سالم الخبر: دبیر و عضو هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان مکمل های غذایی ایران گفت: ناامنی سرمایه گذاری در زنجیره تامین یکی از چالش های پیش روی صنایع دارویی و مکمل های غذایی کشور است که این صنایع را تهدید می کند.
حافظ سوسن در گفتوگو با خبرنگار سالم خبر، با بیان اینکه با وجود همه مشکلاتی که در حال حاضر صنعت مکملهای دارویی و غذایی از آن رنج میبرد، افزود: گرانی ارز، نقدینگی و عرضه شرکتها را با چالش بزرگی مواجه میکند.
وی افزود: معتقدم جدا از همه مشکلاتی که صنایع دارویی و مکمل های غذایی با آن دست و پنجه نرم می کنند، مهمترین چالش این است که در زنجیره تامین مکمل های غذایی با کمبود امنیت سرمایه گذاری مواجه هستیم. سرمایه گذاران از تولید مواد اولیه تا توزیع با مشکلاتی مواجه هستند. با فرض ثابت بودن همه متغیرها؛ اگر شرکت ها دارای IRC باشند و درگیر چالش ها و تنگناهای سازمان غذا و دارو نباشند و حتی بدون هیچ مشکلی از سوی مدیریت
ثبت کنندگان علائم تجاری که برای ثبت برند و شرکت خود باید یک سال صبر کنند و چرخه سختی را پشت سر بگذارند و محصولات خود را تولید و به شرکت های پخش تحویل دهند، با شرکت های پخش مواجه می شوند که به دلیل مطالبات وصول نشده ورشکست می شوند و قادر به پرداخت بدهی خود نیستند.
وی همچنین تصریح کرد: در بهترین حالت شاهد بوده ایم که شرکت های توزیع چک های 12 تا 15 ماهه را به عرضه کننده تحویل می دهند که با توجه به تورم موجود در کشور و میزان سود تعیین شده توسط تولیدکننده، عملاً برای شرکت های تولیدی مشکل ایجاد می کند. سازمان غذا و دارو و کمیته قیمت گذاری محصولات آن را بر این اساس برآورد می کنند، بنابراین تولید دیگر توجیه اقتصادی ندارد.
وی ادامه داد: زنجیره تامین تکمیلی پس از 7 تا 8 ماه فعالیت برای تامین مواد اولیه و فرآیند تولید و ارائه آن به صداوسیما، دو سال طول می کشد تا با دریافت چک در بازه زمانی 12 تا 15 ماهه سفارشات خود را جمع آوری کند. در این صورت، چه کسی دیگری می تواند تولید کند؟
دبیر و عضو هیئت مدیره
فدراسیون واردکنندگان مکملهای غذایی در ایران نیز اذعان داشت که در صورت ادامه این شرایط، در نهایت تنها چند شرکت بزرگ تولیدکننده مکملهای غذایی باقی میمانند و بقیه شرکتها از چرخه تولید خارج میشوند. با توجه به چالش های فعلی تولید، پیش بینی می شود از 300 شرکت فعال در این صنعت، بیش از 30 شرکت تا پایان سال قادر به فعالیت نباشند. نتیجه فروپاشی شرکت ها و خروج آنها از چرخه تولید به دلیل عدم توجیه اقتصادی، کمبود مکمل های غذایی در کشور خواهد بود. بقای تعداد کمی از شرکت های تولید کننده مکمل های غذایی، بازار انحصاری ایجاد می کند که خطرات خود را نیز به همراه خواهد داشت.
وی گفت: صنعت مکمل های غذایی شروع به کوچک شدن کرده است اما به عنوان مثال یکی از مهم ترین تولیدکنندگان قرص های جوشان که با بیش از 40 شرکت قرارداد تولید داشت، اکنون تنها با 6 شرکت همکاری می کند. یعنی 34 شرکت از این چرخه خارج شدند.
امین و عضو هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان مکمل های غذایی ایران
آبی: نتیجه این چالش ها خطری جز کمبود مکمل های غذایی در کشور ایجاد نمی کند، به ویژه اینکه در شرایط کنونی و پس از دوران کرونا، نحوه برخورد مردم کشور با مصرف مکمل های غذایی بهتر شده است. مانند سایر کشورهای جهان. بدون شک کمبود مکمل های غذایی باعث نارضایتی بیماران خواهد شد.
وی افزود: بی ثباتی قیمت ارز، تورم، افزایش دستمزدها و قیمت گذاری دستوری باعث کاهش تولید مکمل های غذایی و کمبود آنها در سطح عرضه می شود.
وی تاکید کرد: با توجه به فعال شدن بسترهای فروش دارو و مکمل های غذایی از طریق اینترنت به دلیل وابستگی اقتصاد داروخانه ها به فروش مکمل های غذایی، کاهش عرضه، افزایش تقاضا و رشد کانال های فروش. ، داروخانه ها آسیب دیدند و تعداد داروخانه هایی که از کار بازماندند افزایش یافت.
وی خاطرنشان کرد: در صورت عدم اجرای سیاست های صحیح در این زمینه از سوی تصمیم گیران و اقدامات لازم برای رفع چالش ها، نمی توان آینده خوبی برای بقا و رشد صنعت مکمل های غذایی متصور شد.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/16578/%D9%86%D8%A8%D9%88%D8%AF-%D8%A7%D9%85%D9%86%DB%8C%D8%AA-%D8%B3%D8%B1%D9%85%D8%A7%DB%8C%D9%87-%DA%AF%D8%B0%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%B2%D9%86%D8%AC%DB%8C%D8%B1%D9%87-%D8%AA%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%86-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA-%D9%85%DA%A9%D9%85%D9%84-%D8%AA%D9%87%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%D9%85%DB%8C-%DA%A9%D9%86%D8%AF
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز