پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

قیمت اجاره به مستاجران کمک می کند

همزمان با نزدیک شدن به فصل جابجایی و افزایش حجم معاملات مسکن در کشور، شاهد برنامه ریزی دولت برای کنترل این بازار هستیم، بنابراین دیروز و همزمان با هفدهمین جلسه شورای عالی مسکن، دولت تصمیماتی برای کنترل بازار اجاره مسکن گرفت.

یکی از مهم ترین تصمیمات دولت برای کنترل بازار اجاره مسکن مربوط به تعیین سقف اجاره بها در استانداری های مختلف است چرا که مقرر شد شورای عالی مسکن در استانداری ها ظرف 48 ساعت سقف را تعیین کند. قیمت اجاره بها بر اساس نرخ تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی در استانداری ها به دبیرخانه شورای عالی مسکن در کشور ارسال می شود.

سقف اجاره برای اولین بار اجرا می شود

در همین راستا مهرداد بذرباش وزیر راه و شهرسازی در حاشیه جلسه شورای عالی مسکن به قانون تنظیم بازار زمین، مسکن و اجاره بها که دولت پیش از این ابلاغ کرده بود و در دستور کار قرار گرفت، اشاره کرد. شورای اسلامی شهر گفت: به شورای مسکن استان اختیار داده شد تا طبق این قانون و ابلاغ آن به شورای عالی مسکن، ظرف یک هفته به آنها پاسخ داده شود و شاهد آن خواهیم بود. مداخله در بازار مسکن

وی بیان کرد: بر اساس اعلام رئیس کل بانک مرکزی نرخ تورم در اردیبهشت ماه در حوزه مسکن نقطه به نقطه کاهش یافت و امیدوارم این روند نزولی ادامه داشته باشد.

بزارباش با اشاره به اینکه برای اولین بار دولت می تواند سقف اجاره بها را تعیین کند، گفت: اگر تورم در استان بیش از 30 درصد باشد، هیئت مسکن می تواند سقف را 50 تا 100 درصد تورم تعیین کند.

وزیر راه و شهرسازی توضیح داد که این قانون جزئیات دیگری دارد که به اطلاع مردم می رسد. این قانون دست دولت را برای مداخله در بازار باز می کند و پس از آن امسال شاهد بازار آرام تری برای اجاره مسکن خواهیم بود.

پازارباش با بیان اینکه تاکنون چنین قانونی در دست نبود و در دوره کرونا تنها در یک مقطع با رشد 25 درصدی تصویب شد، گفت: قانون تنظیم بازار زمین و مسکن قانون بسیار خوبی است زیرا این قانون افتتاح می شود. دست دولت برای مداخله بیشتر در بازار حتی امسال شاهد آرامش بیشتر در بازار هستیم.

وزیر راه و شهرسازی گفت: بخشی دیگر از این قانون ساماندهی بسترهای مجازی برای مدیریت بازار است و بخشی دیگر نیز نظام مند شدن دست اندرکاران بازار مسکن و اجاره است که امیدواریم محقق شود.

بر اساس این گزارش، تقویت بازار اجاره با ارائه مشوق‌ها به مالکان، استفاده از توانایی شهرداری‌ها در شناسایی خانه‌های خالی و هزینه این بخش از مالیات برای احیای بافت‌های فرسوده شهری و ساخت خانه‌های کم‌هزینه برای مستضعفان، همه را ملزم می‌کند. موسسات مجری ارائه اطلاعات رایگان در سامانه ملی املاک مسکن و ارائه ضمانت اجرایی برای عدم درج اطلاعات در سامانه و خود گواهی در سامانه ملی املاک و مسکن از جمله اقدامات مهم مسکن در این قانون است.

تقویت نظام ملی املاک و مسکن برای شناسایی مسکن خالی

همچنین سامانه ملی املاک و مسکن برای شناسایی منازل خالی، تکمیل سامانه ملی املاک و مسکن، ورود معاملات به سامانه ثبت معاملات املاک کشور و اجرای ضمانت اجرایی ثبت قراردادها و ارائه راهکارهای لازم برای انجام این موارد تقویت شده است. محلول های الزام آور از جمله مواردی که در این پروژه گنجانده شده است، مورد توجه جدی قرار گرفته است.

بر اساس برخی مفاد این طرح، تمامی قراردادها اعم از اجاره، خرید و فروش باید در سامانه ثبت شود و با اخذ کد رهگیری می توان به ارزیابی اتفاقات بازار مسکن پرداخت.

شورای عالی مسکن با تصویب این طرح و اعلام آن در استانداری هایی که نرخ تورم عمومی سالانه بیش از 30 درصد است، متعهد می شود که سقف افزایش حداکثر اجاره بها و وام را 50 تا 100 درصد درآمد ناخالص ملی تعیین کند. تورم عمومی سالانه

حمایت از مستاجران با پرداخت تسهیلات سپرده مسکن و افزایش آن در سال جدید با توجه به تورم و همچنین نظارت بر پرداخت تسهیلات توسط بانک های عامل از دیگر بخش های این طرح است.

تعیین سقف اجاره بها تنها در مناطقی امکان پذیر است که نرخ تورم بیش از 30 درصد باشد.

همچنین فرشید ایلاتی، کارشناس سیاست گذاری مسکن در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز با اشاره به اینکه سقف قیمت در قانون تنظیم بازار زمین و مسکن برای مناطقی که نرخ تورم بالای 30 درصد دارند مشخص شده است، گفت: وی بیان کرد: بر اساس قانون تنظیم بازار برای مناطقی که نرخ تورم کمتر از 30 درصد است سقفی برای مسکن و اجاره وجود ندارد و ممکن است مالک ملک حتی تا 40 درصد نیز قیمت هایی بالاتر از نرخ تورم تعیین کند.

وی ادامه داد: بر اساس قیمت دفتری املاک، قیمت هر منطقه بر اساس نرخ تورم استخراج می شود و اگر نرخ تورم در محدوده 30 درصد باشد، نرخ های اجاره بین 15 تا حداکثر 35 درصد در نظر گرفته می شود.

یک کارشناس سیاست گذاری مسکن از تعیین حد نصاب و الزامات قانونی از سوی وزارت اقتصاد و دارایی و راه و شهرسازی بر اساس تقویم املاک در مناطق مختلف خبر داد. مستاجر می تواند تا 5 سال شکایت کند و مانع دیگری در این بخش مشخص شده است. اجرای کامل این طرح مستلزم گذشت زمان است و ممکن است در سال اول اجرای آن تا 50 درصد محقق شود و این امکان وجود دارد که در سال آینده این طرح به طور کامل 100 درصد اجرا شود. سال بعد سالهای بعد.

قیمت گذاری اجباری در بازار اجاره مسکن جوابگو نخواهد بود

در همین حال داوود بیگ نژاد نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک استان تهران در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز با بیان اینکه به طور معمول اقدامات و اقدامات اجباری تاثیر چندانی بر مسکن ندارد، گفت: بازار اجاره و گفت: تجربه زیادی در زمینه اقدامات الزام آور در بازار مسکن دارم که نشان می دهد این اقدامات در بازار مسکن چندان موثر نبوده است.

وی ادامه داد: مسکن مهمترین عامل افزایش نرخ تورم در کشور است که در اردیبهشت ماه خود را نشان داد از سوی دیگر در دوران کرونا که سقف قیمت اجاره بها تعیین شد، شاهد بودیم که بازار این را دنبال کرد.»

بایگنژاد گفت: مشاوران املاک در اجرای این طرح مردد هستند زیرا ممکن است بین موجر و مستاجر توافقاتی برای پرداخت بیشتر از درصد تعیین شده اجاره بها وجود داشته باشد در حالی که مشاور املاک بین قیمت توافقی بین موجر و مستاجر باقی می ماند. قانون. ابزارهای نظارتی و ضمانت‌های اجرایی نمی‌توانند در این بخش بسیار مؤثر باشند و تنها باعث افزایش مشکلات مسکن در DSB می‌شوند.

وی تاکید کرد: نرخ تورم اردیبهشت ماه حدود 31 درصد بوده که 15 درصد از این نرخ تورم مربوط به حوزه مسکن بوده و بر اساس قانون تنظیم بازار زمین و مسکن اگر نرخ تورم بیش از 30 درصد باشد. سقف اجاره بها را شورای عالی مسکن تعیین کند و قیمت گذاری 31 درصد باشد.

بر اساس این گزارش، با توجه به اینکه این طرح در راستای کمک به مستاجران و بازگرداندن آرامش به بازار مسکن اجرا شد، دولت باید برنامه ریزی لازم برای اجرای هرچه بهتر این طرح را در دستور کار خود قرار دهد تا بازار مسکن به ویژه بازار اجاره با رشد قیمت روبه‌رو نیست و اجاره‌کنندگان امسال بازار آرام‌تری را تجربه می‌کنند.

خبرنگار: کبری عزیزم

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

نماینده ایران، نایب‌رئیس دوم سازمان بهره‌وری آسیایی شد

در اجلاس شورای حکام سازمان بهره‌وری آسیایی (GBM)، رئیس سازمان ملی بهره‌وری ایران به عنوان …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *