به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز؛ 26 تیرماه امسال بود که میشم ظاهریان، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در صفحه اختصاصی خود از ثبت پیشنهاد اصلاح ماده 41 قانون کار به منظور افزایش دستمزد و حقوق متناسب با تورم خبر داد. .
در ضرورت پیشنهاد این طرح تاکید شد: یکی از مشکلاتی که در سال های اخیر (به ویژه از سال 1376 تا به امروز به استثنای سال 1401) باعث کاهش قدرت خرید قشر حقوق بگیر شده است، این است که افزایش قیمت ها. حقوق سالانه مصوب قانون کار در شکل قابل توجهی از تورم کمتر بوده است. به عنوان مثال در سال 1403 با وجود اینکه تورم سال قبل حدود 45 درصد بود این افزایش به طور متوسط حدود 22 درصد تصویب شد یعنی دستمزد کارگران حدود 20 درصد کاهش می یابد. بخشی از این مشکل ناشی از ابهام بند 1 ماده 41 قانون کار است که شورای عالی کار را موظف به افزایش دستمزد با توجه به نرخ تورم می کند که ناشی از ابهام کلمه مراقب باشید از حقوق خود استفاده نکنید. .
در زیر متن طرح پیشنهادی به شرح زیر اعلام شد:
«برای رفع این ابهام، این ماده پیشنهاد میشود که متن فعلی آن به شرح زیر است:
بند اول ماده ۴۱ فعلی: «حداقل دستمزد کارگران بر اساس درصد تورم اعلامی از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران» به شرح زیر اصلاح میشود.
پیشنهاد جایگزین: میزان افزایش حداقل و متوسط دستمزد کارگران باشد. حداقل درصد تورم اعلام شده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران افزایش یابد.
آقای ظاهریان پس از ارائه این پیشنهاد، مصاحبه های متعددی با رسانه ها درباره دلایل ارائه این طرح و آخرین روند بازنگری این طرح در مجلس انجام داد و تقریباً در اکثر این گفتگوها اظهار داشت که طرح اصلاحیه اصل 41 قانون کار. قانون از سوی کمیسیونی که ریاست مجلس را بر عهده دارد ابلاغ و برای بررسی و تصویب به کمیسیون تخصصی یعنی کمیسیون اجتماعی مجلس ارجاع شد.
در 18 شهریور 1403، میشم ظاهریان در گفت و گو با ایسنا اعلام کرد: با توجه به ابهام قانونی در خصوص افزایش دستمزد کارگران متناسب با تورم، مدتی پیش طرح اصلاح ماده 41 قانون کار در مجلس ابلاغ شد. برای بررسی به کمیسیون تخصصی، یعنی کمیسیون اجتماعی ارائه شد و هدف از این طرح افزایش دستمزدها با توجه به تورم است.
خبرنگار ایسنا در همین گزارش گفتوگویی با علی بابایی کارنامی داشت و وی با تایید این طرح اعلام کرد: برخی از نمایندگان طرح اصلاح ماده 41 و افزایش حقوق کارگران شاغل با نرخ تورم را ارائه کردند. در اصل 41 آمده است که افزایش حقوق باید انجام شود. با توجه به تورم اعلام شده از سوی مراجع رسمی آماری انجام شود، اما مایلیم این عبارت طبق قانون با توجه به نرخ تورم تغییر و اصلاح شود.
در 19 شهریور 1403 میشم ظاهریان در گفتگو با خبرگزاری مهر وضعیت فعلی رسیدگی به طرح اصلاح ماده 41 قانون کار در مجلس شورای اسلامی را بیان کرد: ج این طرح را به عنوان فوریت ثبت کردم که به امضای 25 رسید. نمایندگان بعداً هیئت رئیسه مجلس این طرح را به کمیسیون تخصصی این موضوع یعنی کمیسیون اجتماعی مجلس ارجاع داد. طرح اصلاح ماده 41 قانون کار هنوز در کمیسیون اجتماعی مجلس بررسی نشده و پس از پایان بررسی در این کمیسیون در مجلس بررسی می شود.
در 7 مهر 1403 میشم ظاهریان، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگو با خبرگزاری دانشجو اعلام کرد: طرح اصلاح ماده 41 قانون کار به زودی در کمیسیون اجتماعی بررسی و برای حقوق و دستمزد تصویب می شود. سال 1403
آقای ظاهریان نیز در همین زمینه با خبرگزاری ای بی اس نیوز گفت و گوی مشابهی داشته است. اعلام اینکه طرح اصلاح ماده 41 قانون کار در کمیسیون اجتماعی قرار دارد تنها مربوط به آقای ظهوریان نبود، بلکه برخی از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس نیز در گفتگو با رسانه ها این موضوع را تایید کردند، از جمله این صحبت ها مبنی بر اینکه آقای علی بابایی کارنامی این طرح را با شرکت هانه ملت در میان گذاشته بود و گفته بود: لازم است این ماده قانونی – ماده 41 قانون کار – در داخل دولت به صراحت تعریف شود. اصلاح ماده 41 قانون کار در موارد مذکور می تواند مشکل کارگران کشور را برای همیشه حل کند. در همین راستا آقای ظهوریان یکی از نمایندگان مجلس طرحی را پیشنهاد و ارائه کردند که ما در مجلس به ویژه کمیسیون تخصصی اجتماعی پیگیر آن هستیم.
در مهر، علی بابایی کارنامی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اظهار داشت: در قانون فعلی مقرر شده است که افزایش حقوق کارگران باید متناسب با تورم باشد و این ادبیات قانون را کرده است. کاملا مقصر است و متأسفانه دولت و نمایندگان کارفرما همواره از همین تفسیر قانون برای جلوگیری از افزایش دستمزدها با نرخ تورم رسمی کشور سوء استفاده کرده اند. در پیشنویسی که اخیراً در کمیسیون اجتماعی تصویب شد، این ایراد قانون کار مبنی بر اینکه افزایش دستمزد کارگران باید حداقل برابر با نرخ تورم رسمی کشور باشد و در این مورد حرف و حدیثی در این مورد مطرح نشود، اصلاح و روشن شد. شورای عالی کار
احمد بیگدلی، یکی دیگر از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس ۲۷ اردیبهشت در گفت وگو با خبرگزاری ای بی اس نیوز، در خصوص وضعیت فعلی اصلاحیه ماده 41 قانون کار در این کمیسیون گفت: در حال حاضر در دست بررسی و رسیدگی در کمیسیون هستیم. کمیسیون اجتماعی
وی در این گفتگو ادامه داد: در اصلاحیه اصل 41 قطعاً پیشنهاد خواهیم کرد که علاوه بر افزایش نقدی حقوق، کالاهای اساسی به صورت ماهانه توسط وزارت کار یا دولت توزیع شود که در این صورت به گفته برخی کارشناسان. علاوه بر این که نقدینگی افزایش پیدا نکرده است، تولید نیز رونق خواهد گرفت، زیرا بخشی از کالاها توسط شرکت های دولتی قابل خرید است.
خبرگزاری ای بی اس نیوز در چارچوب دفاع از حقوق کارگران و تغییر فرمول تعیین حقوق به منظور رساندن حقوق به نرخ تورم، از مردادماه که طرح تغییر ماده 41 قانون کار به مجلس ارائه شد. این ماجرا بویژه از سوی اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس تا تسریع در روند تصویب نهایی و اجرای این پیشنهاد دنبال شد.
البته طی این پیگیری ها برخی از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس یا اصلا به تماس های خبرنگار ای بی اس نیوز پاسخ نداده اند یا اگر پاسخ داده اند گفته اند از این طرح بی اطلاع هستند و یا گفته اند در اولویت بررسی های کمیسیون نیست و در دستور کار نیست. برخی گفتند این طرح در حال حاضر مطرح شده و هنوز در مورد آن صحبتی نشده است.
رسانه ها به ویژه خبرگزاری ای بی اس نیوز در این مدت گزارش دادند که نمایندگان مجلس به ویژه کمیسیون اجتماعی به موضوع دستمزد بیش از 15 میلیون کارگر که از نظر جمعیتی بیش از 50 درصد کارگران را شامل می شود، توجهی نکرده اند. جمعیت کشور و طرحی که با گذشت بیش از 4 ماه از ارائه آن در اولویت مجلات نبود، منتشر کردند.
این در حالی است که انتقادات در مجلس نسبت به بی توجهی به موضوع دستمزد کارگران زیر تورم و طرح اصلاح ماده 41 قانون کار در هفته گذشته تا حدودی تشدید شده است که دو روز پیش ابلاغ شد، طرح اصلاح ماده 41 قانون کار. قانون کار برای تعمیر و اصلاح. فرمول تعیین دستمزد کارگران هنوز از سوی رئیس مجلس اعلام نشده است، بنابراین به کمیته تخصصی وی یعنی کمیسیون اجتماعی مجلس ارجاع داده می شود و مورد بازنگری قرار می گیرد.
فرقی نمی کند بحث دو سه ماه اخیر برخی از نمایندگان مجلس درباره اعلام استقبال و ارجاع طرح به کمیسیون اجتماعی مجلس را بپذیریم یا بخواهیم خبر دو روزه را تائید کنیم. رد خبر قبلی به نظر می رسد مشکل اصلی نادیده گرفتن مهم ترین موضوع مجلس است. تقاضای جمعیت کشور که حداقل 50 میلیون نفر است تغییری نخواهد کرد.
اگرچه این طرح هنوز از سوی رئیس مجلس ابلاغ نشده است، اما طی دو تا سه ماه گذشته رسانه ها بر ضرورت اجرای این طرح تمرکز کرده و با اعضای کمیسیون اجتماعی و سایر نمایندگان مجلس که لازم بود، تماس گرفته اند. نمایندگان مجلس با توجه به اهمیت طرح و سختی این روزهای معیشتی کارگران، از رئیس مجلس خواستار تسریع در ابلاغ این مجموعه و بررسی این طرح شوند که تاکنون انجام نداده ایم. شاهد چنین درخواست جدی
امروز جامعه صنفی کشور خواستار آن است که موضوع تثبیت حقوق سالانه که در اکثر سالهای گذشته کمتر از نرخ تورم تعیین شده و معیشت کارگران را به شدت تحت تاثیر قرار داده است، در کانون نگرانیها قرار گیرد. اولویت مجلس دوازدهم است و اگر خبر دو روز پیش صحت داشته باشد، اکنون توپ در حال چرخش است. این بر عهده رئیس مجلس است که در اسرع وقت وصول این طرح را اعلام و مجدداً به کمیسیون اجتماعی مجلس ارسال کند. مجلس با توجه به اینکه تنها 4 ماه تا پایان سال فرصت داریم، پس از اعلام استقبال و عودت طرح به کمیسیون، کمیسیون اجتماعی طرح را بررسی و اولویت بندی می کند تا حداقل دستمزد 1404 برای کارگران تعیین شود. با فرمولی جدید و برابر با نرخ تورم تعیین می شود و بخشی از کاهش قدرت خرید کارگران در سال های اخیر جبران می شود.
absnews