در نشست علمی تخصصی مرکز تحقیقات توسعه و آینده نگری با بیان اینکه از مقررات به عنوان مهمترین چالش فناوری های نوین مالی یاد می شود، بر عقب ماندن فعالیت های اقتصادی و مالی نسبت به فناوری فین تک و چشم انداز ارائه فناوری مالی تاکید شد. خدمات تحت تاثیر هوش مصنوعی و کلان داده ها در آینده گسترده تر خواهند شد. بنابراین فین تک و بلاک چین می توانند فرصت های بی نظیری را برای رشد اقتصادی کشور فراهم کنند.
به گزارش ای بی اس نیوز، سید مهدی حسینی، کارشناس حوزه فین تک و مدیرکل سابق فناوری اطلاعات دیوان محاسبات کشور، به عنوان مدیر علمی یکصد و پنجاه و ششمین اجلاس خبرگان علمی با عنوان «نقش فناوری های مالی در نظام اقتصادی کشور. «چالشها و توصیههای سیاستگذاری» به همت مرکز تحقیقات توسعه و آیندهنگاری، ضمن تاکید بر گسترش و توسعه فناوریهای نوین اطلاعاتی در جهان، گفت: گسترش و توسعه حوزه فناوری اطلاعات بهقدری افزایش یافته که در طول دوره شخصی و زندگی اجتماعی هر شخص حقیقی و حقوقی مؤثر است. فناوری های خدمات مالی یا فین تک نیز به عنوان یکی از فناوری های تحول آفرین و رو به رشد در مجموعه فناورانه انقلاب صنعتی چهارم شناخته می شود که به عنوان راهکاری برای بهبود عملکردهای مالی که عموماً تحت کنترل بانک ها و مؤسسات دولتی بود، شناخته می شود. شرکتهای فعال در این حوزه معمولاً استارتآپهایی هستند که سعی در ادغام در سیستمهای مالی مانند بانک، بورس، بیمه و سایر حوزهها دارند، اگرچه امروزه برخی از مؤسسات مالی سنتی نیز بر روی این فناوری تمرکز کردهاند.
وی ادامه داد: تشکیل گروه ها و خوشه های مالی برای هم افزایی شرکت های فین تک بسیار مهم است و در واقع این فناوری های جدید بخشی از یک اکوسیستم معنادار است. دولتها میتوانند بر جنبههای مختلف این اکوسیستم تأثیر بگذارند و تحت تأثیر قرار گیرند و میزان این تأثیرگذاری بین کشورها بسته به بلوغ اکوسیستم فینتک متفاوت است. دولت ها و رگولاتورها می توانند با مجموعه اقداماتی از جمله ایجاد سیاست های تشویقی و اجرای آن برای گسترش فعالیت های فین تک، تقویت نهادها و کنترل های نظارتی بر فعالیت های صنعت فین تک، توسعه زیرساخت های لازم نقش مهمی در این زمینه ایفا کنند. . برای فعالیت های شرکت های فین تک مانند افزایش کیفیت زیرساخت و دسترسی به سرعت اینترنت.
حسینی افزود: در کشور ما مراکز زیادی مانند شورای اسلامی، شورای عالی فضای مجازی، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، مرکز توسعه تجارت الکترونیک، بانک مرکزی، انجمن کسب و کارهای اینترنتی و بسیاری دیگر وجود دارد. مراکزی که بخشی از نهادهایی هستند که می توانند سیاست ها و مقررات فین تک را ارائه دهند، مانند تصویب و اجرای قوانین و مقررات مرتبط با حوزه فعالیت فین تک، باید مؤثر واقع شوند.
مدیرکل سابق فناوری اطلاعات دیوان محاسبات کشور گفت: امروزه دیگر نمی توان گفت که صنعت فین تک در ایران یک صنعت نوظهور است، زیرا چند سالی است که فین تک ها وارد حوزه بانکی کشور شده اند و بسیاری از آنها ما از کیف پول دیجیتال ریالی و اپلیکیشن موبایل و سوپراپ استفاده می کنیم. ما به انجام تراکنش های بانکی مانند پرداخت قبوض، خرید بیمه نامه، خرید کارت برای محصولات و خدمات دیجیتال و غیره عادت کرده ایم.
این کارشناس فین تک افزود: تحت تاثیر هوش مصنوعی و داده های بزرگ، چشم انداز ارائه خدمات فین تک در آینده گسترده تر می شود. امروزه بارها از حضور شرکت های دانش بنیان فناورانه و نوآور در بازارهای فرابورس و بورس می شنویم. علاوه بر خدمات ذکر شده در بالا، شرکتهای فینتک میتوانند مستقیماً بر خدمات شرکتهای دانشبنیان و استارتآپها تأثیر بگذارند و رشد و توسعه فینتک موجب رشد و توسعه بیشتر این بخش فعال میشود. حوزه اقتصادی کشور نیز خواهد بود
حسینی در خصوص ارائه خدمات فین تک نیز گفت: فناوری های فین تک تنها برای ارائه خدمات به مردم استفاده نمی شود، این خدمات می تواند به سازمان ها و نهادهای دولتی نیز ارائه شود. فناوری مالی می تواند نقش مهمی در نظام بودجه ای کشور، در مخارج و کنترل آن و در نهایت در شفافیت و انضباط مالی داشته باشد. از سوی دیگر، فینتک با چالشهایی مواجه است که میتوان به آنها در حوزه امنیت و فناوری اطلاعات اشاره کرد، مانند امنیت دارایی، حریم خصوصی کاربر و امنیت کلی اطلاعات کاربر.
وی تاکید کرد: ثانیا شاید نیاز به توسعه فین تک در راستای رشد زیرساخت های فرهنگی و فنی باشد. ثالثاً بر اساس قوانین کشور، کنترل ها و محدودیت هایی نیز بر روی فعالیت فین تک ها در نظر گرفته شود.
وی ادامه داد: امیدوارم با آگاهی بیشتر از دغدغه ها و محدودیت های رگولاتور از یک سو و مشکلات شرکت های فین تک از سوی دیگر، علاوه بر انجام اقدامات موثر در این زمینه و پل زدن نقطه نظر و همکاری فین تک. شرکت ها و نهادهای نظارتی، شاهد بیشترین تاثیرات مثبت فین تک بر سیستم خواهیم بود. اقتصاد کشور باشد.
در ادامه این نشست، احمد تقوی نجیب، رئیس مرکز فناوری اطلاعات، امنیت فضای مجازی و اقتصاد هوشمند وزارت اقتصاد و دارایی ضمن برشمردن عناصر کلیدی استفاده از فناوری نوین مالی گفت: عناصر کلیدی استفاده فناوری نوین مالی شامل عناصری مانند سهولت دسترسی به خدمات، کیفیت دسترسی به خدمات، سرعت دسترسی به خدمات، شخصی سازی خدمات، شفافیت و کنترل پذیری خدمات، ثبات خدمات، قابل پیش بینی بودن ارائه خدمات و امنیت خدمات می باشد.
نجیب تقوایی افزود: استفاده از فناوری های مالی شرایطی را فراهم می کند که بتوانیم از بانک های اطلاعاتی مختلف در کنار هم استفاده کنیم و امکان ارجاع داده ها برای ما فراهم شود. ما در شرایطی هستیم که هم دید سنتی و هم دید جدید را تجربه می کنیم. در دیدگاه مدرن، تصمیم گیری داده محور و داده محور از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر بخواهیم از فناوری های نوین مالی استفاده کنیم باید مولفه های کلیدی این نوع فناوری را داشته باشیم.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات، امنیت فضای مجازی و اقتصاد هوشمند وزارت اقتصاد و دارایی گفت: زمانی می توان گفت که خدمات ما مبتنی بر فناوری های روز است که خدمات ارائه شده در دسترس، با کیفیت، امنیت، پایداری و شفافیت باشد. خدمات در سطح قابل قبولی است. اگر در حوزه خدمات نوین فناوری مالی بر اساس این مولفه ها سیاست گذاری شود، رضایت عموم مردم را به همراه خواهد داشت.
احمد تقوایی نجیب ضمن برشمردن چالش های استفاده از خدمات نوین فین تک، به بیان این چالش ها پرداخت و گفت: مولفه هایی مانند مقررات به عنوان مهمترین چالش فین تک مدرن، تدوین سیاست های صحیح و به موقع، کمبود نیروی متخصص در حوزه فناوری های نوین مالی. امنیت اطلاعات افراد در فناوریهای جدید، فرهنگ استفاده از دادهها از فناوریهای نوین مالی، فقدان زیرساختهای انعطافپذیر و قابل اعتماد در نظام اقتصادی و فناوریهای نوین مالی، ریسکپذیری مدیران فناوریهای نوین مالی و ناکافی بودن زیرساختها و اقدامات سرمایهگذاری در حوزه فناوری های نوین مالی از جمله چالش های این حوزه است. در نهایت معتقدم ساماندهی و اصلاح نظام اقتصادی کشور بدون استفاده از فناوری های نوین مالی ممکن نیست و راه به جایی نخواهد برد.
در ادامه این نشست، علیرضا محرابی، کارشناس حوزه فین تک و تحلیل های مالی درباره فعالیت های مالی و فین تک گفت: نقطه به نقطه با رشد فناوری، فعالیت های اقتصادی و مالی از فناوری فین تک عقب مانده است. در برخی از نقاط کشور ما متأسفانه آنقدر تعلل می کنیم که مجبور می شویم توجه کنیم. یعنی زمانی که تغییری در دنیا رخ می دهد، اگر با این تغییرات همگام شویم، می توانیم به سرعت جزو پیشگامان این عرصه باشیم و از این تغییرات بهره ببریم و برای رسیدن به علایق خود از آن ها استفاده کنیم؛ یعنی اگر در دنیا تغییری ایجاد کنیم، می توانیم به سرعت در زمره پیشگامان این حوزه قرار بگیریم. اما اگر این اقدام صورت نگیرد باید خود را با شرایط تطبیق دهیم و جزو مصرف کنندگان این تغییرات باشیم. اکثر کشورهای جهان، حتی اقتصادهای نوظهور مانند هنگ کنگ، سنگاپور، دبی یا عربستان سعودی، برای پیشرفت در این زمینه سرمایه گذاری می کنند و به قطب ها تبدیل شده اند.
محرابی با بیان اینکه یکی از این حوزه های جدید فناوری مالی، بلاک چین است که برخی آن را بیت کوین می نامند، گفت: فرصت های بی نظیری در این حوزه در کشور وجود دارد که متاسفانه نادیده گرفته شده است. در شرایطی که تحریم ها و محدودیت های مالی و اقتصادی بر کشور اعمال شده است، فین تک و بلاک چین می توانند فرصت های بی نظیری را برای رشد اقتصادی کشور فراهم کنند. به عنوان مثال، به راحتی می توان بستری را فراهم کرد که از طریق آن به جای انتقال سرمایه های کلان، افراد به صرافی ها، انتقال به خارج از کشور، خدمات مورد نیاز خود را در مبادلات داخلی ارائه کنند و حتی فراتر از آن، ایران به یک سرگرمی برای ارائه خدمات مالی بین المللی تبدیل شود. به جای کشورهایی مانند هنگ کنگ و امارات متحده عربی.
در پایان این نشست کارشناسان و کارشناسان حاضر در جلسه به بیان نقطه نظرات و سوالات خود پرداختند.
انتهای پیام