سالم خبر: نایب رئیس انجمن داروسازان ایران گفت: در بودجه دارویی سال 1403 تنها 80 همات در نظر گرفته شد که اگر این بودجه توسط دولتمردان و نمایندگان مجلس بررسی نشود، شکی نیست که شروع می کنیم. سال آینده با بحران
محمد منفرید، رئیس انجمن داروسازان استان فارس و نایب رئیس انجمن داروسازان ایران در گفتوگویی با تشریح وضعیت صنعت داروسازی و بازار آن در کشور، گفت: صنعت دارو در میان همه صنایع کشور است. که در حال حاضر با توجه به اثرات تحریم ها و مشکلات حوزه ارتباطات و فعالیت های بین المللی یکی از موفق ترین صنایع کشور است. چرا که داروسازان کشور توانستند خدمات خود را به بهترین شکل ممکن ارائه دهند و با افتخار ما را از سختی های تحریم و مشکلات حوزه ارز و انتقال فناوری نجات دهند.
داروسازان همکار توانستند صنعتی را وارد کنند که تماما وارداتی بود و مقدار کمی از آن با مجوز و با تکنولوژی کشورهای دیگر انجام می شد و وابستگی زیادی به کشورهای خارجی داشت تا جایی که حدود 98 درصد آن را تامین می کرد. نیاز دارد. نیازهای داخلی کشور
در همین راستا به دوستان داروساز دستماری زاده می گویم که توانستند یک صنعت کاملا وارداتی را وارد کنند که تولید اندک آن تحت لیسانس و با تکنولوژی کشورهای دیگر انجام شده است. وابستگی به کشورهای خارجی به حدی است که حدود 98 درصد آنها نیازهای داخلی کشور را تامین می کنند.
این درصد بالای تولید داخلی مایه مباهات است و بر این اساس برای دولتمردان و همه کسانی که ممکن است تصمیم گیرنده باشند مایه مباهات است.
از آنها می خواهیم از چنین صنعتی که توانسته در خدمت و رفع مشکلات باشد حمایت کنند و حمایت خود را از تولیدکنندگان دریغ نکنند.
* سال گذشته اجرای طرح دروار بدون فراهم کردن زیرساختهای لازم، شوکهای شدیدی به تامین دارویی کشور وارد کرد و بسیاری از داروهای پرمصرف مانند آنتیبیوتیکها با کمبود مواجه شد، وضعیت را چگونه ارزیابی میکنید؟
وقتی صحبت از ذخایر دارویی کشور می شود، عامل اصلی تعیین کننده این موضوع نقدینگی است. بنابراین تا زمانی که نقدینگی وجود نداشته باشد این ذخایر روز به روز کاهش می یابد و به جایی می رسیم که باید با مشکلات بسیار شدید دست و پنجه نرم کنیم.
همانطور که می دانید به طور متوسط صنعت داروسازی و ذخایر دارویی یک کشور باید تا شش ماه آینده پاسخگو باشد. یعنی اگر اتفاقی در کشور بیفتد می تواند 6 ماه آینده را پوشش دهد. طبیعتاً این عدد می تواند تا سه ماه کم یا زیاد شود، یعنی حداقل به ذخیره دارویی سه ماهه نیاز داریم.
* اشاره کردید که نقدینگی حرف اول را در ذخیره دارویی کشور می زند، با توجه به عدم پرداخت حروف اول نام داروسازان، چگونه باید نقدینگی لازم را تامین کنیم تا برای روزهای غیرمنتظره ذخیره داشته باشیم؟
ذخایر دارویی کشور از طریق منابع ارزی و سپس منابع ریالی تعیین می شود. قسمت ریالی آن نیز نقدینگی است که باید از طریق داروخانه ها به شرکت های توزیع و از آنجا به شرکت های تولیدی یا وارداتی منتقل شود.
همچنین بخش ارز همان منابعی است که از طریق سازمان برنامه و بودجه ایجاد می شود.
بانک ها و سایر موسسات در اختیار این صنعت قرار می گیرند تا بتوانند آنچه را که برای تولید یا واردات لازم است تامین کنند تا ذخایر دارویی کشور را افزایش داده و به جایگاه جهانی مطلوب برسانند.
بنابراین اگر این منابع ارزی یا ریالی به موقع واریز نشود، حتی اگر ناکافی باشد، قطعاً نمی توانیم نیاز دارویی کشور را تامین کنیم. زنجیره توزیع، تولید، واردات، داروخانه و بیمه همه به هم متصل هستند و اگر یکی از آنها ناتوان شود و نقدینگی مورد نیاز خود را به موقع تامین نکند، فعالیت کل زنجیره را به خطر می اندازد.
* با توجه به اینکه اجرای ناقص طرح دروار در سال 1401 چالش های زیادی را برای زنجیره دارویی ایجاد کرد و آثار آن بر صنعت داروسازی کشور هنوز برطرف نشده است، به نظر شما وضعیت در روزهای پایانی سال 1403 چگونه خواهد بود؟
در شرایط فعلی به نظر می رسد بحران صنعت داروسازی کشور تا سال 1403 کشیده شود چرا که مشکلی که امسال با آن مواجه بودیم همچنان برای سال آینده مورد تاکید مسئولان است.
اگرچه اجرای طرح درور برای 13 مقام دولتی که توانستند آن را اجرا کنند تصمیم جسورانه ای بود و فعالان صنعت دارو در کشور نیز از این تصمیم خرسند هستند، اما دبیران دولت باید بدانند که ادامه و موفقیت این طرح نمی تواند باشد. بدون در دسترس بودن نقدینگی حاصل شده است.
* با این توضیحات به نظر می رسد سال 1403 برای صنعت داروسازی کشور خوب آغاز نخواهد شد؟ این درست است؟
بله، با توجه به محاسبات انجام شده توسط فائو و 105 تلاش برای رفع نیازهای صنایع مرتبط
با معالجه در سال 1402، لازم بود که پس از راه های فراوان، سرانجام بودجه 69 همتی در مجلس تصویب شود.
بودجه ای که حتی به معاونت های پزشکی کشور به طور کامل تخصیص نیافته و هنوز قسمت مهمی از آن به دست ما نرسیده است. بنابراین این مشکل به راحتی می تواند ابتدا به فروپاشی اقتصاد داروخانه منجر شود و سپس به کل زنجیره توزیع، تولید کننده یا واردکننده آسیب وارد کند.
بنابراین کمبود بودجه برای داروخانه ها و مؤسسات بیمه گری، شرکت های توزیع، تولیدکنندگان و واردکنندگان را تحت تأثیر قرار می دهد. اتفاقی که قطعا تاثیر مستقیم و منفی بر ذخیره دارویی کشور خواهد داشت.
*برای بهبود شرایط چه می خواهید؟
در حال حاضر 125 هِم از بودجه سال آینده درخواست شده است، اما متأسفانه مانند سال گذشته 80 هِم در نظر گرفته شده است که با تعداد مورد نیاز و نیاز دولت به صنایع دارویی، حدود 35 تا 40 درصد فاصله دارد. سلسله. بنابراین انتظار داریم از هم اکنون بودجه مذکور برای صنعت داروسازی کشور برای سال 1403 پاسخگوی نیاز صنعت نباشد و کل زنجیره اعم از داروخانه، توزیع و غیره با مشکلات اساسی مواجه شود.
لذا از نمایندگان محترم تقاضا دارم بودجه دارویی کشور را بررسی کنند چرا که آمار و ارقام مشخص است و فقط نیازمند توجه و بررسی است. اگر این منابع مالی پرداخت نشود قطعا آثار آن در جای دیگری احساس می شود. بنابراین، اگر نمیخواهیم سال 1403 را با بحران دارویی شروع کنیم و با بحرانهای شدیدتر پایان دهیم، بازنگری اساسی در بودجه 1403 را توصیه میکنم.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/16410/%D9%81%D9%82%D8%B7-80-%D9%87%D9%85%D8%AA-%D8%A8%D9%88%D8%AF%D8%AC%D9%87-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88-%D8%B3%D8%A7%D9%84-%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%D8%A8%D8%AD%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A2%D8%BA%D8%A7%D8%B2-%D9%85%DB%8C-%DA%A9%D9%86%DB%8C%D9%85
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز