یکشنبه , ۴ خرداد ۱۴۰۴
شرایط بورس برای بازگشایی نماد شرکت های اقدامات حقوقی استانی - اخبار بورس |  بورس - اخبار اقتصادی تسنیم

ماجرای کوتاهی دستگاه های اجرایی در اجرای قانون / کدام نهاد باعث شکست قانون پایانه ها شد؟ – اخبار اقتصادی ایران – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز

قانون مالیات مسکن مجدداً در سال 1397 اصلاح شد و بر اساس اصلاحات، ضرایب مالیاتی افزایش یافت و وزارت راه و شهرسازی نیز متولی ایجاد سامانه املاک و مسکن شد. این سامانه موظف بود بر اساس ضوابط قانون منازل خالی تلقی شده را شناسایی و به سازمان امور مالیاتی معرفی کند.

همچنین مهدی تقیانی، عضو کمیسیون اقتصادی شورای اسلامی، در خصوص ثبت خانه های خالی ارائه شده، گفت: این اسناد بر اساس قانون قبلی بوده و ارائه این اطلاعات به سازمان امور مالی غیرقانونی است. . وزارت راه و شهرسازی با این قانون مخالفت کرد، هرچند آن را به صراحت بیان نکرد، اما در نهایت این قانون را رد کرد.

اگرچه شرایط انصراف باید از سوی مراجع نظارتی اعلام شود، اما با توجه به صحبت های عضو کمیسیون اقتصادی مجلس که در بالا به آن اشاره شد، می توان گفت که در اجرای این قانون شاهد انصراف هستیم. مدیران در زمینه اجرا و ضمانت اجرا. در این شرایط ضروری به نظر می رسد که نهادهای نظارتی از جمله کمیسیون 90 مجلس و دیوان محاسبات درگیر موضوع کوتاهی دستگاه های مرتبط در اجرای این قانون باشند.

اجرای صحیح این قانون می تواند نقش مهمی در تنظیم عرضه در بازار مسکن داشته باشد و نمونه های موفقی از اجرای آن در نقاط مختلف دنیا وجود دارد، اما قطعا نمی توان به نقطه ای شیرین رسید. با روند فعلی و باید تغییر اساسی در این زمینه ایجاد شود.

لازم به ذکر است که از سال 1397 که قانون مالیات بر مسکن خالی اصلاح شد، انتساب های جدیدی برای سازمان امور مالیاتی و وزارت راه و شهرسازی تعریف شده است و به نظر می رسد هیچ یک از نهادهای ذکر شده نتوانسته اند انجام دهند. وظایف خود را آنگونه که باید انجام دهند.

اصغر سلیمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز با بیان اینکه در این زمینه ضعف وجود دارد، گفت: وزارت راه و شهرسازی و سازمان امور مالی نتوانسته اند به وظایف خود عمل کنند. مسئولان سازمان مالیاتی می گویند وزارت راه و شهرسازی خانه های خالی را به صورت محدود به ما ارائه کرده است و مسئولان وزارت راه و شهرسازی هم می گویند با معیارها و شاخص هایی که دارند نمی توان این خانه ها را شناسایی کرد.

لازم به ذکر است مالیات خانه خالی یکی از پایه های مالیاتی است که شناسایی و اجرای آن بسیار مشکل است و به همین دلیل سال هاست که اجرای آن اصلاح شده است. با این وجود، انتظار می رفت که نهادهای مربوطه اقدامات موثرتری را دنبال کنند.

اگرچه موضوع اصلی در بحث مالیات بر خانه های خالی بحث شناسایی این خانه هاست، اما در حوزه وصول، عملکرد بسیار ضعیفی از سوی سازمان امور مالیاتی به ثبت رسیده است. به طوری که طی هفت ماهه سال 1401 تنها یک میلیارد و 485 میلیون تومان مالیات از آنجا اخذ شد.

قانون مالیات بر خانه های خالی باید به گونه ای اجرا شود که منجر به عرضه خانه های خالی به بازار مسکن شود، اما در روند فعلی نه تنها این اتفاق نیفتاده است، بلکه همان افرادی که به صورت شفاف و درست عمل کرده اند، ثبت نام کرده اند. اطلاعات موجود در سیستم تحت فشار مالیاتی است. طبیعتاً این شیوه اجرای قانون نه تنها به هدف قانونگذار نمی رسد، بلکه در نهایت منجر به فرار نیروی انتظامی خواهد شد.

بر اساس متن قانون مالیات بر مسکن خالی، پس از طی دوره خوداظهاری، دستگاه های اجرایی موظفند خدمات خود از قبیل افتتاح حساب بانکی و صدور دسته چک، خدمات ناشی از اجرای سیاست های حمایتی، یارانه ها و … را ارائه دهند. کمک هزینه معیشت، تعویض پلاک، فروش آب، برق، تلفن و گاز طبیعی، ارسال مدارک از قبیل.گواهینامه رانندگیگذرنامه، مدارک خودرو، اطلاعیه، ابلاغ، ثبت نام مدارس در محدوده محل سکونت، حق دریافت خوابگاه دانشجویی و امثال آن تنها با درج کد ملی و بر اساس کدپستی یا شرح آدرس تنها محل محل سکونت اصلی آنها در سیستم املاک و مسکن کشور است.

این در حالی است که داود منظور، رئیس سازمان امور مالی، از نحوه شناسایی واحدهای خالی انتقاد کرد و گفت: شناسایی خانه های خالی با خوداظهاری امکان پذیر نیست. وی خاطرنشان کرد: از 520 هزار ثبت خانه خالی ثبت شده توسط وزارت راه و شهرسازی، 216 هزار مورد اعتراض صورت گرفته که همه آنها وصول شده است. به این ترتیب تقریبا نیمی از منازل مسکونی خالی از سکنه واقعا خالی نبودند و سازمان امور مالیاتی نیز طبق قانون نتوانست صاحبان این خانه ها را شناسایی کند.

نکته جالبی که شاید کمتر به آن توجه شود این است که در زمینه ضمانت اجرای قانون خانه های خالی تنها سازمان امور مالیاتی و وزارت راه و شهرسازی نیستند که مسئولیت پیدا کرده اند، بلکه همچنین نهادهای دیگری مانند وزارت نیرو، بانک مرکزی و سازمان هدف. کمک های بلاعوض و حتی به پلیس وظایفی داده شد.

به گزارش خبرنگار بازرگانی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، قانون مالیات خانه خالی سال هاست که به عنوان راهکاری برای کنترل بازار مسکن و جلوگیری از احتکار مطرح شده است. در این میان یکی از دوره هایی که این سوال به صورت جدی مطرح شد سال 1366 بود.

در فروردین ماه مالیات خانه های خالی 2 میلیون تومان، اردیبهشت 800 هزار تومان، خرداد 3 میلیون تومان، تیر 17 میلیون تومان، شهریور 462 میلیون و 900 هزار تومان و مهر 917 میلیون تومان بوده است. اگرچه طبق آمار ذکر شده میزان مالیات وصول شده به صورت جهشی افزایش یافته است اما همچنان رقمی غیرقابل قبول است.

لازم به ذکر است، بر اساس قانون مالیات بر مسکن خالی، کلیه دستگاه های اجرایی و خدماتی موظفند محل سکونت اشخاص حقیقی را به روشی که توسط کارگروه تعاملی دولت الکترونیک مرکز ملی فضای مجازی با استفاده از پایگاه داده تعیین می شود، تعیین کنند. محل اقامت اشخاص حقیقی وضعیت مدنی و سامانه املاک و مسکن کشور مشخص می شود، باید استعلام و هرگونه اطلاعات مشابه را از افراد بگیرند، تخلف محسوب می شود و متخلف به مراجع انتظامی ذیربط معرفی می شود. تبادل اطلاعات این ماده بین دستگاه های اجرایی رایگان است.

جزئیات دستگاه های غیر منطبق در محل فروش

آیا وزارت راه و شهرسازی قانون خانه های خالی را شکست؟

لزوم بررسی احتمال خروج دستگاه های اجرایی توسط دستگاه های نظارتی

همچنین کلیه تامین کنندگان خدمات عمومی از قبیل آب و فاضلاب، برق، گاز و تلفن مکلفند حداکثر ظرف مدت شش ماه پس از لازم الاجرا شدن این تبصره، قبوض آب و برق را بر اساس اطلاعات مندرج در مقررات کشور پرداخت کنند. سامانه املاک و مسکن با توجه به کد پستی یا نشانی منحصر به فرد و با نام مالک یا اپراتور صادر می شود.

در همان زمان بهانه نبود ابزار کافی برای اجرای این قانون مطرح شد و در نهایت مالیات خانه های خالی در سال ۱۳۸۰ توسط نمایندگان مجلس لغو شد و پس از آن در سال ۱۳۹۳ مجدداً این موضوع در دستور کار قرار گرفت و در نهایت در سال ۱۳۸۹ مالیات بر خانه های خالی توسط نمایندگان مجلس لغو شد. در سال 2015 به قانون تبدیل شد. اما اشکالات زیادی داشت که یکی از آنها پایین بودن نرخ مالیات و نبود ضمانت اجرایی بود.

عملکرد ضعیف اخذ مالیات از خانه های خالی با وجود مشکل شناسایی

absnews

بر اساس یکی از برآوردهای آماری انجام شده در سال 1394، حدود 27 میلیون واحد مسکونی در کشور وجود دارد، این در حالی است که تعداد خانوارها در سال 1394 تقریباً 24 میلیون نفر بوده است. بر اساس این آمار 2.6 میلیون خانه خالی و 2.1 میلیون خانه نیمه خالی در کشور وجود دارد.

همچنین وزارت نیرو موظف است تعرفه برق کنتورهایی را که ساکنان آنها در سامانه املاک و مسکن خود اظهاری نکرده اند با بالاترین مقیاس قیمت محاسبه کند.

به عبارت دیگر تعداد واحدهای مسکونی کشور سه میلیون واحد بیشتر از تعداد خانوارها است، اما با وجود این شرایط همچنان شاهد مشکلات عدیده ای در حوزه مسکن هستیم.

سلیمی خاطرنشان کرد: حدود 2 میلیون خانه خالی در کشور وجود دارد که باید از آنها مالیات گرفته شود. بنابراین لازم است قانون اجرا شود و با اجرای آن این 2 میلیون خانه خالی وارد بازار شود که باعث تعادل قیمت ها در این بازار می شود.

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *