تضمین امنیت غذایی در گرو حفظ زمین های کشاورزی است
ای بی اس نیوز/ مرکز مدیرکل دفتر حفظ کاربری اراضی سازمان امور اراضی کشور گفت: با تجمیع اراضی کشاورزی تغییرات کاربری اراضی کشاورزی کمتر می شود. وی گفت: تامین امنیت غذایی در گرو حفظ زمین های کشاورزی است.
محسن آشتیانی چهارشنبه 27 بهمن ماه در نشست تبادل تجربیات توسعه گران منطقه و روسای ادارات امور اراضی جهاد کشاورزی استان مرکزی در سالن همایش های دانشگاه برگزار شد. پیام نور محلات با اشاره به روند تصویب قوانین ویژه حفظ یکپارچگی اراضی گفت: یکی از برنامه های اصلی سازمان امور اراضی رفع تداخل، مستندسازی اراضی کشاورزی، حفظ و حراست از اراضی است. اراضی کشاورزی، واگذاری و توسعه فعالیت در قلمرو ملی و تعیین تخصیص پرونده اصلاحات ارضی طی چهل سال.
وی با اشاره به دستاوردهای مطلوب در زمینه رفع تداخل، ادامه داد: حدود 65 درصد اراضی کشاورزی حذف شده که تا پایان سال به حدود 80 درصد می رسد و 45 درصد اراضی حذف شده سنددار شده است. که برای اولین بار با رشد 400 درصدی است. حدود 1250 هکتار زمین جمع آوری و یکپارچه شده است. امسال برای حدود 4 میلیون و 155 هکتار از زمین ها گواهی صادر شده و بیش از 3 میلیون و 157 هزار هکتار زمین از تداخل خارج شده است و در این زمینه 170 درصد رشد داشته ایم.
وی با تاکید بر اینکه رویکرد کلی کاهش کشاورزان و افزایش سطح اراضی کشاورزی است، افزود: این اقدامات به برنامه ریزی اراضی کشاورزی و تعیین حریم اراضی کمک می کند. بسیاری از دعاوی مطرح شده در دادگاه از طریق حذف تداخل و اسناد زمین کشاورزی کاهش می یابد. با تجمیع زمین های کشاورزی، تغییر کاربری کمتری در کاربری اراضی کشاورزی ایجاد می شود.
آشتیانی با اشاره به وجود بیش از 18 میلیون هکتار اراضی کشاورزی در کشور گفت: حدود یک میلیون و 50 هزار هکتار از این مساحت از اراضی درجه یک کشور و حدود 2 میلیون و 50 هزار هکتار نیز از اراضی درجه دو است. . بیشتر غذای این کشور از این سرزمین ها تامین می شود. با در نظر گرفتن حملات به زمین های کشاورزی، زمین های کشاورزی ممکن است کمتر از آن باشد. یکی از وظایف وزارت کشاورزی حفظ زمین های کشاورزی است و طبق قانون رفع تداخل باید تا شش ماه اول سال آینده تکمیل شود.
وی بیان کرد: یکی از برنامه های دولت رونق املاک است و ممکن است برخی از این اراضی که در مجاورت شهرها و شهرک ها واقع شده اند در این طرح که یکی از خطرناک ترین آنهاست بهره برداری شود. البته وزارت راه و شهرسازی همکاری بسیار نزدیکی برای جلوگیری از تغییر کاربری این اراضی دارد.
وی تامین امنیت غذایی را در گرو حفظ زمین های کشاورزی دانست و گفت: یکی از آسیب های شناسایی شده در بحث تغییر اراضی فرهنگ سازی برای مردم است و مردم باید با آگاهی از اتفاقات به ما کمک کنند. تجار زمین های کشاورزی باید از کشاورزان واقعی جدا شوند.
وی ادامه داد: وظیفه حاکمیتی به ما محول شده است و مواجهه احتمالی مردم با برخی موارد تخریب غیرقانونی ابنیه در زمین های کشاورزی نشان می دهد که به درستی به مردم اطلاع رسانی نکرده ایم. اگر مردم بدانند که اقدامات سازمان باعث رونق سفر آنها می شود، تعامل بهتری با ما خواهند داشت. امروز نیازمند کمک مردم و عزم ملی برای دستگاه ها هستیم. حفاظت از زمین های کشاورزی به وزارت کشاورزی محدود نمی شود. نهادها باید وارد عمل شوند و کمک کنند و کل کشور باید برای حفظ زمین های کشاورزی دور هم جمع شوند.
مدیرکل دفتر حفظ کاربری اراضی سازمان امور اراضی کشور افزود: امنیت غذایی به این معناست که غذای سالم، کافی، پایدار و ارزان به دست مردم برسد. ساخت و سازهای غیرمجاز باعث تخریب بخشی از زمین و ورود پساب و فاضلاب به آن و تولید مواد غذایی ناسالم می شود.
وی بیان کرد: تخریب شالیزارهای شمال کشور باعث واردات برنج ارزان قیمت و سرشار از آرسنیک و ایجاد بیماری در بین مردم می شود. یکی از معایب عدم ارائه مشوق ها و تسهیلات به کشاورزان است که منجر به عدم صرفه اقتصادی و منجر به قطع و فروش زمین های کشاورزی می شود به طوری که زمین به عنوان سرمایه محسوب می شود. این اقدامات تهدیدی برای غذای کافی است.
وی گفت: از دست دادن زمین های کشاورزی باعث کاهش تولید در واحد سطح و افزایش قیمت محصولات کشاورزی می شود. امروزه با رویکردی مواجه هستیم که بر اساس آن تغییر کاربری به یک ضرورت تبدیل شده است. از سال 75 تا 94 بیش از 120 هزار مجوز با هدف ایجاد اشتغال صادر شده است. از سال 2014، 100000 مجوز در مساحت 40000 هکتار برای فعالیت های مختلف مورد نیاز جمعیت ایجاد شده است. گام های ارزنده ای از سوی سازمان در زمینه توسعه کشاورزی، تولید و اشتغال برداشته شده است.
آشتیانی با اشاره به جایگاه ویژه استان مرکزی در حوزه صنعت گفت: استان مرکزی در صدور مجوز در سال جاری رتبه دوم را کسب کرد و بیشتر این مجوزها در حوزه کشاورزی بوده است. در دهه اول انقلاب بیش از سه میلیون هکتار از اراضی ملی به طرح های کشاورزی و غیر زراعی اختصاص یافت که بیش از یک میلیون هکتار آن به زراعت و باغداری اختصاص یافت. ما مسئول حفظ این میلیون هکتار خواهیم بود و نباید اجازه دهیم تغییر کاربری بدهد و همچنین باید زمین های کوچک را یکپارچه کنیم.
وی ادامه می دهد: در سراسر کشور بیشترین مجوزهای صادر شده مربوط به ملک است. شاید این تصور وجود داشته باشد که ایجاد اتاق کارگر در هر قطعه زمین در احیای باغ ها موثر باشد، اما شایان ذکر است که اگر به هر منطقه از باغ ها اجازه ایجاد اتاق کارگر داده شود، چهره زشتی به همراه خواهد داشت. . . نقاشی دیواری مقدمه ای برای تغییر کاربری و ساخت و ساز غیر مجاز در باغ خواهد بود. هیچگاه تغییر کاربری در زمین های بزرگ صورت نمی گیرد، اما با تقسیم زمین، تغییر کاربری نیز رخ می دهد.
وی افزود: زمین های کوچک باید با سیاست گذاری و درک نیاز کشاورزان به زمین های بزرگتر تبدیل شوند. در این صورت مجوز ساخت اتاق کار برای نگهداری ابزار کشاورزی در زمین بزرگ را خواهیم داد. عدم اجرای آمایش سرزمین یکی از مشکلات کشور ماست. اماکن کارگران که در زمان تعیین تکلیف و تغییر کاربری نظارت مناسبی نداشتند، تبدیل به ویلا و استخر شد و موجب از بین رفتن عدالت اجتماعی شد.
آشتیانی گفت: در صورت نظارت مناسب و اجرای صحیح آمایش سرزمینی از پراکندگی مجوزها جلوگیری می شود. سياست سازمان امور اراضي تمركز كليه فعاليتها در حوزه تخصيص و تغيير كاربري در واحدهاي صنعتي و كشاورزي است و دستگاهها از صدور مجوزهاي پراكنده در مناطق ديگر اراضي كشاورزي خودداري كنند. یکی از اشتباهاتی که در صدور پروانه فعالیت کشاورزی صورت می گیرد، تکمیل نشدن ظرفیت واحد کشاورزی موجود در همان منطقه است.
وی گفت: امیدواریم این مسائل برطرف شود و نقشه پنج میلیون هکتار باقی مانده از زمین درجه یک و دو در پنجره واحد آمایش زمین بارگذاری شود تا هیچ دستگاهی نتواند برای این اراضی مجوز صادر کند تا بتوانیم حفظ کنیم. این پنج میلیون هکتار برای نسل آینده. این یکی از سیاست های ارزنده سازمان امور اراضی است.
انتهای پیام