کمتر از سه سال پیش (نیمه دوم سال 1400) رسانه های وابسته به قوه قضائیه در تفسیر خود به نقل از کارشناسان، میانگین سهم پرداختی از جیب مردم برای درمان کل کشور (اعم از ملی و بین المللی) را برآورد کردند. ) و نیروهای نظامی را که با ارائه بیمه درمانی بهتر برخوردار هستند را حدود 35 درصد اعلام کرد. امروزه کارشناسان رقم مربوطه را نزدیک به 30 درصد و کمتر از یک سوم کل هزینه ها می دانند. این درصد کمکهای بیمار «از جیب» یا «از جیب» میتواند برای مواردی مانند داروها بیشتر باشد. شورای عالی بیمه در سالهای اخیر تعداد زیادی از پرمصرفترین داروهای کشور را از فهرست حذف کرده است و همزمان با افزایش نرخ ترجیحی ارز برای واردات برخی داروهای خارجی – که همتایان داخلی آنها نمیتوانند مصرف کنند. – هزینه مصرف آنها افزایش یافته است اما در نظر گرفته شده است که داروخانه های طرف قرارداد و اماکن توزیع دارو در مراکز املاک وابسته به سازمان تامین اجتماعی باید اقدامات دیگری را متناسب با این وضعیت بازار دارو انجام دهند. بازنشستگان بین یک سوم تا نیمی از درآمد خود را صرف هزینه های درمانی می کنند
حسن مرادی (فعال حقوق بازنشستگان) خود به عنوان بازنشسته سازمان تامین اجتماعی می گوید: روش جدید برای توجیه خرید دارو با قیمت آزاد برای بازنشستگان این است که وقتی به داروخانه طرف قرارداد مراجعه می کنید. یا داروخانه از مرکز مالکیت، اغلب با این صحنه مواجه می شوید، مثلاً وقتی نسخه شما می گوید یک بسته دارو به شما بدهد، داروخانه یک برگه به شما می دهد! وقتی در پاسخ به کار داروسازی گفته می شود
دلیل چیست و چه باید بکنیم؟ می گویند: «دارو نداریم، به اندازه دکتر گفته داروی خود را با قیمت رایگان از مراکز دیگر تهیه کنید!»! این نهاد بازنشسته تامین اجتماعی تاکید کرد: این صحنه در حالی رخ می دهد که متاسفانه در سال های اخیر بسیاری از داروهای تولید داخل از نظر پزشکان کارآمد و موثر نبوده و در عمل به دلیل مشکل استفاده از مواد اولیه نامناسب در آنها باعث کاهش قیمت تمام شده می شود. بنابراین، معمولاً بازنشستگان برای درمان نهایی مجبورند داروهای مشابه خارجی را با هزینه بالاتر مصرف کنند. این اتفاق برای کسانی که از بیماری های خاص و سخت رنج می برند بسیار بیشتر می شود!
وی در پایان افزود: انتظار داریم در زمان توزیع سود شستا نظارت های زیادی صورت گیرد تا ریالی از وضعیت بیمه و لیست داروهای تحت پوشش مستمری بگیران نیز واریز نشود ” بیمه برای اینکه بازنشستگانی که نمی توانند در مورد سرنوشت شرکت هایشان در شستا نظر بدهند، حداقل از لیست داروهای تحت پوشش مطلع شوند، این موضوع برای ما بازنشستگان بسیار مهم است زیرا بازنشسته ای که به بیماری های مختلف که محصول یک عمر کار و تلاش است مبتلا می شود! خستگی جسمی حدود یک سوم از کل هزینه های او را خرج می کند و گاهی تا نیمی از درآمد او صرف درمان می شود که گران ترین دارو است مدیران کل شرکت تامین اجتماعی تاکنون به درخواست شفاف سازی در خصوص این موارد پاسخی نداده اند.
لیست بیمه داروها از بین رفت!
در همین رابطه علی دهقان کیا، رئیس هیئت مدیره کانون بازنشستگان و مستمری بگیران تهران توضیح داد: از نیمه دوم سال 1401 با حذف ارز ترجیحی، حجم منابع به دلیل صرفه جویی در حجم منابع کاهش یافت. لغو 4200 دلار قرار بود داروی تخصیصی در تنظیم رکود قیمت داروها نقش داشته باشد، اما شاهد هستیم که قیمت بسیاری از اقلام افزایش یافته است و در عمل دولت نتوانسته از افزایش شدید قیمت داروها جلوگیری کند.
وی افزود: حتی برخی داروهای ساده و پرمصرف در رابطه با سرماخوردگی و مسکن وجود دارد که با توجه به افزایش شدید قیمت آنها به تدریج از ورود به لیست بیمه ها و مشمولان بیمه تامین اجتماعی و خدمات درمانی خارج شده است.
آنها بیرون هستند. البته اداره درمان غیرمستقیم و مدیران سازمان تامین اجتماعی حذف بخش زیادی از مواد پزشکی از لیست بیمه ها را نادرست عنوان کردند. ما در آن زمان گفتیم که اگر 500 نوع دارو از پوشش بیمه ای خارج نشوند، به داروخانه ها و مراکز طرفین اخطاریه ارسال می شود که «سازمان تامین اجتماعی هیچ یک از انواع بیمه های قبلی را مستثنی نکرده است. ممکن است سازمان تامین اجتماعی بگوید ما نقشی در تعیین لیست ارکان درمانی تحت پوشش بیمه ای نداریم، اما ما نمی توانیم به راحتی اینها را بپذیریم بهانه های سازمانی که متعهد به ارائه خدمات درمانی رایگان به بازنشستگان است.
دهقان کیا تاکید کرد: تا قبل از سال 1382 در بخش درمان و دارو مشکلی نداشتیم و حتی در بخش بستری در بیمارستان های طرف قرارداد فقط 10 درصد فرانشیز پرداخت می کردیم. از سال 1382 موضوع بیمه تکمیلی به درمان پایه اضافه شد و قرار شد ظرف مدت 6 ماه آیین نامه اجرایی درمان پایه تدوین شود تا مشخص شود بیمه شدگان تا چه اندازه می توانند به مراکز مراجعه کنند. و عدم پرداخت تخفیف فقط قرار بود بالاتر از این سقف را از طریق بیمه تکمیلی پوشش دهیم که متاسفانه با گذشت 20 سال هنوز آیین نامه اولیه درمان نوشته نشده است. متأسفانه ما قوانینی داریم که برای اجرای آنها نیاز به مقررات دارد، اما با تأخیر در وضع مقررات، عملاً دولت ها از اجرای آن اجتناب می کنند.
رئیس هیأت مدیره کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی تهران در پایان گفت: همچنان شاهد هستیم که حتی در مراکزی مانند بیمارستان میلاد که یک مرکز خصوصی است با نام ها و بهانه های مختلف مانند «هیئت بیمارستانی» متولیان، اکثر داروها با بیماران رایگان محاسبه می شود. این در حالی است که وقتی پیگیری های بیشتری انجام دادیم، برخی از مراکز املاک خصوصی مانند زایشگاه گفتند که ما بیمارستان مجهزی هستیم و نمی توانیم به بیمار بگوییم که داروی خاصی نداریم که روی آن نباشد. لیست بیمه یا اینکه در بازار کمیاب است بنابراین باید به قیمت بازار محاسبه و به بیمار تحویل داده شود. یعنی شاید اگر در بیمارستانی گفته می شود دارو وجود ندارد به این معناست که دارو به دلیل گرانی آن به اندازه کافی توسط سازمان تهیه نشده است و باید دارو را از خارج از بیمارستان تهیه کنید. / النا
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17268/%D9%81%D9%87%D8%B1%D8%B3%D8%AA-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D8%AD%D8%AA-%D9%BE%D9%88%D8%B4%D8%B4-%D8%A8%DB%8C%D9%85%D9%87-%D8%A2%D8%A8-%D8%B1%D9%81%D8%AA%D9%87
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز