مأموریت های «ممکن» و «غیرممکن» سلطان عمان در تهران
یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: سلطان عمان با استفاده از ظرفیت روابط دوجانبه در تعامل با تهران به دنبال کاهش تنش ایران با کشورهای منطقه و جهان است.
حشمت الله فلاحت پیشه در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به سفر سلطان عمان به ایران، اظهار کرد: با توجه به جایگاهی که عمان در عرصه دیپلماسی در منطقه از خود تعریف کرده است، زمانی که مقامات عمانی به ایران سفر می کنند یا بالعکس یک سری گمانه زنی ها در رابطه با روابط ایران وجود دارد، این موضوع با کشورهای خاورمیانه به ویژه آمریکا مطرح می شود. همچنین در ماه های اخیر روابط ایران با برخی از کشورهای عربی مانند مصر نیز مورد بحث قرار گرفته است.
رئیس سابق گروه دوستی ایران و عمان جایگاه تاریخی عمان را در منطقه از نظر میانجیگری مشابه نقشی که سوئیس در جهان ایفا می کند برشمرد و گفت: طبیعی است که با این ماجرا و این ماجرا، هر بازدیدی از سوی سوئیس انجام شود. مقامات عمانی به ایران و ایران به عمان این سوال را مطرح می کنند. که مهمترین مسائل بین مقامات دو کشور اختلافات ایران با سایر کشورها به ویژه آمریکاست اما معتقدم این سفر در ابعاد دوجانبه اهمیت بیشتری دارد. البته این سفر یک ماموریت غیرممکن و یک ماموریت محتمل برای سلطان عمان به عنوان بخشی از حل مشکلات ایران با سایر کشورها داشت.
وی ادامه داد: عمان تاکنون تلاش کرده است میان ایران و آمریکا و برخی کشورهای عربی میانجیگری کند تا گسترش بحران به این شکل تشدید نشود. او اکنون که موفق به تنش زدایی شده است، تلاش می کند عمق استراتژیک روابط با ایران را به سمت تعامل در عصر کاهش تنش بین ایران و کشورهای عربی سوق دهد و به نظر من این مهم ترین بحث سلطان بود. سفر عمان به تهران
فلاحت پیشه گفت: ماموریت احتمالی این سفر این است که سلطان عمان پس از چهار دهه تلاش کند ایران و مصر را به سمت تنش زدایی و گشایش روابط دیپلماتیک سوق دهد. ایران و مصر فقط در سطح ادارات حفاظت از منافع که پایین ترین سطح روابط است، روابط دارند. اگر این تعامل گسترده شود بخش قابل توجهی از اختلافات در جهان اسلام قابل حل است. امیدوارم نتیجه این سفر به بهبود روابط ایران و مصر منجر شود.
وی تصریح کرد: در منطقه ما اتفاقی مانند «پذیرش تنوع فرهنگی» می افتد. بخشی از مشکل ایران و مصر به خط سازش و سپس حادثه کمپ دیوید مربوط می شود. در واقع ایران و مصر با کشور ثالث مشکلات زیادی داشته اند. اما در سال های اخیر شاهد بودیم که تعاملات جدیدی صورت گرفته است، مثلاً دو سال پیش عمان از نتانیاهو استقبال کرد، اما همیشه در راستای گسترش روابط با ایران است و پذیرش تنوع فرهنگی است که باید انجام شود. به عنوان یک اصل پذیرفته شده است. واضح است که روابط دوجانبه اولویت خاص خود را دارد و به عبارت دیگر محدودیت تنش ها با هدف استفاده از ظرفیت روابط دوجانبه است.
عضو سابق شورای اسلامی شهر افزود: اما «ماموریت غیرممکن» عمان برجام است. من معتقدم رایزنی که سلطان عمان در تهران داشت در مورد برجام نبود، بلکه در مورد اختلافات و چالش هایی بود که بین ایران و آمریکا وجود داشت، مثلاً در مورد املاک منجمد کره جنوبی و عراق یا … در مورد زندانیان دو تابعیتی به عبارت دیگر، اگر تلاشی برای تنش زدایی در روابط ایران و آمریکا صورت می گیرد، به معنای احیای برجام نیست، بلکه به طور کلی به چالش های ایران و آمریکا برمی گردد. و وقتی صحبت از مسقط به میان میآید، این مشکلات مربوط به گذشته است.
فلاحت پیشه تاکید کرد: برجام به ابعاد جدی اختلافات پرداخته و ابعاد اختلافات آن فراتر از میانجیگری است. راه اندازی مجدد برجام بدون تایید کنگره آمریکا دیگر امکان پذیر نیست، دولت بایدن نیز به تدریج وارد فضای انتخاباتی می شود و این خطر وجود دارد که نتیجه ای غیر از انتخاب مجدد بایدن داشته باشد، در این مورد برجام در تفاهم 2015 دیگر قابل اجرا و عملی نیست مگر اینکه طرح توافق موقت با ایران دنبال شود. مشکل این است که اکنون ایالات متحده خواهان توافق با ایران در چارچوب برجام است، جایی که آنها امتیازات زیادی نمیدهند، اما میخواهند غنیسازی و امتیازات سوخترسانی زیادی داشته باشند.
وی تصریح کرد: من سفر سلطان عمان را در شرایط رقابت با کشورهای عربی منطقه در شرایطی که ایران و عربستان به سمت آشتی پیش میروند اولویت روابط دوجانبه نمیدانم، بلکه این سفر را نوعی اولویت میدانم. محافظه کاری و تعامل دقیق.
انتهای پیام