سایر موضوعات

قراردادها مانع نوسازی مسکن شد

یک کارشناس مسکن با توجه به موضوع بی اعتبار شدن اسناد غیررسمی و اینکه با اجرای آن، خرید و فروش مسکن ساماندهی می شود، معتقد است: اسناد و قراردادهای عادی از چند جهت برای کشور مشکل ایجاد کرده است که یکی از آنها کمبود است. وی خاطرنشان کرد: با اجرای طرح مذکور بسیاری از مشکلات مرتفع خواهد شد.

سید محمد مرتضوی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: خرید و فروش ملک از طریق اسناد و قراردادهای عادی با ساختارهای قانونی کشور مرتبط است که متعلق به گذشته بوده و همچنان تعیین کننده است. اما به نظر می رسد زمان تغییر این رویه و رسیدن به ساختاری کامل و اصولی فرا رسیده است.

وی اضافه می کند: اگر بخواهیم از منظر تولید انبوه به آن نگاه کنیم، معمولا اسناد عادی برای تولیدکنندگان مشکل ایجاد می کند. یکی از مشکلات این است که نمی توانند تسهیلات بانکی و تامین مالی دریافت کنند. در شرایطی که مسکن در رکود است، تولید مسکن در این حوزه آسیب می بیند.

این کارشناس مسکن گفت: البته گاهی در اسناد مورد تایید سازمان ثبت احوال می توان مشکلاتی را دید که جنبه تقلبی دارد. در این موارد دیده ایم که گاه پیش می آید که فردی در چندین تاریخ مختلف ملکی را به چند نفر واگذار می کند و زمینه کلاهبرداری در بازار ملک را ایجاد می کند. بنابراین، فقط اسناد عادی نمی تواند باعث اختلاف شود.

مرتضوی با بیان اینکه باید در صلاحیت خرید و فروش حد و مرزی وجود داشته باشد، گفت: در حال حاضر قراردادهایی که در دفاتر مشاوران املاک منعقد می شود از سقف راستی آزمایی بالا و مشخصی برخوردار نیستند. در عین حال، مستندسازی تمام خصوصیات فرآیندی زمان‌بر است و ساختارهای خاص خود را می‌طلبد. اولین قدم این است که کسانی که اقدام به خرید و فروش ملک می کنند و مبایعه نامه می نویسند باید از یک سری صلاحیت های دوگانه بهره مند شوند.

وی تصریح می کند: در کشورهای پیشرفته فعالیت مشاوران املاک عمدتاً بر بازاریابی متمرکز است. مشاوران املاک یک ملک را شناسایی و ارزیابی می کنند، اما قراردادها معمولاً توسط توسعه دهندگان صنعت ساختمان که دارای تخصص و تخصص حقوقی در این زمینه هستند و دارای مجوز هستند، منعقد می شود.

این کارشناس مسکن بی اعتبار شدن قراردادهای عادی را یک فرآیند ضروری و زمان بر دانست و گفت: اینطور نیست که تصمیم بگیریم در مدت زمان معین قرارداد را بی اعتبار کرده و آن را اجرا کنیم. ما باید به تدریج محیطی ایجاد کنیم که اسناد از حالت عادی به معتبر تبدیل شوند. همچنین باید یک فرآیند زمانی برای ایجاد سازوکارهایی در مراجع ذیصلاح تعریف کنیم تا کسانی که اسناد عادی دارند و مالکیت آنها در دست آنهاست، امکان دریافت سند را داشته باشند.

مرتضوی تاکید کرد: کسانی که در زمین یا ملک با سند متعارف زندگی می کنند، از حق اعیان برخوردارند که اموال آنها طبق قانون و شرع محترم است. معمولاً نمی دانند این زمین متعلق به کیست. چنین مناطق و محله هایی در اکثر شهرهای کشور وجود دارد. به نظر من اعطای حق به این افراد و دادن مدارک تدریجی به آنها منطقی است.

وی با بیان اینکه برای مستندسازی املاک باید از ساکنان بافت های ناکارآمد شهری حمایت قانونی شود، گفت: ابتدا باید این افراد را در اقتصاد شهری بپذیریم تا از تسهیلات و خدمات، مشوق ها بهره مند شوند و به توانمندسازی برسند. اگر اینطور نباشد، بازآفرینی شهری موفق نخواهد بود. با این حال، تاکنون موفقیت کمی حاصل شده است.

این کارشناس مسکن یادآور می شود: از سال 1386 هدف این بود که سالانه 100 هزار خانه در بافت های فرسوده نوسازی شود، اما درصد بسیار کمی از این هدف محقق شده است. این مناطق به دلیل فرسودگی و مقاومت کم در معرض خطر هستند. بنابراین دستگاه قضایی باید در مستندسازی و تسریع در نوسازی این مناطق حساسیت بیشتری داشته باشد.

به گزارش ای بی اس نیوز، طرح الزام ثبت رسمی معاملات ملکی در سال های گذشته از سوی مجلس مطرح شد که دو بار از سوی شورای نگهبان رد شد و اکنون برای بررسی مصلحت به شورا ارجاع شده است تا اختلاف نظر مجلس و نگهبان بررسی شود. شورا. مقام معظم رهبری در ابتدای تیرماه امسال در نکته ای مهم، معاملات غیررسمی املاک را یکی از عوامل اصلی فساد خواندند و تاکید کردند: این گونه معاملات باید بی اعتبار شود ولو از نظر شورای نگهبان. قابل اعتراض به تصویب مجلس، به نفع کشور است». و سیستم تصویب نهایی این قانون است. در پی این اظهارات مقامات دولتی و برخی نمایندگان مجلس بر لزوم بی اعتباری اسناد غیررسمی تاکید کردند.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا