یکی از بخش های ساختمان که بسیار در معرض نم و رطوبت قرار می گیرد، زیر زمین می باشد. این موضوع باعث می شود که عایق کاری و آب بندی آن بسیار حائز اهمیت باشد. ما در این مطلب قصد داریم به بررسی قیرگونی دیوار زیرزمین بپردازیم و نکاتی را در رابطه با آن بیان کنیم.
از زیرزمین ها معمولا جهت انبار کردن وسایل استفاده می شود؛ از این رو جلوگیری از نفوذ رطوبت به داخل آن ها بسیار مهم می باشد. علاوه بر آن، در صورتی که تمام بخش های زیرزمین که شامل کف، دیوار ها و سقف می شوند، به طور کامل عایق بندی شوند، می توان مصرف انرژی را کاهش داده و گرمای ساختمان را حفظ کرد.
استفاده از قیر و گونی ، روشی سنتی برای عایق کاری است و امروزه نمایندگی ایزوگام در تهران ، استفاده از ایزوگام را روش اصولی عایق کاری دیوار زیر زمین می داند .
قیر و گونی دیوار زیرزمین
یکی از رایج ترین روش های قیرگونی دیوار زیرزمین، استفاده از قیر و گونی یا قیر و مشمع یا گونی یا مقوای قیراندود است. روش اجرای قیرگونی دیوار زیرزمین همانند عایق کاری پشت بام می باشد.
قیرگونی باید به ترتیب از بالا به پایین باشد و لایه های گونی طوری روی هم قرار گیرند که رطوبت نتواند از زمین به داخل دیوار زیرزمین نفوذ کند.
مزایای عایق بندی و قیرگونی دیوار زیرزمین
• جلوگیری از نفوذ نم ورطوبت به داخل زیرزمین
• جلوگیری از آسیب رسیدن به خسارت به بدنه ساختمان
• مقاومت بالای عایق بندی رطوبتی در برابر آسیب های محیطی
• دوام و ماندگاری بالا
• قیمت مناسب و مقرون به صرفه بودن
• پوشش دهی کاملا یکپارچه و بدون درز
دو روش قیرگونی دیوار زیرزمین
به طور کلی دو روش برای قیرگونی دیوار زیرزمین وجود دارد که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم.
1. روش اول
هنگامی از این روش استفاده می شود که عمق زیرزمین کم است و خطر ریزش خاک اطراف زیرزمین وجود نداشته باشد. این روش به این صورت است که ابتدا تیغه محافظ عایق را قرار داده و سپس روی آن ملات، ماسه، سیمان و عایق قائم را قرار می دهند. پس از انجام این کار به سراغ دیوار اصلی زیرزمین رفته و آن عایق کاری می کنند.
2. روش دوم
روش دوم برخلاف روش اول، هنگامی استفاده می شود که زمین های اطراف زیرزمین ریزشی باشند و عمق آن زیاد باشد. ابتدا عایق افقی زیر دیوار زیرزمین را نصب کرده و پس از انجام دیوار سازی، پشت آن را با ملات، ماسه و سیمان اندود کرده و هنگامی که عایقکاری انجام شد، اقدام به ساختن تیغه محافظ عایق می کنند.
دقت داشته باشید که در تمامی مراحل هر دو روش باید پیش بینی های لازم جهت پیوستگی عایق در قسمتهای افقی و قائم دیوار در نظر گرفته شود. علاوه بر آن محل عبور لوله ها و دودکش و سایر مجاری را باید از قبل در دیوار زیرزمین در نظر بگیرید تا پس از قیرگونی، بخشی از آن دچار پارگی نشود.
لوله های آب گرم و شوفاژ و دودکش نیز نباید به طور مستقیم عایق قیری در تماس باشند زیرا ممکن است آن را ذوب کرده و کیفیت آن به شدت کاهش دهد.
نکاتی در رابطه با قیرگونی دیوار زیرزمین
1. از بین بردن رطوبت قبل از قیرگونی
از جمله مسائلی که در قیرگونی و عایق کاری دیوار زیر زمین بسیار مهم است، از بین بردن تمامی نم و رطوبت موجود در زیرزمین است.
وجود رطوبت و نم در زیرزمین می تواند مشکلات بسیار زیادی را ایجاد کند. در صورتی که قبل از نصب عایق های رطوبتی، بر روی دیوار زیرزمین نم یا رطوبت وجود داشته باشد، می تواند سبب آسیب به عایق بندی رطوبتی و بخش های خشک دیوار شود. از این رو بسیار مهم است که ابتدا تمامی رطوبت موجود در زیرزمین را از بین برده و پس از گذشت ۴۸ ساعت در صورت عدم وجود رطوبت در محیط،عایق بندی رطوبتی زیرزمین را آغاز کنید.
2. اجرای آن توسط افراد متخصص
عایقکاری و قیرگونی دیوار زیرزمین باید با دقت بالا و توسط افراد با تجربه و متخصص انجام شده تا عایق کاری با کیفیت بالا و به بهترین شکل ممکن انجام شود.نکته دیگری که حائز اهمیت است نوع قیر و طریقه اجرای آن بر روی دیوار زیرزمین می باشد. در صورتی که قیرگونی به درستی انجام نشود، به راحتی از دیوار شده و موجب خسارت و آسیب به دیوار می شود.از این رو توصیه می شود حتما کار قیرگونی و عایق کاری دیوار زیرزمین خود را به افراد متخصص و با تجربه بسپارید.
قیرگونی دیوار زیرزمین همانند قیرگونی سایر بخش های ساختمان باید به صورت یکپارچه و بدون ایجاد فاصله زمانی میان مراحل آن انجام شود.
همانطور که گفتیم زیرزمین بخشی از ساختان است که از آن جهت انبار کردن وسایل مختلف استفاده می شود. این مکان به طور کلی، در مقایسه با سایر بخش های ساختمان بیشتر در معرض نم و رطوبت قرار می گیرد که این موضوع اهمیت عایق کاری آن را بالا می برد.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز