شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

مذاکرات تهران-ریاض ؛ در جهت درست حرکت کن

رئیس سرویس دیپلماتیک کشورمان با استقبال از ادامه این مذاکرات اعلام کرد: “پایان این مذاکرات به نفع هر دو طرف و منطقه است”.

از آغاز ، دولت سیزدهم اعلام کرد که گسترش روابط با همسایگان خود یکی از اولویت های دولت است. حسین امیرعبدالهیان ، وزیر امور خارجه پس از سفر خود به بیروت ، در یک نشست خبری درباره گفتگوی ایران و عربستان گفت: “گفتگوی ایران و عربستان در مسیر درستی قرار دارد. همکاری و مشورت بیشتر از اجرای آن”. توافقاتی که به این مرحله رسیده است ، بیایید اقدام کنیم.

دیپلمات سعودی در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با جوزف بورل ، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ، افزود که مذاکرات هنوز ادامه دارد و آنها امیدوارند که راه را برای راه حلی برای معنای دوگانه هموار کنند. وی گفت: “ما به دنبال راه حلی بین دو طرف هستیم.”

خاورمیانه و خلیج فارس یکی از مهمترین مناطق ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک جهان بوده است. امروزه با وجود خروج آمریکا از افغانستان ، هنوز تعداد زیادی پایگاه نظامی آمریکا در خاورمیانه وجود دارد که نشان می دهد این منطقه همچنان از اهمیت زیادی برای قدرت های جهانی برخوردار است. نکته این است که امنیت اقتصادی جهان بستگی به امنیت انرژی در منطقه و ثبات امنیت در آن منطقه دارد. ساختارهای سیاسی هشت کشور خلیج فارس بر امنیت آنها و همچنین سیاست خارجی و همکاری آنها در منطقه تأثیر می گذارد. ایران و عربستان مهمترین کشورهای منطقه هستند.

در همین حال ، فیصل بن فرحان ، وزیر خارجه عربستان چند روز پیش از چهارمین دور مذاکرات ایران و عربستان در 21 سپتامبر اعلام کرد.

جمهوری اسلامی بارها از مقامات سعودی برای مذاکره دعوت کرده اما به دعوت ایران پاسخ نداده است. به نظر می رسد عوامل متعددی در تغییر نگرش مقامات سعودی نسبت به جمهوری اسلامی ، مداخله مستمر ریاض در منطقه ، به ویژه در جنگ یمن ، تغییر رویکرد کلی دولت آمریکا نسبت به بایدن در مسائل منطقه ای و افزایش احتمال دستیابی به توافقی ، از جمله ایران و غرب در مورد موضوع راه اندازی مجدد برجام.

وی گفت: “ما روابط دیپلماتیک خود را با عربستان قطع نکرده ایم و این تصمیمی است که عربستان چند سال پیش گرفت.” ایران و عربستان از کشورهای مهم منطقه هستند. نقش دو کشور در کمک به توسعه پایدار و امنیت پایدار در منطقه مهم است. ایران همچنان نقش سازنده ای در منطقه ایفا می کند.

به گزارش ای بی اس نیوز ، ایران و عربستان به دلیل مختصات ژئوپلیتیکی و ویژگی های جغرافیایی کشورهای مهم و سرنوشت ساز منطقه هستند. طی چند دهه گذشته ، فراز و نشیب های زیادی بین جمهوری اسلامی و عربستان رخ داده است و این فراز و نشیب ها تمام خاورمیانه را تحت الشعاع قرار داده است. روابط ایران و عربستان سعودی به سه عامل بستگی دارد: هویت ، قدرت و امنیت. در سالهای اخیر ، اختلاف بر سر مسائل منطقه ای ، از جمله سوریه ، عراق و یمن ، و همچنین فاجعه کشته شدن حجاج از کعبه تا منا ، از جمله عوامل ایجاد تنش بین ایران و عربستان بوده است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دو مقام عراقی ناشناس در 26 اکتبر گفت که ایران و عربستان دور جدیدی از مذاکرات را انجام داده اند. به گفته یک مقام عراقی ، در دور جدید مذاکرات ایران و عربستان سعودی ، مسائل حل نشده بین دو کشور مطابق نقشه راه قبلاً مورد توافق از جمله از سرگیری نمایندگی دیپلماتیک بین دو کشور مورد بحث قرار گرفت.

پیش از این ، ملک سلمان ، پادشاه عربستان سعودی ، در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد ، ابراز امیدواری کرد که ادامه مذاکرات با ایران به نتایج ملموسی در ایجاد اعتماد و همکاری متقابل بین دو کشور منجر شود. سعید خطیب زاده ، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران ، گفت که تماس ها بین تهران و ریاض در ماه های اخیر منظم تر بوده است و تاکید کرد که بحث های خوبی در مورد مسائل دوجانبه انجام شده است.

رئیس قوای دیپلماتیک همچنین گفت وگو و همکاری در منطقه را کلید مهمی برای کمک به پیشرفت منطقه و ایجاد امنیت و صلح در منطقه دانست.

نشانه های روشنی از تمایل جدی تهران و ریاض برای ترمیم روابط از دست رفته وجود دارد. ایران و عربستان سعودی برای ادامه مذاکرات دوجانبه و چشم انداز احتمالی بهبود روابط ابراز امیدواری کردند. قطعاً روابط دو کشور تأثیر بسزایی در توسعه و امنیت منطقه خواهد داشت.

تأکید وزیر امور خارجه کشورمان بر توسعه و امنیت پایدار به دلیل اهمیت این دو سیاست است. توسعه و امنیت پایدار یکی از مهمترین اجزای جهانی شدن است از طرفی توسعه نیافتگی ارتباط مستقیمی با عدم امنیت و تعادل در یک کشور دارد.

دولت عراق امسال نقش فعالی در میانجیگری بین ایران و عربستان داشته است. از اولین دور مذاکرات مستقیم بین تهران و ریاض در آوریل امسال ، بغداد میزبان چندین دور از مذاکرات بین مقامات در تهران و ریاض بوده است.

درباره محمدصادق مجدی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *