لزوم برنامه ریزی برای تقویت تولید ملی و ایجاد رقابت در بازار خودرو
عضو کمیسیون صنایع و معادن شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در قالب برنامه هفتم علاوه بر حمایت از تولید داخل و نظارت و کنترل بر عملکرد خودروسازان و پاسخگویی به ایرادات، پایه واردات خودرو نیز باید تامین شود.
حجت الله فیروزی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: با برخی از دوستانم که مدام از خودروسازی کشور انتقاد می کنند، مخالفم. صنعت خودرو و قطعه سازی حاصل 50 سال فعالیت در این کشور است که البته ضعف های زیادی در این صنعت دارد. پیش بینی می شود پس از 50 سال حمایت از صنعت خودرو، وضعیت بهتری داشته باشیم.
وی افزود: نیاز به نظارت، حمایت و کنترل عملکرد این صنعت وجود دارد تا بتوانیم هم از نظر کیفی و هم از نظر تنوع به جایگاه بهتری دست یابیم. از طرفی در 10 سال گذشته به همگان ثابت شده است که توانایی خودروسازان برای تولید خودرو محدود است و نمی توان به همه خواسته های جامعه پاسخ داد. از سوی دیگر در کشور تقاضا برای استفاده از خودروهای خارجی وجود دارد.
نماینده مردم فسا در شورای اسلامی گفت: علاوه بر حمایت از تولید داخل و نظارت و کنترل دقیق بر عملکرد خودروسازان و پاسخگویی به ایرادات، بستر واردات خودرو در قالب طرح هفتم تامین شود. هم برای تقویت تولید داخلی و هم استفاده از توانمندی های خارجی برای ایجاد رقابت سالم در بازار خودرو باید در حوزه خودروسازی برنامه ریزی کرد. باید به تقاضای بخشی از مردم که دوست دارند از خودروهای خارجی استفاده کنند پاسخ دهیم و در بازار داخلی رقابت ایجاد کنیم و عدم تعادلی که امروز بین عرضه و تقاضا وجود دارد را برطرف کنیم و به تعادل منطقی در بازار خودرو برسیم. برای پیدا کردن
انتهای پیام