سالم الخبر: طی چند روز گذشته سازمان غذا و دارو با اعلام اسامی 10 محصول آرایشی و بهداشتی بدون مجوز در بازار ایران، نسبت به مصرف آنها هشدار داد.
بر اساس برخی گزارش ها و آمارهای غیررسمی، حجم زیادی از لوازم آرایشی و بهداشتی از طریق قاچاق وارد کشور می شود، به گونه ای که به گفته برخی منابع، حدود 70 تا 90 درصد لوازم آرایشی و بهداشتی موجود در بازار از طریق قاچاق تامین می شود.
به گزارش سالم خبر؛ این آمار نه تنها نگرانی هایی را در مورد اقتصاد کشور ایجاد می کند، بلکه تهدیدات بهداشتی آن مردم و مصرف کنندگان به ویژه جامعه جوانان را نیز هدف قرار می دهد.
پس از ممنوعیت واردات، قاچاق لوازم آرایشی و بهداشتی به یکی از معضلات عمده بازار تبدیل شده است. به دلیل تقاضای زیاد برای برندهای خارجی و نبود راهکارهای قانونی مناسب برای واردات این محصولات، بازار قاچاق به سرعت رشد کرده و به یک معضل جدی اقتصادی و بهداشتی تبدیل شده است.
صنعت آرایشی و بهداشتی پس از یک سیاست و تصمیمات اشتباه مبنی بر ممنوعیت واردات که صاحبان صنایع داخلی نیز به آن اذعان دارند در راستای حمایت از تولید داخلی و کاهش ورود ارز به خارج از کشور در کشور اجرا شد، اما این سیاست با چالش های جدی همراه بود. . افزایش قاچاق، تهدید سلامت عمومی و آسیب به تولیدکنندگان
شرایط داخلی یکی از پیامدهای منفی این سیاست بود. نمونه آن اعلام چندین هشدار درباره فهرست محصولات و برندهای تقلبی از سوی سازمان غذا و دارو است که مردم را از مصرف آنها برحذر می دارد.
ارزش کل صنایع بهداشتی و آرایشی داخلی
بر اساس گزارش های موجود، ارزش کل صنعت بهداشتی و آرایشی داخلی ایران در سال های اخیر افزایش چشمگیری داشته است. عواملی مانند افزایش تقاضای مصرف کنندگان برای محصولات با کیفیت و متنوع و همچنین حمایت از تولید داخلی پس از ممنوعیت واردات محصولات خارجی، نقش مهمی در رشد این صنعت ایفا کرد.
اما برآورد دقیق ارزش مالی این صنعت به دلیل عدم شفافیت دقیق در ارائه آمارهای رسمی و همچنین گسترش محصولات قاچاق در بازار دشوار است.
به نقل از مهر، ارزش کل صنعت بهداشتی و آرایشی داخلی ایران حدود 152 هزار میلیارد تومان معادل 2 درصد تولید ناخالص داخلی کشور برآورد شده است. اما بدیهی است که درصد بالایی از این بازار را محصولات قاچاق و غیررسمی فراگرفته که منجر به کاهش توان رقابت تولیدکنندگان داخلی با این محصولات می شود.
صنایع تولید لوازم آرایشی و بهداشتی علیرغم داشتن پتانسیل رشد بالا مانند صنعت داروسازی با چالش هایی مانند قیمت گذاری همراه هستند.
هزینه های اجباری و نامتناسب با نرخ تورم مواجه است. این سیاست ها باعث کاهش حاشیه سود تولیدکنندگان، کاهش کیفیت محصولات و افزایش گرایش به قاچاق می شود. برای حفظ و توسعه این صنعت، بازنگری در سیاستهای اقتصادی و تعدیل قیمتها به گونهای است که به نفع تولیدکنندگان و مصرفکنندگان باشد.
صنایع آرایشی و بهداشتی نیز از قیمت ها راضی نیستند
سیاست قیمت گذاری اجباری برای محصولات بهداشتی و آرایشی داخلی ممکن است در نگاه اول به نفع مصرف کنندگان باشد، اما در بلندمدت اثرات منفی بر صنعت و تولیدکنندگان خواهد داشت.
قیمت گذاری جهت دار معمولاً بدون توجه به افزایش هزینه های تولید، از جمله افزایش قیمت مواد خام، هزینه حمل و نقل و دستمزد اعمال می شود. این امر باعث می شود تولیدکنندگان نتوانند قیمت محصولات خود را متناسب با نرخ تورم تنظیم کنند. در نتیجه حاشیه سود آنها به میزان قابل توجهی کاهش می یابد و این کاهش سود می تواند منجر به کاهش کیفیت محصولات و حتی تعطیلی برخی از کارخانه ها شود.
زمانی که تولیدکنندگان نتوانند محصولات خود را به درستی قیمت گذاری کنند، توانایی آنها برای سرمایه گذاری در توسعه و بهبود محصول کاهش می یابد. این مشکل می تواند مانع نوآوری شود
و ارتقای کیفیت محصولات داخلی به ویژه در بازاری که هنوز محصولات خارجی قاچاق وجود دارد و مصرف کنندگان به دنبال کیفیت بهتر هستند.
زمانی که قیمت محصولات داخلی به دلیل سیاستهای تحمیلی ثابت بماند، در حالی که کیفیت کاهش مییابد، مصرفکنندگان جذب بازار غیررسمی و قاچاق میشوند که نه تنها به صنعت داخلی آسیب میزند، بلکه سلامتی را نیز به خطر میاندازد.
در حال حاضر صنعت آرایشی و بهداشتی کشور مانند صنعت داروسازی با چالش واردات مواد اولیه مواجه است. زیرا ارز لازم تخصیص داده نشده است و در صورت تخصیص ارز نقدینگی لازم برای تامین آن وجود ندارد.
یکی از اقدامات موثر سازمان غذا و دارو در حوزه صنعت آرایشی و بهداشتی، بررسی و بازنگری در تصمیمات و سیاست هایی است که نتایج منفی آن برای همه صاحبان صنایع و مصرف کنندگان محصولات آن مشخص است.
ممنوعیت واردات دارو، اگرچه گاهی با واردات فوری داروها تامین و کاهش می یابد، اما اصرار اندک برای تهیه لوازم آرایشی و بهداشتی در دوره جدید سازمان غذا و دارو در دولت جدید، این امر را نه با واردات فوری، بلکه با واردات فوری ضروری می کند. بررسی فوری مقررات، این صنعت او را از شرایط آشفته ای که با آن دست به گریبان است نجات می دهد.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17523/%D9%81%D9%88%D8%B1%DB%8C%D8%AA-%D8%A7%D9%82%D8%AF%D8%A7%D9%85-%D8%B1%D8%A6%DB%8C%D8%B3-%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%BA%D8%B0%D8%A7-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D8%A8%DB%8C%D9%86%DB%8C-%D9%82%D8%A7%D9%86%D9%88%D9%86-%D9%85%D9%85%D9%86%D9%88%D8%B9%DB%8C%D8%AA-%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AA-%D9%85%D8%AD%D8%B5%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D8%A2%D8%B1%D8%A7%DB%8C%D8%B4%DB%8C-%D8%A8%D9%87%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA%DB%8C
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز