۱۳:۵۹ – ۰۲ خرداد ۱۴۰۴
ای بی اس نیوز – پروژه راهآهن میانه – اردبیل بخشی از طرح بزرگ راهآهن میانه – اردبیل – پارسآباد است که با هدف اتصال استان اردبیل از طریق مسیری امن و قابل اعتماد به طول ۱۷۵ کیلومتر برای قطارهای مسافری و باری اجرا میشود. این مسیر از ایستگاه زاویه در راهآهن میانه – تبریز آغاز شده و پس از عبور از شهرستان کوثر به اردبیل میرسد.
این مسیر که به ترابری سبز و حفظ محیط زیست معروف است، به منظور اتصال استان اردبیل به شبکه ریلی کشور، حمل مواد اولیه کارخانه ذوبآهن اردبیل از بنادر جنوبی، تسهیل تردد مسافران و بار، کاهش مصرف سوخت، کاهش استهلاک ناوگان جادهای، افزایش ایمنی و کاهش تصادفات جادهای، ایجاد زیرساختهای توسعه اقتصادی، صنعتی، گردشگری و افزایش اشتغال پایدار و کاهش محرومیت در مناطق کمتر توسعهیافته استان طراحی شده است.
طبق اعلام، راهآهن میانه – اردبیل با سرعت طراحی حداکثر ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت برای قطارهای مسافری و ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت برای قطارهای باری، با پیشبینی حمل سالانه ۶۰۰ هزار مسافر و ۲.۵ میلیون تن بار به تدریج توسعه یافته و در سال بیستم بهرهبرداری ظرفیت آن به ۱.۵ میلیون مسافر و ۴ میلیون تن بار خواهد رسید.
این خط ریلی که ساخت آن از ۲۰ سال پیش آغاز شده، دارای هفت ایستگاه در مسیر است که شامل چهار ایستگاه مسافری و سه ایستگاه پشتیبانی ریل میباشد.
بر اساس گفته مسئولان، این پروژه با ۴۰ درصد مسیر تپه ماهوری، ۴۰ درصد دشت و ۲۰ درصد مسیر کوهستانی دشوار، در فاز نخست نیاز به اعتباری معادل ۳۰ هزار میلیارد ریال دارد.
وزیر راه و شهرسازی سال گذشته در بازدید این پروژه اعلام کرد که فاز نخست آن تا شهریور ۱۴۰۴ به بهرهبرداری خواهد رسید.
اخیراً، آقای صادق از زمان تکمیل پروژه خبر داده و اعلام کرده که بیش از یک دهه اجرای راهآهن اردبیل و میانه طول کشیده است و با تلاشهای دولت چهاردهم و پیشرفت فیزیکی موجود، این راهآهن تا پایان امسال افتتاح شده و صدای سوت قطار در این مسیر به گوش خواهد رسید.