وی افزود: اگر کسی مردم را به شورش تحریک کند و کسی که به اموال عمومی آسیب می زند ادعا کند که من توسط فلان نفر تحریک شده ام و سخنان او باعث تحریک من شده است. هم از عامل خسارت و هم از عامل محرک می توان مطالبه خسارت کرد و باید به عنوان اتهام تبانی و تبلیغ در دادرسی عادلانه محاکمه کنیم. ; ما باید بر اساس محکومیت قطعی خسارت دریافت کنیم و این فقط خسارت مالی نیست بلکه مجازات های دیگری نیز هست.
وی گفت: در خصوص مطالبه خسارت در حوادث اخیر با دو گروه مواجه هستیم. گروهی هستند که خسارت دیده اند و اشخاص حقیقی و حقوقی هستند و اگر مقصر را بشناسند و عامل آتش سوزی اموال را بدانند به راحتی می توانند مطالبه خسارت کنند. نکته حائز اهمیت این است که آیا فقط از این شخص می توان خسارت گرفت، یعنی عامل اغتشاش یا سایر افراد مسبب آن می توانند مطالبه خسارت کنند؟ باید گفت که در این زمینه با توجه به مواد 1 و 2 و 3 قانون مسئولیت مدنی و ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری ممکن است خسارت وارده از مجروح شده مطالبه شود. شریک جرم ، زیرا لوازم جانبی عنصر مادی تحریک حادثه را دارد. این اتفاق میافتد و اگر واجد شرایط باشد، میتوانیم از کسی که مردم را تحریک کرده، مطالبه خسارت کنیم، در صورتی که این تحریک، تحریک به شورش و آتش زدن اموال عمومی باشد. از سوی دیگر افرادی هم هستند که معترض هستند و از وضعیت موجود ناراضی هستند و به شورش نمی پردازند.
وی ادامه داد: همانطور که در فصل سوم (حقوق ملت) قانون اساسی این مسئله مطرح شد و استقلال یک ملت را منوط به آزادی های فردی ملت دانستند. خیلی مهم است که طبق قانون سلیقه عمل نکنیم. در صورتی که قانون بگوید کسی که خسارت وارد کرده می توانیم از او چنین خسارتی دریافت کنیم و یا جرائمی مانند تبانی علیه امنیت کشور، تبلیغ علیه نظام و …. جرم انگاری شده است، قانونگذار باید اصول قانون اساسی و حقوق شهروندی را در نظر بگیرد. گرفت.
امیرعلی صفا در گفت وگو با ای بی اس نیوز، درباره نحوه پرداخت غرامت برای آسیب دیدگان اغتشاشات اخیر توضیح داد: نظم عمومی جدا از حقوق شهروندی نیست و این دو ارتباط تنگاتنگی با هم دارند و اگر بخواهیم خیابان های آرام و اموال عمومی داشته باشیم آسیب نبیند؛ لازمه آن رعایت حقوق شهروندی است و اگر بخواهیم از حقوق شهروندی خود استفاده کنیم. ما باید به نظم عمومی احترام بگذاریم.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اجیعی رئیس قوه قضائیه روز گذشته با اشاره به ناآرامی های پس از درگذشت مهسا امینی گفت: تنها کسانی که به خیابان ها آمدند مقصر نیستند، محرک ها و حامیان اغتشاشگران مقصر هستند و به پرونده آنها رسیدگی خواهد شد.” .
یک کارشناس حقوقی به بررسی ابعاد حقوقی مطالبه خسارت آسیب دیدگان ناآرامی های اخیر پرداخته است.
انتهای پیام
این کارشناس مسائل حقوقی همچنین گفت: از سوی دیگر ضابطانی که در حین انجام وظیفه به منظور دستگیری فردی موجب خسارت می شوند، قطعاً باید خسارت وارده را بپردازند و افراد می توانند با مراجعه به پلیس یا از طریق دادگاه نظامی خسارت وارده را مطالبه کنند. . ضمناً اگر پلیس عمداً و بی مورد در انجام وظایف خود خسارت وارد کند. وی علاوه بر جبران خسارت، مرتکب جرم عمومی و تخلف از وظایف خود شده است و قطعاً علاوه بر مسئولیت های مدنی، مسئولیت های جمعی نیز برای یگان ویژه وجود دارد و باید نحوه جبران این خسارت را اطلاع رسانی کند.