اخبار اقتصادی روز

مروری بر آخرین تحولات بازار سرمایه

به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز، بازار سرمایه طی یک سال گذشته شاهد تحولات و اخبار قابل توجهی در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بوده است که از آن جمله می توان به تصمیمات بخشی، سیاست های محدودکننده پولی و افزایش نرخ سود، افزایش شکاف اسمی اشاره کرد نرخ ارز و نرخ ارز اسمی. نرخ ارز در بازار آزاد، قیمت گذاری اجباری، و همچنین ترتیبات اطلاع رسانی و عطف به ماسبق شدن دستورالعمل های ابلاغی، منجر به کاهش اعتماد سرمایه گذاران، خروج سرمایه و سقوط بازار سهام شد.

در عین حال، شورای عالی بورس و سازمان اوراق بهادار با توجه به مأموریتی که در قوانین مؤسس و بالادستی به آن محول شده و با هدف صیانت از حقوق سهامداران عام و افزایش شفافیت، اقدام جدی کرده است. پیگیری هایی که در دستور کار آنها بود، اگرچه با تاخیر انجام شد، اما با حمایت، حمایت و نظر مثبت سران قوای سه گانه و نهادهای ذیربط به سرانجام مطلوبی رسید. در این گزارش مروری بر مهم ترین تحولات اخیر و تصمیمات موثر مورد بحث قرار گرفته است.

1. اصلاحیه «بند ش تبصره 6 قانون بودجه 1403».

«ماده س تبصره 6 قانون بودجه 1403» یکی از مهم ترین موضوعاتی بود که آثار و تبعات اقتصادی زیادی بر تمامی بخش های بازار سرمایه داشت و اصلاح آن در ماه های اخیر در صدر دستور کار قرار گرفت. مذاکرات متعددی با دولت و مجلس انجام شد و پس از بازگرداندن نسخه اصلاحات لازم به شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام، در نهایت دولت با تصویب مفاد این طرح و ارسال نامه ای به این اصلاحیه، بار مالی این اصلاحیه را پذیرفت. شورای نگهبان با این اصلاحیه قانون دارایی، بیشتر مشوق های مالیاتی مندرج در قوانین دائمی مربوط به شرکت های بازار سرمایه به قوت خود باقی خواهد ماند.

2. کاهش نرخ سود در شبکه بانکی

در پی افزایش شدید نرخ سود پس از صدور گواهی سپرده ویژه بانک مرکزی با نرخ 30 درصد در بهمن ماه سال گذشته، نرخ اسناد خزانه اسلامی به 38 درصد رسید و از این رو نرخ تامین مالی نیز به بیش از 40 درصد رسیده است. چشم انداز نگران کننده توسعه نرخ سود موجب شد تا این موضوع با اولویت بالا در دستور کار ستاد اقتصادی دولت قرار گیرد و همزمان مذاکرات جدی بین سازمان بورس و بانک مرکزی انجام شود. با اعلام رئیس کل بانک مرکزی به بانک ها، روند افزایشی نرخ سود متوقف شد و به تدریج با همکاری همه نهادهای ذیربط، نرخ اسناد خزانه به زیر 30 درصد رسید. طبیعتاً با توجه به رابطه معکوس اقتصادی بین نرخ بهره و ارزش سهام، انتظار می رود ادامه روند نزولی نرخ بهره منجر به تزریق نشاط به بازار سهام شود.

3. اصلاح دستورالعمل جدید قیمت خوراک دام و فرآورده های تصفیه شده

بخشنامه قیمت خوراک دام و فرآورده های تصفیه شده در 23 دی ماه 1402 ابلاغ شد و اجرای آن عطف به ماسبق شد. تأثیر سالانه بیش از 50 همتای این بخشنامه بر سودآوری صنعت استراتژیک پالایشی کشور و نیاز مبرم این صنعت به سرمایه گذاری های جدید و اهتمام سازمان بورس و وزارت اقتصاد به حمایت از حقوق سهامداران این صنعت از جمله سهامداران دادگستری با دستور اکید رئیس جمهور به وزیر نفت و رئیس سازمان برنامه و بودجه تصمیم به بازنگری در دستورالعمل گرفت. پیشنهاد بازنگری شده وزارت نفت شامل عدم بازنگری در تاریخ اجرا، پرداخت غیرانتفاعی به پالایشگاه‌ها با توجه به برنامه‌های اعلام شده شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی و درخواست‌های مقرراتی از پالایشگاه‌ها تصویب شد. توسط دولت و در تاریخ 02/04/1403 اعلام شد.

4. تعیین تکلیف مطالبات ارزی بانک ها به بانک مرکزی

علیرغم گذشت مدت طولانی از تصویب و ابلاغ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و بهبود نظام مالی کشور در سال 1393، مطالبات ارزی بانک ها از بانک مرکزی (با قدمت بیش از دوازده سال پیش) به موجب ماده (1393) 46) قانون مذکور که مبلغ آن بر اساس برآوردها 5 میلیارد تومان تعیین نشده است. اخیراً با نظارت و تصمیم صحیح بانک مرکزی، بیش از 2.8 میلیارد دلار از مطالبات ارزی بانک ها توسط بانک مرکزی تسویه شده است که تأثیر بسزایی در وضعیت مالی بانک های بورسی داشته است.

5. تمدید مهلت خروج خودروسازان بزرگ از بند 141

صنعت خودرو در سال های اخیر تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله قیمت گذاری اجباری و ناکارآمدی مدیریت قرار گرفته و در مسیر افزایش زیان انباشته قرار گرفته و مشمول بند 141 لایحه اصلاح قانون تجارت شده است. در نهایت با پیشنهاد بورس تهران و موافقت سازمان بورس و اوراق بهادار به شرکت های ایران خودرو و سایپا تا تیر 1404 فرصت داده شد تا از شمول ماده 141 خارج شوند و دیگر مشمول لغو پذیرش نباشند.

همچنین این دو خودروساز اعلام کردند که قصد دارند تا پایان سال جاری سرمایه خود را از محل مازاد تجدید ارزیابی افزایش دهند.

absnews

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا