سالم خبر: انتخاب روسای سازمان های غذا و دارو در ایران و آمریکا همواره با چالش های زیادی از جمله تضاد منافع همراه بوده است. هنوز اقدامات موثری برای حل مسئله تضاد منافع در ایران به ویژه در نظام سلامت و سازمان غذا و دارو صورت نگرفته است، اما در آمریکا برای جلوگیری از این مشکل راهکارهایی برای ایجاد قوانین شفافیت مالی وجود دارد. و نظارت مستقل و اجرای دوره های تعلیق پس از ترک سمت، در بهبود عملکرد نهادهای مختلف موفق بوده است.
قطعاً شفافیت در کشور ما پس از تصویب قوانین در انتخاب و نظارت دقیق بر اقدامات رئیس سازمان غذا و دارو می تواند اعتماد و سلامت عمومی را بهتر تضمین کند.
در آمریکا، مانند ایران، مواردی وجود داشته که در آن مدیران بخش خصوصی به سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) پیوسته اند.
یکی از برجستهترین نمونههای آن اسکات گوتلیب است که قبل از منصوب شدن به عنوان رئیس سازمان غذا و دارو در سال 2017، تجربه زیادی در بخش خصوصی داشت.
قبل از پیوستن به FDA، اسکات گوتلیب به عنوان مشاور و عضو هیئت مدیره چندین شرکت بزرگ دارویی در طول فعالیت خود در بخش خصوصی خدمت می کرد. از جمله مهمترین سمت های او قبل از انتصاب در سازمان غذا و داروی ایالات متحده، عضویت در هیئت مشاوران چندین شرکت دارویی مانند فایزر بود.
در سال 2017، گوتلیب به عنوان رئیس سازمان غذا و دارو منصوب شد. پس از تایید سنای ایالات متحده، او بر چندین سیاست عمده دارویی و بهداشتی نظارت داشت و نقش کلیدی در تایید داروهای جدید و تنظیم داروهای بیولوژیکی و ژن درمانی ایفا کرد.
با پایان دوره تصدی خود در FDA در سال 2019، گوتلیب به بخش خصوصی بازگشت و به عنوان عضوی از هیئت مدیره فایزر خدمت کرد. این تغییر بین بخشهای دولتی و خصوصی به عنوان نمونهای واضح از تضاد منافع مورد بحث قرار گرفته است، زیرا او در طول مدت تصدی خود در FDA بر مسائل مربوط به این شرکتها نظارت داشت.
یک شخصیت برجسته در نظام سلامت و پزشکی که موضوع تضاد منافع در آمریکا را مطرح کرد. این مارگارت هامبورگ بود که قبل از انتصابش به عنوان رئیس سازمان غذا و دارو در سال 2009، در بخش های مختلف بهداشت و سلامت عمومی و همچنین در بخش خصوصی به ویژه به عنوان مشاور در زمینه داروسازی و بیوتکنولوژی کار می کرد.
هامبورگ به مدت شش سال رئیس FDA بود و طی آن بر توسعه سیاست های جدید برای تسریع روند تایید دارو نظارت داشت.
وی پس از پایان خدمت در سازمان غذا و دارو در شرکت های دارویی و بیوتکنولوژی مشغول به کار شد و به عنوان مشاور در شرکت های مختلف دارویی مشغول به کار شد.
انتقال مدیران بین سازمان غذا و داروی اروپا (EMA) و بخش خصوصی نیز با چالش هایی مواجه شد و موضوع تضاد منافع در اروپا را مطرح کرد.
پروفسور گیدو راسی: قبل از پیوستن به EMA در بخش های مختلف دانشگاهی و تحقیقاتی کار می کرد و با شرکت های دارویی همکاری داشت.
او در سال 2011 به عنوان مدیر عامل EMA منصوب شد و این سمت را تا سال 2020 حفظ کرد.
پس از گذراندن دوره مدیریت در EMA به فعالیت های علمی و مشاوره ای در بخش خصوصی بازگشت.
ایمر کوک (امر کوک) نیز یکی از روسای پرجنب و جوشی بود که قبل از پیوستن به EMA در بخش های مختلف بهداشت عمومی و دارویی کار می کرد و با سازمان های بین المللی و شرکت های دارویی همکاری می کرد.
در سال 2020، او به عنوان مدیر عامل EMA منصوب شد و اولین زنی بود که این سمت را به دست آورد. او در دوران مدیریت خود بر تقویت همکاری های بین المللی و بهبود فرآیندهای نظارتی متمرکز بود.
اعلام منافع، مدیریت تضاد منافع از طریق ارزیابی و نظارت بر منافع اعضای هیئت مدیره و کارشناسان و شفافیت در تصمیم گیری از جمله قوانین سازمان غذا و داروی اروپا است که موفق به مدیریت تضاد منافع شده است.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17555/%D9%BE%D8%B1%D8%B3%D8%B1%D9%88%D8%B5%D8%AF%D8%A7%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D8%B1%D9%88%D8%B3%D8%A7%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%BA%D8%B0%D8%A7-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88-%D8%A8%D8%AD%D8%AB-%D8%AA%D8%B9%D8%A7%D8%B1%D8%B6-%D9%85%D9%86%D8%A7%D9%81%D8%B9-%D8%AF%D9%86%DB%8C%D8%A7-%DA%A9%DB%8C%D8%B3%D8%AA%D9%86%D8%AF
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز