فرشید ایلاتی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، درباره جزئیات قانون ساماندهی بازار زمین، املاک و اجاره اظهار داشت: بحث ساماندهی بازار اجاره مسکن تقریباً در دستور کار اوست. همه دولت ها و با نزدیک شدن به فصل اجاره بهای مسکن – از پایان اردیبهشت تا پایان شهریور ماه – برنامه هایی که عمدتاً به پرداخت وام مسکن و ودیعه ختم می شد، اجرا شد.
وی با بیان اینکه طی یکی دو دهه گذشته کمک مستاجر معادل همان وام و سپرده مسکن بوده است، ادامه داد: علاوه بر این در بحث کمک به مستاجران اتفاق خاصی نیفتاده است.
وی یادآور شد: این در حالی است که دو سال پیش اتفاقی در این اداره افتاد و حدود دو هفته پیش نهایی شد. این قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره است.
وی گفت: این قانون با هدف کمک به بازار اجاره مسکن است. در این قانون نه تنها به بحث مسکن پرداخته شده است، بلکه ساماندهی و تامین زمین، ساماندهی مشاوران، رتبه بندی مشاوران، ساماندهی بسترهای انتشار آگهی و ….
این کارشناس سیاست گذاری مسکن تاکید کرد: در این قانون سعی شده ساماندهی بازار مسکن از طرق مختلف تحت پوشش قرار گیرد و صرفاً محدود به وام سپرده گذاری نشود.
ایلاتی بیان کرد: اگر الزامات این قانون به خوبی اجرا شود، می توانیم این نوید را به مردم بدهیم که تورم مسکن که همیشه بالاتر از تورم عمومی بوده، با اجرای قانون کمتر از تورم خواهد بود و متضرر می شود. همون روش. .
وی با بیان اینکه دیگر نباید اینگونه باشد، به عنوان مثال وقتی تورم به 50 درصد می رسد، نرخ اجاره بهای مسکن 100 درصد افزایش می یابد.
به نظر می رسد قانون مذکور نقطه شروع خوبی باشد و می توان امیدوار بود که با اجرای صحیح قانون فشار زیادی بر مردم در حوزه مسکن وارد نشود. در واقع در همان سطح تورمی که در کشور تجربه می کنیم، در حوزه مسکن نیز با اجرای قانون چنین انتظاری وجود دارد.
وی درباره وام سپرده مسکن گفت: بانک ها از قبل موظف به پرداخت وام سپرده هستند اما برخی بانک ها مطابق سلیقه خود عمل کرده اند. در صورت عدم تکمیل سهمیه تعیین شده توسط تمامی بانک ها، بانک های متخلف جریمه شده و مقررات مربوطه به زودی ابلاغ خواهد شد.
یک کارشناس سیاست گذاری مسکن در خصوص خانه های خالی گفت: در چهار دهه گذشته قوانینی برای خانه های خالی تصویب شده اما اجرای آن نقاط ضعفی داشت. در قانون تنظیم بازار زمین، مسکن و اجاره بها برای اولین بار پیشنهاد شده است که شهرداری ها در موضوع خانه های خالی به دولت کمک کنند.
ایلاتی تصریح کرد: بر این اساس 50 درصد درآمد حاصل از شناسایی خانه های خالی به شهرداری ها بازگردانده می شود. این امر شهرداری ها را تشویق می کند تا به دولت در تکمیل سیستم املاک و مسکن کمک کنند و خانه های خالی به عنوان ظرفیت خوبی برای ساماندهی بازار مسکن استفاده می شود.
وی در خصوص مسائل مربوط به مشاوران املاک تاکید کرد: در هنگام ثبت قرارداد اجاره مسکن انتظار می رود الزامات و سقف های تعیین شده از سوی دولت رعایت شود. به عنوان مثال، اگر یک مشاور املاک به اصرار مالک یا به هر دلیل دیگری قراردادی را خارج از حدود تعیین شده تغییر دهد، هم مالک و هم مشاور املاک جریمه می شوند.
وی گفت: بر این اساس مستاجر تا 5 سال فرصت استرداد رویه را دارد و برای مبلغ غیرقانونی دریافتی از مستاجر، قیمت روز از مالک دریافت می شود. علاوه بر این، مالک تا 10 برابر مبلغ اضافی وصول شده جریمه می شود.
وی گفت: مشاور املاک اگر 4 بار این گونه قراردادها را منعقد کند متخلف است. به این ترتیب او اولین اخطار را دریافت می کند. برای بار دوم مجوز فعالیت مشاور به مدت 6 ماه تعلیق می شود. اگر برای بار سوم تخلف کند، یک سال پروانه تعلیق و برای بار چهارم مجوزش لغو می شود.
absnews