این موضوع در گفتگو با آنا مطرح شد.

نایب رئیس دوم کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد: اطلاعات صحیحی از تعداد شرکت های دانش بنیان در کشور وجود ندارد. اما حدود 400 شرکت در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز کشور فعال هستند.
علی اصغر صادقی مگدار در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، اظهار کرد: استفاده از دانش بنیان هم در بخش بالادستی و هم در بخش پایین دستی صنعت نفت، گاز و پتروشیمی امکان پذیر است. در بخش بالادستی، اکتشاف، تولید، استخراج و بهرهبرداری از ذخایر نفت و گاز از جمله بخشهایی هستند که دانش کشورمان را جذب نمیکنند و عمدتاً با هدف ساخت مواد شیمیایی مورد نیاز این صنعت هستند. از جمله اسیدی کردن چاه، ساخت پلیمر ژل یا ساخت یک سری ابزار نقشه برداری و ثبت.
صادقی مجدار گفت: البته این بخش نیز سختی های خود را دارد و شرکت های دانش بنیان باید از این لحاظ با شرکت های بزرگ رقابت کنند. شرکت های بزرگ ریسک نمی کنند و داده های خود را اندازه گیری نمی کنند، بنابراین جایی برای شرکت های دانش بنیان بالادستی وجود ندارد و ریسک کار را نمی پذیرند.
از حضور واسطه های ذیصلاح نفت بهره مند شوید
نایب رئیس دوم کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران گفت: در بخش میاندستی نفت، پالایشگاهها از جمله بخشهایی هستند که دانش بنیانها در آن فعال است و در حوزه پسابهای صنعتی، ساخت کاتالیستها یا برخی سامانههای هوشمند. از ظرفیت دانش بنیان ها استفاده می شود و کار می کنند و شرکت های خوبی نیز در این زمینه ایجاد شده است.
وی گفت: شرکت های دانش بنیان در حوزه پتروشیمی و صنایع پایین دستی آن نیز بسیار فعال هستند و در حوزه کاتالیست ها، سیستم های نگهداری و تعمیرات هوشمند فعال هستند. به طور کلی شرکت های پتروشیمی خصوصی هستند و بحث هزینه و سود برایشان اهمیت زیادی دارد. از این رو شرکت های دانش بنیان را بررسی، جست و جو و ارتباط برقرار می کنند و از این طریق می توانند شرکت های دانش بنیان مناسب مورد نظر خود را بیابند و با تعامل با آنها به رشد مناسبی نیز دست یافته اند.
نایب رئیس دوم کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران گفت: استاندارد در حوزه نفت بر اساس EPA است. وقتی صحبت از استانداردهای API می شود، پایگاه های دانش با قانون API به طور کلی رد می شوند. استاندارد EPA به این معنی است که محصول یا خدمات باید مطابق با اصول و شاخصهای تعیینشده ثبت و تأیید شود، به همین دلیل است که برخی از پایگاههای دانشی که باید تأییدیه «EPA» را دریافت کنند، عموماً رد میشوند، اما در حوزههایی که چنین نیست، وجود ندارد. EPA. پایگاه های دانش بر اساس توانمندی ها و تخصص خود توانایی فعالیت دارند.
صادقی مقدار در خصوص تعداد شرکت های دانش بنیان فعال در حوزه نفت و گاز کشور گفت: در واقع عدد و رقم دقیقی در این زمینه وجود ندارد زیرا بسیاری از شرکت های مپنا با حجم و گستردگی بالا و شرکت های کوچک با تعداد کارکنان کم. محققان می دانند که به همین دلیل باید سیستمی برای جمع آوری اطلاعات از محققان ایجاد شود.
نایب رئیس دوم کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران گفت: همچنین باید سامانه ای ایجاد شود تا نیاز مناطق مختلف کشور مشخص شود و با ثبت تاریخ مشخص شود که کدام شرکت ها بر اساس دانش و با چه تخصصی. برای چه نیازهایی وجود دارد. به عنوان مثال تعیین کنید که 30 شرکت دانش بنیان در پساب صنعتی وجود دارد. البته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اطلاعات و آمارهایی در اختیار دارد و فهرستی در این زمینه تهیه کرده است، اما مشخص نیست که چه تعداد از این دانش بنیان ها حاوی محصولات هستند و چه تعداد از آنها بر اساس تحقیق و توسعه است.
مبانی دانش باید واقعی باشد
صادقی مجدار گفت: حدود 400 شرکت دانش بنیان در حوزه بالادستی صنعت نفت و گاز کشور فعالیت می کنند. اما من معتقدم که شرکت های دانش بنیان باید وجود داشته باشند، اما اکنون کشورهایی هستند که 70 سال از عمرشان می گذرد و 4000 کارمند دارند. اما اکنون خود را دانش بنیان تبلیغ می کند در حالی که نیست و بر اساس تحقیق و توسعه روش کسب و کار خود را تغییر داده و مجوز دریافت کرده و اکنون دانش بنیان ارائه کرده است.
اطلاعات درستی از تعداد کسب و کارهای دانش بنیان در کشور وجود ندارد.
نایب رئیس دوم کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران گفت: دفتر علمی و فناوری ریاست جمهوری کسب و کارها را دانش بنیان معرفی نمی کند و تنها صاحبان محصول را دانش بنیان می داند. اطلاعات درستی از تعداد شرکت های دانش بنیان در کشور وجود ندارد و سیستم مشخص و دقیقی وجود ندارد که مشخص کند چه تعداد شرکت دانش بنیان وجود دارد و چه تعداد از آنها محصول محور و کدام خدمات محور هستند. .
وی افزود: همچنین باید مشخص شود که کدام یک از این شرکت ها موفق به دریافت پروژه شدند و کدام یک موفق شدند پروژه خود را با موفقیت انجام دهند. امروزه، بسیاری از شرکتهای دانشبنیان به پذیرندههای اولیه تبدیل شدهاند. اما هنوز موفق به تولید این محصول نشده اند.
برخی از پایگاه های دانش در آزمایشگاه پاسخ می گیرند، اما در مرحله عملیاتی به نتیجه نمی رسند
صادقی مجدار گفت: ماهیت شرکت های دانش بنیان این است که می توانند وارد عرصه شوند و چندین سال روی قطعه یا محصولی کار کنند. اما در نهایت می گویند کار تمام نشده است. این شرکت ها در آزمایشگاه جواب می گیرند. اما وقتی وارد فاز عملیاتی و دما و فشار و … می شوند محصول کار نمی کند.