخ می شود و باغداران به سمت فرهنگ صنعتی و علمی روی می آورند.
محمود بارانی در گفت وگو با خبرنگار ای بی اس نیوز، بر لزوم ایجاد مرکز تحقیقات پسته در مناطق پستهزای کشور تاکید کرد و افزود: شهرستان زرندیه به دلیل شرایط اقلیمی و جغرافیایی یکی از مناطق پستهزای ایران محسوب میشود. خطر بلایای طبیعی است که برخی از مناطق پسته کشورهایی مانند کرمان و رفسنجان با آن مواجه هستند، ایمن هستند و در برخی سال ها رکورد تولید پسته در ایران دارند.
ای بی اس نیوز/مرکزی رئیس هیئت مدیره تعاونی پسته کاران استان مرکزی از راه اندازی و راه اندازی مرکز تحقیقات پسته در زرندیه خبر داد.
رئیس نظام صنفی کشاورزی زرندیه به عملکرد مرکز تحقیقات پسته زرندیه اشاره کرد و افزود: این مرکز که قرار است به عنوان باغ تحقیقاتی یا باغ مادر پسته در زرندیه احداث شود و با کارکردهایی در زمینه آموزشی، تولیدی. و تکثیر نهال پسته، انجام تحقیقات و آموزش کاشت درخت پسته، کنترل آفات پسته و ترویج ارقام.
وی افزود: با وجود وضعیت نامناسب کمیت برداشت پسته در کشور به دلیل وقوع حوادث غیرمترقبه مانند سرمازدگی، تگرگ و خشکسالی، خوشبختانه آسیب پذیری باغات پسته استان مرکزی نسبت به سایر محصولات پسته بسیار کمتر است. برهمین اساس چند سالی است که استان مرکزی در اولین سکوی تولید ایران در زمینه تولید پسته قرار گرفته است.
بارانی با تاکید بر اینکه سطح زیر کشت باغات شهر زرندیه عمدتاً زیر کشت ارقام معروفی چون اکبری، احمد آقایی و کله قوچی است، افزود: با راه اندازی مرکز تحقیقات پسته شهرستان، ارقام دیگر این محصول استراتژیک نیز قابل کشت خواهد بود. رشد کرده و در بازار فروخته می شود.
انتهای پیام
وی با اشاره به اینکه احداث مرکز تحقیقات پسته در زرندیه توسط تعاونی تولیدکنندگان پسته استان مرکزی در دستور کار قرار گرفته است، افزود: با تکمیل و راه اندازی پایانه صادراتی پسته هامون سبز زرندیه که از دو سال گذشته به بهره برداری رسیده است. و پسته تولید شده با برند این شهرستان به بازارهای صادراتی ارسال می شود، فعالیت مرکز تحقیقات پسته نیز هدف گذاری شده و از سال آینده در جوار پایانه صادراتی هامون سبز فعالیت خود را آغاز می کند.
وی با تصریح بر اینکه محصول پسته با دو رقم اصلی کشیده و گرد شناخته می شود، افزود: در رقم پسته دراز زیرگروه هایی مانند اکبری، احمد آقایی، بادامی و … و در رقم گرد نیز ارقامی وجود دارد. مانند فندقی، کله قوچی و… وجود دارد.
بارانی با اشاره به اینکه بیشتر باغات پسته در شهرستان زرندیه واقع شده است، گفت: شهرستان زرندیه علاوه بر اینکه منطقه ای پسته خیز است نسبت به سطح زیر کشت محصول راکد است و از این رو ایجاد مرکز تحقیقات انار. در این نقطه از کشور داشتن حجم بالای تولید این محصول ضروری است.