قوانین سنتی و چارچوب های بسته برای استارتاپ ها
این موضوع در گفتگو با آنا مطرح شد.

مدیرعامل مرکز فابا گفت: استارتاپ ها با سرمایه گذاری وقت خود را به ایده ها و پروژه های جدید اختصاص می دهند. اما در اجرای خود با قوانین سنتی یا چارچوب های بسته مواجه می شوند.
محمد مراد بیات، مدیرعامل مرکز فابا (مرکز توسعه فرهنگی و آموزش عملیات بانکداری الکترونیک شبکه بانکی کشور) در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، در پاسخ به این سوال که از چه نوعی است. زیرساخت نیازهای اکوسیستم دانش بنیان برای رشد آینده گفت: امید به بخش جوان و جامعه نوآور یکی از مهمترین شرایط رشد فضای نوآور است.
بیات تصریح کرد: این فضا مانع از خروج صاحبان ایده و خلاقیت می شود و موسساتی مانند بانک ها یا شرکت های بزرگی که از این خدمات استفاده می کنند اطمینان حاصل می کنند که شرکت ارائه دهنده خدمات به آنها برای چندین سال در ایران حضور و خدمات ارائه می دهد.
وی افزود: اگر خدمتی هست باید پایدار باشد یکی از مشکلات در حال حاضر مهاجرت افراد خلاق به این حوزه است. خدمات باید مستمر باشد، این دغدغه ها دغدغه های پیش پا افتاده نیست.
بخش خصوصی نیازی به حمایت دولت ندارد
بیات در پاسخ به این سوال که برخی کارشناسان اعتقادی به حمایت از استارت آپ ها ندارند، افزود: بخش خصوصی نیازی به دولت ندارد. دولت به جای کمک کننده، مانعی برای مبتکران است و تنها حوزه ای که نیاز به کمک دولت است، بحث حمایت های قانونی است.
قوانین، اساس نوآوری در زمینه ارائه خدمات
بیات تاکید کرد: قوانین باید گسترده و دقیق باشد تا در زمینه ارائه خدمات فضایی برای نوآوری باقی بماند. اگر دولت این شرایط را فراهم کند، همه استارتاپ ها و کسب و کارهای دانش بنیان راه خود را پیدا کرده و جلو می روند.
مدیرعامل مرکز فابا گفت: استارتاپ ها پول خرج می کنند، سرمایه گذاری می کنند و وقت خود را می گذرانند. اما در اجرای خود با قوانین سنتی یا چارچوب های بسته مواجه می شوند. اگر این مسیر حرکت دانش بنیان آماده شود، مبتکران و فناوران می توانند این مسیر را طی کنند، حالا یا با دوچرخه یا با هواپیما آن را طی می کنند.
وی افزود: مشکل ما این است که جاده مسطح نیست و چالهها و چالههایی در این جاده وجود دارد که پایگاههای دانش و استارتآپها گاهی در آنها میافتند و به راحتی نمیتوانند از آن خارج شوند.
حمایت مالی دولت از استارتآپها جایی برای ستایش است
بیات بیان کرد: حمایت های مالی و تسهیلات صندوق نوآوری و معاونت عملی کارکرد و ثمره دیگری جز اعتیادآورکردن نوآوری و در برخی جاها ایجاد رانت نیز ندارد. امروزه، بسیاری از سرمایهگذاران خطرپذیر، اگر باور داشته باشند که ارزش سرمایهگذاری در آن را دارد، مایلند روی یک محصول جدید سرمایهگذاری کنند. مشکل ما مسیری است که باید در این مسیر طی کنیم.
وی درباره تنها عامل ساماندهی دانش بنیان ها در کشور گفت: مدیران و دولتمردان اگر تفکر توسعه ای داشته باشند مشکلات را درک می کنند و برای رفع آن ها راه حلی پیدا می کنند. مشکل کشور ما این است که در جامعه ما تفکر توسعهگرایانه وجود ندارد و وقتی تفکر توسعهای نباشد، صحبتهای جدید بهعنوان تهدید دیده میشود تا فرصت.
باید دید توسعهای در بین مدیران دولتی ایجاد شود
وی گفت: بیش از آنکه نیاز به اطلاع رسانی به مدیران باشد، باید نگرش آنها تغییر و اصلاح شود. اگر بینش توسعهای در بین دولتمردان ایجاد شود و آنها به این وضعیت بهعنوان یک فرصت نگاه کنند، خود به خود بسیاری از مسیرها برای حرکت نوآوران و دانشبنیان هموارتر میشود.