ماجرای اخذ مالیات خانه خالی از امروز
رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه ریزی مالیاتی کشور درباره اخذ مالیات از خانه های خالی تشریح کرد.
مهدی محدی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، توضیح داد: بر اساس ماده 54 مکرر قانون مالیات های مستقیم که مرتبط با مالیات خانه های خالی است، شناسایی این خانه ها به اطلاعات ارائه شده از سوی مالکان بستگی دارد. سامانه ملی املاک و مسکن کشور به ثبت رسیده است.
وی ادامه داد: در صورت اصلاح قانون مذکور، سازمان امور مالیاتی می تواند از اطلاعات سایر نهادها و نهادها از جمله شهرداری استفاده و مالیات را وصول کند. در غیر این صورت تا زمانی که قانون تغییر نکند، در روند شناسایی خانه های خالی تفاوتی وجود نخواهد داشت، زیرا قانون ساماندهی امور مالیاتی را به خوداظهاری انجام شده در سامانه ملی املاک و مسکن محدود کرده است.
سابقه اخذ مالیات از خانه های خالی چیست؟
بر اساس این گزارش، با توجه به اصلاح مکرر ماده 54 قانون مالیات های مستقیم مصوب 1398 شورای اسلامی، برای مشمولیت ملکی در این قانون باید دارای شرایط زیر باشد:
1- واحد مسکونی خالی، بنابراین واحدهای تجاری و اداری مشمول این مالیات نمی باشند.
2- واحد مسکونی باید در شهرهای بالای 100000 نفر ساکن باشد.
تبصره – واحدهای مسکونی واقع در شهرهای زیر 100 هزار نفر و روستاهای کشور که مالک و متصدی آنها به طور جداگانه در سامانه ملی املاک و مسکن ثبت نام نکرده باشند، خانه خالی محسوب و فقط مشمول جریمه ای معادل 20 درصد می باشند. مالیات سال اول (شش برابر اجاره ماهانه) مشمول قانون مالیات بر مسکن خالی خواهد بود. بنابراین واحدهای مسکونی واقع در شهرهای زیر 100 هزار نفر جمعیت و روستاهای کشور باید در سامانه ملی املاک و مسکن ثبت شوند.
3- واحد مسکونی در هر سال مالیاتی مجموعاً بیش از 120 روز بدون ساکن یا استفاده کننده باشد.
4- واحد مسکونی توسط سامانه املاک و مسکن کشور به عنوان خانه خالی شناسایی شده است.
چالش های شناسایی خانه های خالی
بر این اساس روند اخذ مالیات از این خانه ها که از اواسط دهه 1400 آغاز شد، از ابتدا با چالش هایی همراه بود. در واقع قانون وظیفه شناسایی خانه های خالی را به وزارت راه و شهرسازی واگذار کرد و به همین منظور سامانه املاک و مسکن از مرداد ماه سال ۱۳۹۸ شروع به کار کرد و مردم را ملزم به اعلام اطلاعات سکونت خود در این سامانه کرد. رویکردی که چندان موفقیتآمیز نبود، زیرا یا مالکان از اعلام خودداری میکردند و یا برخی از خانهها به اشتباه خالیبودند.
در هر صورت، این چالش ها باعث شده است که دولت نتواند درآمد قابل توجهی را از این محل کسب کند. به این ترتیب در 11 ماهه سال گذشته تنها حدود یک میلیارد و 535 میلیون تومان از خانه های خالی اخذ شده است.
آمار عجیب خانه های خالی
با همه این ویژگی ها، آخرین اظهارات مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران حاکی از آن است که قانون مالیات بر خانه های خالی از 24 شهریور اجرایی می شود.
با توجه خلیل محبته 65000 خانه خالی در پردیس، 45000 خانه خالی در منطقه 22 تهران و 10000 خانه خالی در املاک ادارات و سازمان ها در تهران و شهرستان های استان وجود دارد.
با توجه به ساخت 82 هزار مسکن مهر در شهر جدید پردیس، بخش قابل توجهی از آپارتمان های ساخته شده در این شهر خالی از سکنه است. برخی افراد 100 یا حتی 200 واحد مسکونی در محوطه دانشگاه دارند. خریداران و فروشندگان شرق، شمال و غرب پایتخت با احتکار املاک از فرصت مالیاتی در حوزه مسکن سوء استفاده می کنند و در این شرایط عدم برنامه ریزی سازندگان برای ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا و قدرت ضعیف. تقاضای مصرف کننده، سرمایه سازندگان را به ورطه رکود سوق داده است.
دولت چقدر روی خانه های خالی حساب کرده است؟
همانطور که دولت در بودجه امسال پیش بینی کرده بود از خانه های مسکونی خالی از سکنه 2 هزار میلیارد تومان مالیات می گیرد. رقمی چشمگیر که به نظر نمی رسد با ادامه روش فعلی محقق شود.
انتهای پیام