اخبار اقتصادی روز

قیمت سیمان چگونه در بورس کالا واقعی و متعادل شد؟ – اخبار صنعت و تجارت – اخبار بازرگانی ای بی اس نیوز

تحلیل آماری توسعه قیمت ها نشان می دهد که سیاست گذار به اهداف اصلی خود دست یافته و عرضه سیمان در بورس کالا توانسته هم التهاب بازار سیمان را کاهش دهد و هم قیمت ها واقعی شود.
قیمت سیمان در فروردین و اردیبهشت امسال (قبل از ورود به بورس کالا) به طور میانگین هر کیلو 428 تومان بوده و قبل از ورود این محصول به بورس کالا، انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان در طول سال به نسبت قیمت تمام شده و محصولات کالاها و خدمات تولید شده توسط بنگاه ها سعی در اصلاح نرخ داشتند که البته در قالب یک خط مشی دستوری به شرکت ها ابلاغ می شود.
با عرضه سیمان به بورس کالا، ابتدا بخشنامه ها، ابلاغ قیمت و تعیین قیمت لغو شد. در گام دوم، قیمت‌ها خود را در سازوکار عرضه و تقاضا یافتند، به طوری که قیمت سیمان پس از عرضه در بورس کالا در خردادماه با 10 تومان کاهش به 418 تومان (معادل 2 درصد) رسید. البته به موازات ناپایداری شبکه برق، تولید شرکت ها با وقفه مواجه شد و این عرضه محصول در فصل تقاضا زیر سوال رفت. ادامه محدودیت‌ها منجر به کاهش شدید قیمت‌ها شد و قیمت هر کیلوگرم سیمان در تیرماه به ۴۵۲ تومان (با افزایش ۳۴ تومانی معادل ۸ درصدی) و در مردادماه به ۵۱۵ تومان (افزایش ۶۳ تومانی معادل ۱۴ درصد) در مردادماه رسید. شرایط اوج گرما و بی ثباتی شبکه برق تحت تأثیر مصرف بیش از حد خانوارها و معدنچیان قرار گرفت. در همین ایام بود که بسیاری از دلالان بازار سیمان به دلیل عدم شفافیت در این بازار هر روز قیمت را افزایش دادند به طوری که در برخی نقاط کشور هر بسته سیمان تیپ 2 در بازار از 100 هزار تومان گذشت. .
اما با کاهش دمای هوا و در نتیجه کاهش مصرف برق، شبکه برق به تدریج تثبیت شد و این موضوع با ایجاد تعادل در وضعیت عرضه و تقاضا در بازار، بار دیگر قیمت سیمان را در شهریور و مهرماه کاهش داد. در آن زمان اعلام وزارت صمت مبنی بر ممنوعیت خرید و فروش سیمان در خارج از بورس کالا باعث افزایش ناگهانی عرضه سیمان در بورس کالا شد که همین امر برای بازگرداندن ثبات و ثبات در کنار روند نزولی قیمت ها کافی بود. بر اساس آمار، قیمت هر کیلوگرم سیمان در شهریورماه به 457 تومان (58 تومان کاهش معادل 11 درصد) و در مهرماه به 420 تومان (37 تومان کاهش معادل 8 درصد) رسید.
البته با فرا رسیدن فصل سرما و محدودیت های جدید واحدهای تولیدی این بار برای تامین گاز، بحث تولید بنگاه بار دیگر زیر سوال رفت، اما نکته مهم این است که با توجه به عرضه مستمر هفتگی سیمان در بورس کالا، بازار با چالش جدی مواجه نشد.
به این ترتیب قیمت سیمان در 4 ماه متوالی در آبان ماه به 425 تومان (5 تومان افزایش معادل 1.2 درصد) و در آذرماه به 442 تومان (17 تومان افزایش معادل 4 درصد) رسید. اما به دلیل شرایط نسبتا متعادل عرضه و تقاضا، قیمت ها حرکت چندانی نداشته است.
افت سطح تقاضا در شرایط عرضه مستمر بنگاه ها، مجددا قیمت سیمان را در مسیر نزولی قرار داد و هر کیلوگرم سیمان از 442 تومان با شیب تند به 397 تومان (کاهش 45 تومانی معادل) رسید. ده درصد. مسلماً قیمت سیمان در شرایط تعادلی (یعنی افزایش 14 تومانی معادل 3.5 درصد) به 411 تومان بازگشت که به دلیل ناپایداری شبکه برق و محدودیت دسترسی به گاز است. با این تفاسیر، تخلیه حباب ها در شرایط تعادلی عرضه و تقاضا نشان می دهد که سازوکار عرضه و تقاضا در بستر بورس کالا، هم قیمت های واقعی را ایجاد کرده و هم شرایط بازار را باثبات به وجود آورده است.
تجربه موفقیت آمیز ثبات بازار سیمان در بستر مبادلات کالایی و خارج از محدوده سیاست دستوری و ارتباطی نشان می دهد که اگر تصمیم گیرنده اجازه دهد قیمت ها را بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا کشف کند، قیمت ها واقعی می شوند و شرکت می تواند بررسی کند. قیمت شاخص آن، هزینه ها، درآمدها و سود. دولت ها همچنین سیگنال مناسبی برای سیاست گذاری و نقشه راه بر اساس رفتار واقعی بازار دریافت می کنند.
در پایان همان افرادی که در روزهای اخیر چالش های کاهش تولید را ناشی از بورس کالا در زمان پیک مصرف برق و کمبود سیمان در بازار می دانستند، اما با اعتماد سیاست گذاران خاص به سازوکار بازار، سفارشات و علایق شخصی محقق نشد، اما دوباره استخدام شدند تا بتوانند بخشی از سود شیرین سال های گذشته خود را از تحویل کالاهای خوب، بازار و سفارش از کارخانه ها و فروش محصولات با قیمت های گزاف برای مردم، درو کنند. چند ماه اخیر سیمان آنقدر برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان خوب بوده که راه به جایی نخواهند برد.

absnews

به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، بررسی آماری عرضه و معاملات سیمان در بورس کالا نشان می دهد که از زمان عرضه مستمر این محصول در بورس و متعاقب آن راه اندازی معاملات گواهی دپوی سیمان برای مشتریان خرد، صنعت علاوه بر رهایی از قیمت گذاری اجباری با یافتن قیمت های واقعی، کاهش التهاب و رفع نیازهای مصرف کننده؛ البته امسال دو موج قطعی برق و گاز واحدهای تولیدی را پشت سر گذاشتیم. در زمان قطعی برق به دلیل عدم عرضه کل سیمان در بورس با افزایش قیمت مواجه بودیم اما در زمان قطع گاز به دلیل عرضه هفتگی سیمان در بورس کالا وجود نداشت. توسعه قیمت سیمان نوع 2 به عنوان محصول اصلی بازار به خوبی نشان می دهد که از زمان اعلام وزارت صمت مبنی بر عرضه کل سیمان کشور به بورس کالا (شهریور ماه سال جاری) قیمت این محصول با کاهش همراه بوده است. عرضه مستمر در بورس کالا و مصرف کنندگان ریز و درشت در سراسر کشور توانسته اند این نیاز را تامین کنند.

معاملات سیمان از 9 خرداد ماه سال جاری وارد بازار فیزیکی بورس کالا شد. از ابتدای خرداد تا پایان بهمن ماه سال جاری حدود 30 میلیون تن سیمان به ارزش 14.2 همات به فروش رسید. عرضه سیمان در این مدت 37.5 میلیون تن و تقاضا 39.9 میلیون تن بوده است. معاملات سیمان نوع 2 (فله و کیسه ای) شامل بیش از 23.9 میلیون تن محصول به ارزش 11.1 همات بود که 80 درصد از کل معاملات سیمان بازار فیزیکی بورس کالا از نظر حجم و 78 درصد از نظر حجم را شامل می شود. از ارزش .
همچنین پس از عرضه سیمان از بورس کالا و اعلام وزارت صمت مبنی بر ممنوعیت خرید و فروش سیمان خارج از بورس کالا (8 شهریور ماه سال جاری)، معاملات اوراق گواهی سپرده سیمانی از 9 آبان ماه جاری آغاز شد. سال معاملات اوراق گواهی سپرده سیمانی از ابتدای تا پایان بهمن ماه امسال شامل 92.7 میلیون ورقه بهادار به ارزش 49.6 میلیارد تومان بوده است.
آمار چه می گوید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *