عدم اجرای مصوبه شورای رقابت از سوی شرکت راه آهن دلایلی دارد که از آن جمله می توان به تعارض نقش حاکمیتی و سیاست گذاری مدیرعامل راه آهن و نقش وی به عنوان بازیگر در بازار خدمات حمل و نقل ریلی اشاره کرد که باید حل شود. این تعارض از آنجا ناشی می شود که مدیرعامل شرکت ملی راه آهن نیز معاون وزیر راه و شهرسازی است. بنابراین تلفیق وظایف نظارتی، حاکمیتی و سیاستگذاری مدیرعامل شرکت راه آهن با وظایف درآمدزا و تجاری شرکت ملی راه آهن نوعی تضاد ایجاد می کند که نمی تواند وظایف سیاست گذاری و تجاری را ایفا کند. که سایر فعالان بازار آسیب نبینند.
با وجود این، شورای رقابت اخیرا اعلام کرد که علیرغم تصویب این بخشنامه و ابلاغ آن به شرکت راه آهن در سال گذشته، هنوز این بخشنامه اجرایی نشده است که این امر موجب تشدید انحصار و تضعیف کیفیت خدمات حمل و نقل ریلی شده است. بر این اساس شورای رقابت به شرکت ملی راه آهن نسبت به عدم اجرای این دستورالعمل هشدار داد.
در این مدت شرکت های مالک لکوموتیو در خصوص تعیین نرخ سرویس لکوموتیو با مشکلات زیادی مواجه شدند. به همین دلیل در سال گذشته شورای رقابت در خصوص تعیین تعرفه خدمات لکوموتیو تصمیماتی اتخاذ و بخشنامه «تعیین تعرفه خدمات لکوموتیو بخش خصوصی» را تصویب کرد.
انتهای پیام
صالحی امروز نیز با اشاره به وضعیت ضعیف اقتصادی صنعت ریلی در سال های اخیر و همچنین بیماری کرونا که باعث عدم توسعه صنعت ریلی به ویژه در بخش مسافری شده است، گفت: از ابتدای دولت سیزدهم تقویت راه آهن در دستور کار قرار گرفت اما متاسفانه در سال های اخیر بسیاری از لکوموتیوها بدون تعمیر مانده و لکوموتیوها نوسازی نشده اند و بیش از 2 هزار میلیارد تومان بدهی به پیمانکاران قطعات فنی در صنعت لکوموتیو وجود داشته است.
در حالی که مدیرعامل شرکت راه آهن از تعمیر نشدن لکوموتیوها و نوسازی لکوموتیوها انتقاد می کند، اخیرا شورای رقابت به شرکت راه آهن در خصوص تعیین نرخ خدمات لکوموتیوها هشدار داده است.
بنابراین کاهش تعداد واگن های مسافری، کاهش سرعت لکوموتیوها و عدم سرمایه گذاری در صنعت ریلی را می توان از دلایل کمبود قطارهای مسافری دانست، اما علیرغم هشدار شورا مبنی بر رقابت به شرکت راه آهن در خصوص تعیین نرخ خدمات لوکوموتیو، این شرکت هنوز در این زمینه پاسخی نداده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، سیدمیاد صالحی – مدیرعامل شرکت راه آهن – چندی پیش با اشاره به عمر 50 تا 60 ساله برخی خطوط ریلی گفت: خطوط ریلی هر 15 سال یکبار نیاز به ارتقا و بازسازی دارند و اگر این بهسازی انجام نشود. ساخته شده، لازم است سرعت لوکوموتیوها کاهش یابد. به عنوان مثال سال گذشته مسیر قطار تهران-مشهد 15 ساعت بود، اما اکنون به 11 ساعت کاهش یافته است، زیرا با بهبود خطوط توانستیم سرعت لکوموتیوها را کاهش دهیم.