دوشنبه , ۵ خرداد ۱۴۰۴

مجلس موانعی را برای صدور مجوز دانش بنیان به شرکت ها شناسایی می کند

کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی در این گزارش اعلام می کند: با عنایت به ارائه ضمانت های اجرایی مناسب در قانون اصلاح مواد (1) و (7) توسط نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی به ویژه در تبصره های (1) ) و (2) بند (7) قانون و با توجه به انقضای مدت یکساله کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید به منظور بهبود فضای کسب و کار نیز وظیفه خود را بر عهده دارد. نظارت به عنوان نمایندگان ملت در مجلس شورای اسلامی، سه اقدام ویژه را در دستور کار قرار می دهد که آینده آن را تعیین می کند:

ادامه بده…

این گزارش می افزاید: در این میان فضای کسب و کار یکی از مهمترین عناصر رشد و توسعه اقتصادی است. بررسی نتایج پایش های انجام شده در فضای کسب و کار کشورمان در سال های اخیر نشان دهنده این واقعیت است که نقش چشمگیر «اخذ پروانه کسب در دستگاه های اجرایی» در زمینه موانع تولید و کسب و کار علیرغم چندین مورد اقدامات و ابلاغ قوانین و مقررات مختلف از سوی مسئولان، فضای کسب و کار کشورمان نمی تواند پاسخگوی انتظارات قانون فعالان اقتصادی به ویژه کارآفرینان و تولیدکنندگان در بخش خصوصی باشد.

2- موانع موجود بر سر راه اعطای پروانه کسب به ویژه در حوزه کسب و کارهای دانش بنیان را شناسایی و در جلسات تخصصی کمیسیون ویژه نسبت به رفع آنها اقدام شود.

3- نظارت مستمر بر کیفیت و سهولت دسترسی شهروندان به درگاه ملی صدور مجوز کشور و رصد تخلفات احتمالی از سوی دستگاه های اجرایی خاص در هنگام درخواست مجوز و بررسی های خارج از پورتال ملی و ارائه گزارش آن به نمایندگان محترم مجلس. مراجع نظارتی و عموم مردم با هدف دستیابی به تمامی اهداف قانونگذاران محترم. و من الله توفیق هستم

این گزارش می افزاید: بررسی ها نشان می دهد که تقریباً 13 سال پس از تصویب نسخه اول ماده (7) قانون اجرای سیاست های کلی، اصل 44 قانون اساسی مصوب بهمن ماه 1386 به عنوان اولین ماده قانونی در حوزه تسهیل گری. با توجه به صدور پروانه کسب، تعداد زیادی از معتمدین و مدیران اجرایی اقدامات عملیاتی کافی و مؤثری را برای شفاف سازی و تسهیل صدور پروانه کسب انجام نداده اند.

به گزارش خبرنگار پارلمانی ای بی اس نیوز، در جلسه علنی روز سه شنبه مجلس شورای اسلامی گزارش کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل (44) قانون اساسی درباره ارزیابی عملکرد دستگاه های اجرایی ماده (7) قانون اجرای سیاست های کلی 44) قانون اساسی در دستور کار قرار گرفت.

وی خاطرنشان کرد: این قانون باعث تشویق فعالان اقتصادی در این زمینه می شود. باید اذعان داشت که وزیر اقتصاد گزارش خوبی ارائه کرد اما انتظارات جدی تری از این وزارتخانه داریم.

مهدی طغیانی نماینده مردم اصفهان در مجلس در این خصوص گفت: وی ابتدا از تلاش های صورت گرفته در مجلس و دولت برای بهبود صدور پروانه کسب تشکر کرد و این موضوع به سرانجام رسیده است. . با قانون تسهیل صدور پروانه کسب، اما متاسفانه این قانون همچنان در جریان است و هنوز ابلاغ نشده است.

نماینده مردم شیراز افزود: این تلاش در مجلس صورت گرفته و جلسات آموزشی مستمری برگزار شده است و اصلاح سیاست های قانون می تواند تغییرات اساسی و کلیدی را به همراه داشته باشد. چون کاری که مجلس و دولت انجام می دهند ربطی به تحریم ندارد.

متن کامل گزارش درست همین جا تماشا کردن.

در این گزارش آمده است: بنابراین کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای سیاست های اصل 44 قانون اساسی در دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی در بهمن ماه 1394 پس از رفع ایرادات شورای نگهبان قانون اصلاح مواد (1) و (7) سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی را تصویب کرد و به منظور شفاف‌سازی نظام صدور مجوز کشور، تکالیفی را برای دستگاه‌های ذیربط نیز وضع کرد. به عنوان جریمه اشخاص خصوصی که منجر به پایان سال 1400 می شود، اکثر ارگان ها و مجریان مسئول اقدامات عملی و موثری را برای شفاف سازی و سهولت صدور پروانه کسب انجام می دهند. در این راستا گزارش مختصری از اجرای برخی از مهمترین احکام الزامی ماده (7) قانون اجرای سیاست کلی اصل 44 قانون اساسی در ذیل تقدیم می گردد.

براساس ماده (3) برنامه ششم توسعه، متوسط ​​رشد اقتصادی سالانه 8 درصد، متوسط ​​رشد سرمایه گذاری سالانه 21.5 درصد، متوسط ​​رشد اشتغال سالانه 3.9 درصد و نرخ بیکاری 8.6 درصد است. این برنامه یکی از اهداف اصلی کشور بود. اما شواهد حاکی از آن است که اکنون که پس از یک سال تمدید در آخرین سال اجرای برنامه هستیم، نه تنها این اهداف محقق نشده است، بلکه شاخص های مهم اقتصادی نیز با اهداف تعیین شده فاصله زیادی دارد.

کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی در این گزارش خاطرنشان می کند: با مروری بر مسیر طی شده در 13 سال گذشته به خوبی می توان نتیجه گرفت که در حوزه دو عامل مهم، سهولت و شفافیت صدور مجوزهای کسب و کار در محل ما قابل قبول نیستیم که نیاز به نظارت بر اجرای قوانین تصویب شده در این زمینه به طور فزاینده ای آشکار شود. در همین راستا کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل 44 قانون اساسی در راستای انجام مأموریت ذاتی خود موضوع را پیگیری و کیفیت عملکرد دستگاه های اجرایی متولی و مسئول را بررسی می کند. با رعایت قوانین مصوب بویژه اصل 7 قانون اجرای سیاست اصل 44 قانون اساسی با دریافت گزارش و تشکیل جلسات از جمله گزارش مختصر اینک تقدیم نمایندگان محترم و ملت شریف ایران می گردد.

جعفر قادری نماینده شیراز نیز در این خصوص گفت: رتبه کشور در بین 195 کشور در صدور مجوز کسب و کار 127 است که بسیار پایین است. پیامد این رتبه پایین باعث ایجاد هیچ سرمایه ای در کشور نخواهد شد و امکان جذب سرمایه کشور وجود نخواهد داشت.

1- ادامه فهرست دستگاه هایی که به هر نحوی بر حسب وظایف و مسئولیت های خود در ارتباط با مجوزهای مربوطه به درگاه ملی مجوزهای تجاری، با وزارت اقتصاد و دارایی کوتاهی می کنند. لازم به ذکر است نتایج پیگیری ها در صورت وجود در قالب گزارش های نظارتی از قبیل اعمال ماده 234 آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی و متخلفین به مراجع ذی ربط ارائه خواهد شد. مراجع صلاحیتدار.

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *