به گزارش خبرنگار حوزه اقتصاد خبرگزاری علمی و فناوری آنا، محمدرضا فرزین در سی امین همایش سیاست های پولی و ارزی با اشاره به تثبیت اقتصادی و سیاست های اجرایی بانک مرکزی در این زمینه، گفت: از روز اولی که مسئولیتی را در این بانک به عهده گرفتم، بحث تثبیت در دستور کار قرار گرفت.
وی ادامه داد: مجموعه سیاست های دولت و بانک مرکزی باید بتواند ثبات را به اقتصاد بازگرداند و بی ثباتی شاخص های اقتصادی برطرف شود.
فرزین با بیان اینکه باید برای مهار تورم برنامه داشته باشیم، افزود: تئوری ما تثبیت اقتصادی است، ثبات اقتصادی با مداخله شروع می شود و تا زمانی که اقتصاد ثبات پیدا نکند نمی توانیم کنار برویم.
رئیس کل بانک مرکزی هماهنگی اقتصادی را زمینه ساز تثبیت اقتصادی دانست و خاطرنشان کرد: نرخ ارز در بازار غیررسمی موضوع مهمی است که همه را نگران کرده است، هرچند در روزهای گذشته شاهد کاهش این نرخ بودیم.
این مسئول گفت: برخی بازار غیررسمی را بازار آزاد می نامند در حالی که در دنیا بازاری بدون تنظیم وجود ندارد و همه بازارهای دنیا شامل قوانین و مقررات است نه بازاری که چیزی در آن شناسایی نشده باشد.
وی افزود: عمق کم بازار، حساسیت پایین بازار به متغیرهای بنیادی، حساسیت بالا به اخبار، بستر سفته بازی و استفاده از شبکه های اجتماعی برای تعیین نرخ ارز از مهم ترین اهمیت بازار غیررسمی ارز است. .
فرزین گفت: نرخ تغییر در بازار غیررسمی از سال 90 بسیار بالا بوده است. وی گفت: این نرخ مدام در حال تغییر است و ثباتی وجود ندارد. در ماه های اخیر دیدید که چگونه یک اظهار نظر و دروغ می تواند بازار را مختل کند.
رئیس کل بانک مرکزی ضمن تاکید بر اینکه هیچ دلیل اساسی برای تغییر نرخ ارز وجود ندارد؛ وی گفت: بین دارایی های سرمایه گذاری و نرخ ارز رابطه عمیقی وجود دارد. ضریب همبستگی دلار با مسکن و خودرو 75 تا 80 درصد است.
به گفته وی، میانگین تغییرات نرخ دلار در بازار غیررسمی در دهه 1970 معادل 20.6 درصد بوده است. دهه 1980 حدود 2.7%؛ سال 90 تا 96 معادل 23.9 درصد و سال 97 تا 1401 برابر با 61.1 درصد بوده است.
فرزین با اشاره به اینکه رشد متغیرهای واقعی خوب نیست، تصریح کرد: ایجاد ترس و دلهره در جامعه به یک روال عادی تبدیل شده است. ترس بر بازار حاکم شده است و باید از این ترس بترسیم.
وی با بیان اینکه چاره ای جز اعتمادسازی بین سیاستگذاران و فعالان اقتصادی نداریم و به همین دلیل باید بر ثبات اقتصادی تمرکز کنیم. وی گفت: آرژانتین و شیلی نیز سیاست ثبات را انتخاب کردند اما آرژانتین نتوانست اعتمادسازی کند و شیلی موفق شد.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی، آغاز هر سیاستی تثبیت نرخ ارز است. اما سیاست مالی باید با سیاست پولی هماهنگ شود تا سیاست تثبیت موفق شود.
فرزین ادامه داد: فعالان اقتصادی باید پیش بینی دقیقی از آینده داشته باشند; برای کنترل نقدینگی باید از سیاست های پولی و مالی نیز استفاده شود. ما باید نسبت به مقررات حساس باشیم. بازارها باید تنظیم شود.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: از سال 1388 تا 1380 بانک مرکزی 57 میلیارد دلار در بازار مداخله کرده است. البته مداخله در بازار امری رایج است.
وی با اشاره به ارز 28500 تومانی گفت: بین 28500 تومان و 4200 تومان تفاوت وجود دارد. ارز مربوط به نفت و کالاهای اساسی را در مرکز مبادلات پخش کرده ایم.
فرزین ادامه داد: از طریق سیستم بانکی اسکناس می فروختیم که به آرامش بازار و رفع صف های طولانی ارز کمک کرد. ما همیشه مداخله حاشیه ای در بازار فارکس داریم و زمانی این کار را انجام می دهیم که فکر کنیم مداخله حاشیه ای به کاهش نرخ ارز کمک می کند.
وی گفت: بیش از 100 میلیارد دلار منابع ارزی داریم. وی گفت: باید از منابعی که در کشورهای دیگر داریم استفاده کنیم. نظام دیپلماتیک گام های خوبی در این زمینه برداشته است.
فرزین درباره اقدامات آتی در حوزه ارزی گفت: توسعه مرکز مبادلات ارزی و طلا؛ ایجاد صندوق تثبیت، اصلاح سیاست های خرید و فروش ارز از مهمترین اقداماتی است که انجام خواهیم داد. البته وارد بازار طلا هم خواهیم شد. اما اکنون تمرکز ما ارز است.
آخرین رقم به دست آمده از رشد نقدینگی 31.1 درصد در سال 1401 است. ممکن است برخی بگویند قبلاً 30.7 درصد بوده است، اما بسته به اصلاحاتی که در حال انجام است، امکان تغییر نرخ وجود دارد. امسال می خواهیم حدود 25 درصد رشد را کنترل کنیم. نرخ رشد نقدینگی در اردیبهشت ماه امسال 2.1 درصد بوده که در نمودار هدف گذاری شده است.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: چون همه تامین مالی بلندمدت را بر دوش سیستم بانکی گذاشته اند دیگر پولی برای تاسیسات خرد وجود ندارد. باید تلاش کنیم تا منابع مالی قابل توجهی به بازار سرمایه منتقل شود. تسهیلات اعتباری نیز مشکلات سیستم بانکی را تشدید می کند. امسال در تلاش هستیم تا تاسیسات خرد و وام را افزایش دهیم.
وی افزود: بانک های ناسالمی داریم که هم دولتی و هم خصوصی هستند. همه این شکستها ناشی از سیاست داخلی بانکها نبود، بلکه فشارهای خارجی نیز داشت. نابرابری بانکی باید اصلاح شود. در این زمینه با دولت قراردادهایی منعقد کرده ایم.
به گزارش خبرنگار مهر، سی امین همایش سیاست های پولی و ارزی با عنوان «ثبات سازی اقتصادی، حاکمیتی و سیاست گذاری» در بانک مرکزی آغاز به کار کرد. محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی، اصغر ابوالحسنی قائم مقام بانک مرکزی و رئیس پژوهشکده پولی و بانکی و سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی سخنرانان اصلی روز اول هستند. کنفرانس سیاست های پولی و بانکی
همچنین در روز اول همایش، نشست های تخصصی متعددی با حضور اساتید دانشگاه و کارشناسان اقتصادی برگزار می شود.
هدف از برگزاری این همایش ارتقای نظام اقتصادی و ارائه راهکارهایی برای دستیابی به ثبات پولی و مالی است و کارشناسان و اندیشمندان این همایش در تلاش هستند تا با استفاده از این ابزار در راستای تسهیل تصمیم گیری ها برای برقراری ثبات اقتصادی کشور گامی رو به جلو بردارند. ارائه راه حل ها
همچنین چارچوب سیاست پولی برای تثبیت اقتصادی، چارچوب سیاست مالی برای تثبیت اقتصادی، سیاست ارزی و ثبات اقتصادی، نظام بانکی و ثبات اقتصادی، حاکمیت و ثبات اقتصادی از محورهای اصلی سی امین نرخ پولی و ارزی است. کنفرانس سیاست گذاری