محرابیان: قیمت تمام شده یک واحد تولیدی در دنیا یک سوم ایران است و نیمی از برق مصرفی کشور مربوط به کولرهای داخلی است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، علی اکبر محرابیان وزیر نیرو در همایش اصلاح ساختارها و عدم تعادل های اقتصاد ایران با اشاره به عدم تعادل در بخش انرژی گفت: عدم تعادل در نظام مالی کشور بودجه و انرژی یک واقعیت است. علل و پیامدهای این عدم تعادل به یکدیگر مرتبط هستند. وجود اختلاف نظر در حوزه انرژی منجر به اختلاف نظر در سیستم بودجه ای و مالی می شود.
وی افزود: رشد، توسعه، رفاه و امنیت هر کشوری در گرو انرژی پایدار به ویژه آب است. در ایران دورههای مختلفی را پشت سر گذاشتهایم و در حوزه برق در دولتهای هفتم و هشتم شاهد رشد 60 درصدی ظرفیت تولید برق در دولتهای نهم و دهم از 68 درصد و در دولتهای هشتم بودیم. دولت یازدهم و دوازدهم فقط 23 درصد.
کاهش 40 درصدی ایجاد ظرفیت تولید برق در دولت قبل
محرابیان ادامه می دهد: در پایان دولت دهم عملاً در حوزه تولید و مصرف بی تعادلی نداشتیم، دولت دوازدهم را در تابستان 1400 با حدود 15 هزار مگاوات عدم تعادل در بخش برق گرفتیم، اما دولت با اتخاذ دو سیاست توسعه ظرفیت های نیروگاهی و مدیریت مصرف، کار خود را انجام داده است.
وزیر نیرو ادامه داد: افزایش ظرفیت نیروگاه ها در 3 محور در دستور کار دولت قرار گرفته که به ترتیب توسعه نیروگاه ها را شامل می شود. با استفاده از ظرفیت صنایع انرژی برای سرمایه گذاری در حوزه تولید برق، تاکنون ظرفیت نیروگاهی حدود 10 هزار مگاوات در این زمینه پیش بینی شده است و پیش بینی می شود تا اوج مصرف تابستان، نزدیک به 3 هزار مگاوات تولید شود. استفاده از ظرفیت نیروگاه های تجدیدپذیر برای رفع عدم تعادل؛ عدم استفاده از سوخت و آب این نوع نیروگاه ها را به نیروگاه های اقتصادی تبدیل کرده است و این نیروگاه ها 10 هزار مگاوات تولید برق را برنامه ریزی و برنامه ریزی کرده اند. همچنین تا امروز بیش از 10 هزار مگاوات قرارداد منعقد و عملیات اجرایی آن آغاز شده است.
وزیر نیرو گفت: البته افزایش راندمان نیروگاه های موجود نیز از دیگر طرح های مهم بود که بیش از 2000 مگاوات به ظرفیت نیروگاه ها افزود. از سوی دیگر تعمیرات و تعمیرات اساسی نیروگاه های موجود نیز در کنار سایر اقدامات انجام شد.
محرابیان ادامه داد: در بخش مدیریت تقاضا، استفاده از ظرفیت مردم و طرح پاداش پسانداز از برنامههای مهم بود. همچنین از طریق سازوکارهای استانداردسازی در بخش مدیریت تقاضا در دستور کار قرار گرفته است. همچنین طی دو سال گذشته نتایج سیاست ها به این صورت بوده است: در تابستان 1400 قطعی برق گسترده ای داشتیم به طوری که تا تابستان 1400 شاهد 2 یا 3 قطعی برق بودیم. البته کمبودها در بخش تولید و صنعت بسیار جدیتر بود. بنابراین، اگر بخواهیم مقایسه ای بین سال های 1400 و 1402 انجام دهیم، مصرف خانوارها در تابستان 1400 حدود 48 میلیارد کیلووات ساعت (برق تامین شده) بوده است، هرچند تقاضا بیشتر بوده است. همچنین 36.7 میلیارد کیلووات برق در اختیار صنایع قرار دادیم.
کاهش 4 درصدی مصرف برق خانگی نسبت به سال 1400
محرابیان ادامه می دهد: طی تابستان 1402 با توجه به رشد مصرف 4.5 تا 5 درصدی که در حوزه خانوار داریم. بنابراین با همان سفارش قبلی باید به 48 میلیارد کیلووات ساعت می رسیدیم (با فرض رشد حدود 20 درصد)، باید به 59 میلیارد کیلووات ساعت می رسیدیم، در حالی که کل مصرف داخلی به حدود 46 میلیارد کیلووات ساعت می رسید.
اختصاص 85 درصد ظرفیت های جدید برق به صنایع
وی ادامه می دهد: اما در حوزه صنعت 20 درصد افزایش مصرف برق داشته ایم. حدود 85 درصد از ظرفیت جدید ایجاد شده در صنعت به بخش تولید اختصاص یافت. از سوی دیگر، این افزایش در تخصیص برق به صنعت بدون قطع برق در بخش داخلی رخ داده است که یک رویداد بزرگ را تشکیل می دهد. شایان ذکر است که تقریباً 92 درصد از بخش ملی توانسته ایم برق صنایع و تولید را تأمین کنیم.
مصرف 33 هزار مگاوات کولر گازی در کشور
وزیر نیرو با اشاره به مقایسه شاخصهای انرژی ایران با سایر کشورها گفت: تفاوت مصرف برق در دورههای گرم و سرد سال 33 هزار مگاوات (بر 92 هزار مگاوات توان اسمی تولید) است که در واقع میزان مصرف برق است. تعداد کولر گازی کشور
وی افزود: اگر این رقم را با سایر کشورها مقایسه کنیم مصرف بسیار بالاست. به عنوان مثال، مصرف برق فیلیپین تقریباً 16000 مگاوات است. به عبارت دیگر دو برابر مصرف کل فیلیپین صرفاً مصرف کولر گازی در کشور ما است. تولید ناخالص ملی فیلیپین تقریباً 400 میلیارد دلار است.
وزیر نیرو گفت: در بخش صنعتی ما اگر کل ظرفیت نیروگاه ها را بر تولید ناخالص داخلی تقسیم کنیم، به ازای هر سنت دلار تولید ناخالص داخلی، 25 وات ظرفیت تعیین شده داریم. » این شاخص 8 کشور از 10 کشور صنعتی است. به عبارت دیگر هزینه انرژی مصرفی برای یک واحد تولیدی در کشورهای دیگر حدود یک سوم آن در کشور ما است.
محرابیان بیان کرد: این تفاوت مصرف انرژی در کشور ما به چند دلیل برمی گردد که مهم ترین آن ها عبارتند از: استفاده از تجهیزات قدیمی و پر انرژی. در 6 ماهه نخست امسال 72 درصد صادرات ما مربوط به منابع اولیه است که میانگین قیمت صادراتی آنها حدود 320 دلار است و کمتر از 1 درصد صادرات ما بر اساس تک محصولی است که بیش از 10 هزار دلار قیمت دارد. .
وی ادامه داد: در اینجا کشور دو ضرر می بیند، یکی اتلاف و استفاده از انرژی کشور و ضرر دوم از دست رفتن منابع نخبگان کشور است. لازم به ذکر است که ایجاد ظرفیت انرژی 10 برابر بیشتر از مدیریت و کاهش مصرف هزینه دارد. افزایش راندمان، ایجاد بهره وری و استفاده از محصولات با راندمان بالا باعث کاهش هزینه های کشور می شود. این کاهش به معنای کاهش هزینه های بودجه است. برق یک مثال است، ما در مورد بنزین، گاز و سایر انرژی ها همین مشکلات را داریم.
انتهای پیام