باقری در خصوص اتهامات برخی رسانه ها و مقامات حاضر در مذاکرات وین گفت: ایران مواضع حداکثری را دارد و تلاش می کند زمان را تلف کند. ملاحظات و خواسته های ما دقیقا بر اساس این توافق است.
این در حالی است که ایران با جدیت و قاطعیت در وین حضور دارد و تمایل جدی برای دستیابی به توافق دارد. آیت الله سید ابراهیم رییسی دیروز در نشست سفرا و روسای نمایندگی های ایران در کشورهای همسایه از تلاش ایران برای دستیابی به یک توافق خوب خبر داد و گفت: اگر طرف مقابل عزم خود را برای رفع تحریم ها داشته باشد، توافق خوبی حاصل خواهد شد و خواهد شد. قطعا ما را دنبال کنید، ما موافقیم.
ادعای دیگری که در روزهای اخیر در فضای رسانه ای و سیاسی مطرح شد «بن بست گفت وگو» بود. میخائیل اولیانوف، فرستاده روسیه در مذاکرات وین نوشت: «در کمال تعجب، برخی از تحلیلگران و روزنامه نگاران وضعیت مذاکرات وین را دراماتیک و تقریباً به بن بست توصیف می کنند. در این مورد، اینطور نیست. پس از یک وقفه، مذاکره کنندگان به دیپلماسی عادی مذاکره بازگشتند و رایزنی های فشرده را از سر گرفتند. فضای مذاکرات مثبت است.
علی باقری با بیان اینکه مذاکرات و توافقاتی بین دو طرف وجود دارد و هر دو طرف باید شرایطی را داشته باشند که مذاکرات به نتیجه و توافق منجر شود، ادامه داد: تیم مذاکره کننده زن ایرانی ابتدا با دستان خود به وین آمد. کامل و دیدگاه خود را بیان کرد. موضوعات مختلف مورد بحث را دسته بندی، خلاصه و اولویت بندی می کند و برخی از آنها و برخی را در روزهای آینده به تناسب ارائه می کند. نکته دوم این است که ما چارچوب هایی را در مذاکرات رعایت کرده ایم که مبنای دستیابی به توافق است، به ویژه اینکه مواضع و دیدگاه هایمان را بر اساس توافقی که هر دو طرف می خواهند، یعنی توافق 2015 بسازیم.
البته تمام تلاش تیم مذاکره کننده ایرانی تحقق سه شرط اصلی مذاکرات است. این به معنای لغو تحریمهای توافق هستهای، راستیآزمایی لغو تحریمها و اطمینان از عدم خروج آمریکاست. در این بین، مهم است که مذاکرات به طور جدی ادامه یابد. طبیعی است که این گفتگوها بسیار سخت و سخت است. در عین حال، همانطور که دیروز آیت الله رییسی گفته بود، اگر طرف مقابل آمادگی لغو تحریم ها را داشته باشد، ایران آماده است به توافق برسد.
این مذاکره کننده ارشد ایرانی در تشریح موضوعات مختلف مطرح شده در این مذاکرات گفت: ممکن است برخی موضوعات به دلیل دیدگاه ها و نظرات دولت جدید مطرح شود که ممکن است به آن ها نیز اضافه شود. همچنین ممکن است برخی از مواردی که مطرح می کنیم در ابتدا مورد قبول طرف مقابل قرار نگیرد که می تواند محل اختلاف باشد.
به گزارش خبرنگار سیاسی ای بی اس نیوز، سومین روز از مذاکرات وین با گفت و گوهای کارشناسی نمایندگان ایران و کشورهای 1+5 بر سر متون مذاکراتی که بر خط تخریبی در برابر مذاکرات وین تشدید شده است، در جریان است.
ادعای توقف مذاکرات خبری بود که در جریان این مذاکرات در رسانه های غربی منتشر شد. یک منبع آگاه نزدیک به تیم مذاکره کننده با رد این ادعا گفت: «علاوه بر این، مذاکرات بر سر متون پیشنهادی ایران به طور جدی ادامه دارد و روز یکشنبه نیز مذاکرات به صورت جدی ادامه یافت. این منبع آگاه همچنین گفت: زیاده خواهی های اروپا همچنان ادامه دارد و دلیل کندی پیشروی در مذاکرات همین است، اما مذاکرات متوقف نشده است.
مذاکره کننده ارشد کشورمان با بیان اینکه دیدگاه، اولویت و رویکرد طرف مقابل و جدیت و آمادگی طرف مقابل نیز در موفقیت مذاکرات موثر است و سریعتر به توافق می رسیم یا خیر، گفت: از از دیدگاه طرف ایرانی، من به امکان دستیابی به توافق خوشبین هستم، اما با توجه به کارنامه ناخوشایند مردم ما در طرف مقابل، قطعا ساده لوح نخواهیم بود.
به نظر می رسد چنین اقداماتی با هدف اعمال فشار بر تیم مذاکره کننده ایران برای پذیرش خواسته های غرب باشد. فشار و ارعاب یکی از ابزارهای سیاست خارجی غرب به ویژه ایالات متحده آمریکا است که در مقاطع مختلف از آن استفاده می شود. غربی ها معمولاً در مواجهه با کوچکترین اختلاف نظر با کشورهای دیگر از تهدید و استدلال استفاده می کنند.
وی افزود: برخی موضوعات مهم همچنان در دستور کار مذاکرات است، اما اکنون پس از وقفه ای که روزهای گذشته بین مذاکرات داشتیم، به درستی و بر اساس قوانین و مقررات دیپلماسی به این موضوعات رسیدگی می شود. چند جانبه.” به گفته این دیپلمات روس، قضاوت درباره توافق اولیه خیلی زود است. باید منتظر بمانیم و ببینیم.
در ساعات گذشته برخی رسانه ها از دستیابی به اولین توافق خبر دادند و اولیانوف ساعاتی پیش نوشت: مذاکرات وین ادامه دارد و قرار است امروز (یکشنبه) جلسات متعددی در قالب های مختلف برگزار شود.
جمهوری اسلامی با دست پر، جدی و با هیئتی منسجم از کارشناسان اقتصادی وارد مذاکرات وین شد و به نوعی همه ابهامات و ادعاهایی را که ایران به طور جدی نمیخواهد مذاکرات را ادامه دهد و زمان را از دست بدهد، خنثی کرد. هفته گذشته در حالی که غرب تلاش می کرد ایران را به بی برنامگی متهم کند، با دو سند ایرانی مواجه شد که دیدگاه ها و پیشنهادات ایران برای لغو تحریم ها و اقدام هسته ای را بیان می کرد.
یکی دیگر از محورهای جنگ رسانه ای غرب در جریان مذاکرات وین، درخواست «بازنشستگی تیم ایران» بود. مذاکره کننده اصلی کشورمان در این زمینه ضمن رد هرگونه خروج از جمهوری اسلامی گفت: ما با همان مواضعی که هفته گذشته داشتیم پای میز مذاکره آمدیم و نوشتیم و به طرف مقابل دادیم و طرف توضیح داد. آن دیدگاه ها را نقل کرده و دلایل آن را با طرف مقابل نقل کرده است.
اساساً تمام مذاکرات و گفتوگوها برای حل اختلافات و نزدیکتر کردن دیدگاهها است و اگر اختلافی وجود نداشته باشد، هیچ مذاکرهای صورت نمیگیرد. در روزهای منتهی به مذاکرات اخیر، طرف های غربی سعی کردند با تشدید اختلافات، مذاکرات را تشدید کنند که به بن بست در مذاکرات منجر شد، اما مقاومت جمهوری اسلامی جرقه آغاز دور جدید را زد. رویکرد مثبت به گفته معاون وزیر امور خارجه، این وقفه باعث شد برخی از این کشورها موضع گیری کنند که ایران نباید چشم انداز جدیدی ارائه دهد اما پس از یک هفته عملا دیدگاه عقلانی ایران را پذیرفتند.
باقری گفت: اولویت اصلی این دور از مذاکرات لغو تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه بود. مذاکرات انجام شده و طی چند روز آینده وارد این مرحله خواهیم شد.
امروز با گذشت چهار روز از این دور مذاکرات، به نظر می رسد فضای منطقی تری بر مذاکرات حاکم شده است. علی باقری کنی، مذاکره کننده ارشد ایران، فضای مذاکرات را بسیار جدی ارزیابی کرد و گفت: هر طرف باید از مواضع خود دفاع کند، استدلال های خود را بیاورد و به دنبال منافع خود باشد. این در موضع دو طرف نیست، اما من حداقل در مدتی که در متن گفتگو بودم، ندیدم که این رویکرد باعث اختلال در روند گفتگو شود.
رئیس جمهور همچنین گفت: عده ای می گفتند جمهوری اسلامی مذاکره نمی کند و عده ای هم تاکید می کردند که ما در مذاکرات جدی شرکت نمی کنیم یا برنامه ای نداریم، اما جمهوری اسلامی با عزت در مذاکرات شرکت کرده و با ارائه متن نشان داده است. که در مذاکرات جدی است.»
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز