وی سپس به سه تمایز فقه و حقوق پرداخت و گفت: اولین وجه تمایز فقه و حقوق، مسئله منشأ و منشأ این دو نظام حقوقی است.
آیت الله اعرافی در خاتمه این سه نوع تمایز، افزود: فقیه در حوزه عمل فقهی و استنباطی، همه مفروضات و همه حقایق را بر اساس مصالح و مفاسد بررسی می کند.
عضو حقوقدان شورای نگهبان گفت: وجه تمایز دوم تفاوت قانونگذاری با ضمان منافع و مفاسد این دو دستگاه است که شعاع متفاوتی در نظام قضایی و قانونگذاری دارد. تصوری که ذهن انسان با همه حدود دارد مادی و مفسده در دایره عالم است، اما ماده و مفسده در فقه شامل ماده و فساد در عمل در عالم برزخ و قیامت و مرگ است.
وی در ادامه به گرایش های سه گانه دین و نیاز به قانون پرداخت و گفت: دیدگاه اول محرومیت زدایی است، در این نظام منابع دینی به عنوان گنجینه ای بزرگ تلقی می شود که نیازی به ابلاغ قانون ندارد؛ اما در این نظام به منابع دینی به عنوان گنجینه ای بزرگ تلقی می شود که نیازی به ابلاغ قانونی ندارد. این گروه حتی گفتند ما قانون اساسی نمی خواهیم. دسته دوم تعالی است، رویکرد آنها این است که ما برای تنظیم اجتماعی نیاز به تشریع داریم و دین پاسخگوی نیازهای انسان نیست و باید قانون مستقلی وضع کنیم. اما گرایش سوم که از حضرت امام(ره) آمد، قانون با تشریع و فقاهت بود و این گونه بود که قانون ما بر اساس احکام اولیه، فرعی و ولایی شکل گرفت.
مدیر سمینارهای سراسر کشور سومین تفاوت فقه و حقوق را نگاه به تخلف، جایگاه و روابط دانست و افزود: حوزه اجتماعی، فرهنگی و سیاسی.
به گزارش ای بی اس نیوز، آیت الله علیرضا اعرافی روز چهارشنبه در مراسم اختتامیه دومین دوره مسابقات شبیه سازی شورای نگهبان ضمن تقدیر از دست اندرکاران برگزاری این مسابقات و پژوهشکده شورای نگهبان، از مقام شهید مدرس تجلیل کرد. دیدگاه امام خمینی (ره) و عموم مردم دعوت به مطالعه کتاب گنجینه خواف (شامل درس ها و روزنوشت های شهید مدرس) شد.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز