به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، سید سهراب حسینی در جلسه بررسی چالش های پیش روی حفاری اکتشافی در کشور اظهار داشت: معتقدم نبود تجهیزات مناسب و مدرن حفاری بزرگترین چالشی است که بر فعالیت در این حوزه تأثیر منفی می گذارد. در آن سالها اهمیت دکلهای حفاری اکتشافی کاملاً مشخص بود، اما ورود این تجهیزات به کشور ممنوع شد و فعالان معدنی مجبور به خرید این تجهیزات از داخل شدند.
وی گفت: باید از دکل های حفاری یا معدنی ساخت داخل حمایت شود اما تولیدکنندگان داخلی نیز باید بیشتر روی کیفیت و تیراژ محصولات خود کار کنند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود 70 شرکت قراردادی در حوزه حفاری اکتشافی فعالیت می کنند، گفت: از این میان حدود 38 شرکت عضو اتحادیه حفاری های غیرنفتی هستند. حدود صد نفر واقعی نیز در زمینه حفاری اکتشافی فعال هستند. در عین حال، حدود 500 دستگاه حفاری در کشور به فعالیت های معدنی مشغول هستند که از این تعداد تنها 200 دستگاه به حفاری عمیق اختصاص دارد.
وی می افزاید: تامین ماشین آلات حفاری یکی از دغدغه های فعالان حوزه معدن است. در عین حال انتخاب تجهیزات حفاری مناسب نیاز به تخصص همه جانبه در این زمینه دارد.
حسینی با اشاره به وضعیت حفاری اکتشافی در ایران گفت: طبق آمار رسمی تا پایان دهه 1400، 4 میلیارد و 400 میلیون تن ذخایر سنگ آهن، 5 میلیارد و 300 میلیون تن ذخایر سنگ مس، 94 میلیون تن وجود داشت. از سنگ آهن طلا و 217 میلیون تن سنگ فلز، سرب، 212 میلیون تن سنگ روی، 43 میلیون تن بوکسیت، 17 میلیارد تن سنگ آهک، 21 میلیارد تن مصالح ساختمانی، 4 میلیارد و 500 میلیون تن سنگ تزئینی و نما. در کشور کشف شده است.
وی افزود: کارایی و سرعت ماشین های حفاری ضمن مصرف کمتر منابع انرژی، در فعالیت های اکتشاف عمیق اهمیت بیشتری پیدا می کند. در این میان، ذخایر بیشتری با سرعت بیشتری کشف خواهد شد.
این فعال معدنی برای تشریح ارتباط استفاده از تجهیزات حفاری و تاثیر آن بر فعالیت های اکتشافی به آمار حفاری شرکت ملی مس تا پایان مهرماه 1402 اشاره کرد و اظهار داشت: تا کنون بیش از 225 هزار متر حفاری انجام شده است. در این مجموعه که منجر به کشف 800 میلیون تن ذخیره افزوده شده است. مجموع ذخایر کشف شده در شرکت ملی مس معادل 19.5 میلیارد تن است.
وی گفت: این در حالی است که 25 سایت، 12 پیمانکار و 80 دستگاه ماشین آلات در این مجموعه مشغول حفاری هستند. بنابراین می توان گفت که هر متر حفاری امکان کشف 3500 تن ذخایر را فراهم کرده است. یک متر حفاری در کشور حدود 70 تا 80 دلار قیمت دارد، اما با توجه به قیمت فروش مس میتوان نتیجه گرفت که به ازای هر دلاری که برای فعالیتهای حفاری و اکتشاف هزینه میشود، 35 دلار به ذخایر ما اضافه میشود. بنابراین میتوان گفت که نقش فعالیتهای اکتشافی و ماشینهای حفاری در ارزشآفرینی بخش معدن بسیار بالاست، اما این ارزش در کشور ما عموما نادیده گرفته میشود.
حسینی گفت: در حال حاضر بسیاری از شرکت ها ماشین آلات حفاری اکتشافی ساخته و اغلب برای نیازهای خود از آن استفاده می کنند که تجربه ما از شرایط حاکی از آن است که توسعه نیازمند رفع موانع است. اولین مانع بر سر راه حفاری های اکتشافی، جلوگیری از ورود تجهیزات مدرن به کشور است.
absnews